Vijesti
4. 3. 2022.

Prijatelji Ukrajinci, dobro došli u Hrvatsku!

Andrej Plenković u Motelu Plitvice, u koji su stigle prve izbjeglice: U RH je dosad ušlo 1.217 osoba koje su zbog brutalne ruske agresije morale napustiti svoj dom. Ovdje ih je više od 70, mahom žene i djeca. Osigurane su prehrana, zdravstvena skrb i psihosocijalna pomoć. Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič: Zahvaljujem Hrvatima. Vi ste obranili svoju državu, i mi ćemo to uspjeti! * Davor Božinović: EU ministri unutarnjih poslova jednoglasno su aktivirali, prvi put, Direktivu o privremenoj zaštiti izbjeglica, koja omogućava da se Ukrajincima izdaju dozvole za boravak, rad, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, a da ne moraju podnositi zahtjev za azil. Poslali smo snažnu poruku solidarnosti.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a obišao je ukrajinske izbjeglice koji su smješteni u Motelu Plitvice (Lučko, Novi Zagreb). S njim su bili ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič.

Unaprijed pripremljeno već oko 3.000 kreveta

Andrej Plenković je izvijestio da je, prema podacima Civilne zaštite, u Hrvatskoj trenutačno 1.217 ukrajinskih izbjeglica, dok je u Motelu Plitvice nešto više od 70 ljudi, a uglavnom se radi o ženama i djeci:

- Većina Ukrajinaca koji su dosad došli borave ili u vlastitim kućama koje otprije imaju u Hrvatskoj ili su smješteni kod prijatelja. To je samo početak, broj ljudi će, nažalost, biti daleko veći, ali je najvažnije da su - dobrodošli! Već sad je unaprijed pripremljeno oko 3.000 kreveta. Osigurane su i prehrana i zdravstvena skrb i psihosocijalna pomoć.

U Ukrajini nastaje golema humanitarna kriza, sve su veća razaranja & raste broj izbjeglica. Hrvatska to ne može pasivno promatrati!

Ukrajinska djeca trebaju imati mogućnost školovanja

Radimo sve moguće pripreme za prihvat naših prijatelja iz Ukrajine, koji su se uslijed brutalne ruske agresije morali napustiti svoje domove, a cijeli proces koordinira Civilna zaštita - nastavio je hrvatski premijer:

- Zahvaljujem osoblju Motela Plitvice, Hrvatskom Crvenom križu, medicinskom osoblju i svim ostalim službama koje su na raspolaganju ukrajinskim izbjeglicama. Sada će se raditi na daljnjem razmještaju po Hrvatskoj, a onda i na integraciji izbjeglica - ako duže ostanu. Ukrajinska djeca trebaju imati mogućnost školovanja u Hrvatskoj.

Danas smo svi Ukrajinci! Slava Ukrajini! O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe!

KIRILIČ: Hrvati najbolje znaju što je agresija

Veleposlanik Ukrajine u RH istaknuo je da se svirepa ruska agresija nastavlja, pri čemu se granatiraju i veliki i mali gradovi te civili:

- Žele zastrašiti Ukrajince, ali mi smo vrlo snažni duhom jer branimo svoju zemlju! Sinoć su granatirali i najveću nuklearnu elektrane u Europi, što se nije dogodilo u povijesti čovječanstva. Svijet bi na to trebao odgovoriti snažno, jasno i jedinstveno.

Obranit ćemo svoju zemlju!

Zahvalio je Hrvatima, hrvatskoj Vladi i premijeru Plenkoviću, kojeg je nazvao velikim prijateljem Ukrajine:

- Ukrajinci koji borave u Motelu Plitvice dirnuti su vrlo prijateljskim prihvatom. Zbog podrške koju su ovdje dobili, u Hrvatskoj se osjećaju kao kod kuće:

- Još jednom zahvaljujem hrvatskom narodu. Vi najbolje znate što je rat, što je agresija. Vi ste obranili svoju državu, a i mi smo sigurni da ćemo obraniti svoju!

BOŽINOVIĆ: Prvi put aktivirana Direktiva o zaštiti izbjeglica

Dr. sc. Davor Božinović: sudjelovao je Bruxellesu na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a, koji su jednoglasnom odlukom aktivirali, prvi put u povijesti, Direktivu o privremenoj zaštiti izbjeglica:

- EU je poslala snažnu, zajedničku poruku solidarnosti i suosjećanja, poruku razumijevanja za patnje ukrajinskog naroda - žrtve ruske agresije. Direktiva omogućava da se ukrajinskim izbjeglicama - kojih je dosad na teritorij EU-a ušlo više od milijun - izdaju dozvole za boravak, pravo na rad, socijalnu i zdravstvenu zaštitu te obrazovanje, a da ne moraju podnositi zahtjev za azil.

Solidarnost vrijedna divljenja

Privremena se zaštita odobrava na godinu dana, a potom se može produžavati svakih 6 mjeseci, do najviše 3 godine - pojasnio je Božinović, koji je ravno iz Bruxellesa otišao u Goričan, na naš granični prijelaz s Mađarskom:

- Od svih ukrajinskih izbjeglica koji su ušli u našu zemlju, čak 68.3% to je učinilo preko ovog prijelaza. Zabilježeno je i više slučajeva da su naši građani, iskazujući solidarnost vrijednu divljenja, sami otišli na ukrajinsku granicu i doveli nepoznate Ukrajince u svoje domove.

A A A