Vijesti
3. 3. 2022.

U Ukrajini nastaje golema humanitarna kriza, sve su veća razaranja & raste broj izbjeglica. Hrvatska to ne može pasivno promatrati!

(VIDEO) Andrej Plenković na 105. sjednici Vlade RH: Dosad je Ukrajinu napustilo više od milijun ljudi, procjenjuje se kako bi moglo biti čak pet milijuna izbjeglica. Hrvatske je na pravoj strani povijesti, stoga smo donijeli još tri odluke: o zdravstvenoj skrbi za ukrajinske izbjeglice, o novim hrvatskim vojnicima za NATO aktivnosti i žurnoj pomoći Moldovi. * Sanacija Sberbanka organizirana je u rekordno kratkom roku. Spriječena je šteta od oko 8 milijardi kuna. Očuvani su depoziti i građana i poduzetnika te stabilnost financijskog sustava. * Usvajamo Zakon o uvođenju eura i šaljemo ga u Hrvatski sabor. Uz Pelješki most, LNG terminal, nabavu Rafalea i Schengen, ostvarit ćemo još jedan strateški cilj!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme, osobito na rusku agresiju na Ukrajinu.

Jasno svrstavanje Hrvatske na pravu stranu

Još jednom je izrazio zadovoljstvo što je u Hrvatskom saboru iskazano jedinstvo u vezi osude agresije i podrške Ukrajini te jasnog svrstavanja Hrvatske na pravu stranu morala, prava i povijesti.

Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini sa 133 glasa za i 1 suzdržanim

Istaknuo je da broj nedužnih žrtava raste, a razaranje ukrajinskih gradova dovodi do humanitarne krize golemih razmjera zbog koje je Ukrajinu dosada napustilo više od milijun ljudi:

- Procjene su kako bi, ako se agresija nastavi, Ukrajinu moglo napustiti do 5 milijuna ljudi. Posebno su zabrinjavajući izvještaji koji dolaze iz opkoljenog Mariupola, na Azovskom moru, koji je teško razoren neprestanim bombardiranjem i u kojem je očito stradao jako veliki broj civila.

Danas smo svi Ukrajinci! Slava Ukrajini! O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe!

Ruskom agresijom pogaženi temelji na kojima počiva današnja Europa

Naglasio je da je Hrvatska jučer još jednom iskazala jasan stav, ne samo u Hrvatskom saboru, nego i na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda - na kojoj je podržala Rezoluciju o ruskoj agresiji na Ukrajinu:

- Rezolucija zahtijeva da Ruska Federacija odmah, potpuno i bezuvjetno povuče sve vojne snage s teritorija Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica. Nastavlja se s primjenom i provedbom cijelog paketa sankcija, koji je donesen na razini Europske unije. U ovom neviđenom, očito dugo planiranom i ničim izazvanom činu, u kojem je Rusija napala suverenu državu, pogaženi su sami temelji na kojima počiva današnja Europa, koja se zasniva na miru, demokraciji, slobodi i pravu.

Vlada RH čvrsto podupire kandidacijski status Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji!

Brzom reakcijom Vlade i HNB-a…

Osvrnuo se i na hrvatski Sberbank koji je preuzela Hrvatska poštanska banka:

- Vlada je sanaciju osigurala u rekordno kratkom roku. Uspjeli smo munjevito umiriti štediše i klijente koji su od četvrtka nadalje podizali svoje depozite. Na ovaj smo način uštedjeli više milijardi kuna depozita građana i poduzetnika, spriječili likvidaciju banke, osigurali stabilnost financijskoga tržišta, zaštitili javni interes.

Žurna reakcija Vlade RH: Hrvatska poštanska banka preuzela Sberbank! Zaštitili smo štediše - naše građane i poduzetnike!

… spašen hrvatski Sberbank

Predsjednik Plenković je dodao da je HPB pokazala dobru inicijativu i sada dolazi do gotovo 8 posto udjela na bankarskom tržištu Hrvatske:

- Vlada je spremna djelovati brzo i učinkovito u interesu građana, gospodarstva te političke, ekonomske, financijske i zdravstvene stabilnosti, kao i u svim ostalim aspektima. Ovaj se primjer pokazao jednim od najbržih i najučinkovitijih reakcija dosad. U nekim je državama članicama Europske unije došlo i do likvidacija podružnica Sberbanka.

Ministar zdravstva VILI BEROŠ: Pomoć ukrajinskim izbjeglicama!

Izdao sam nalog svim bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj da pružaju usluge osobama izbjeglim iz Ukrajine.

Ministar o0brane MARIO BANOŽIĆ: Do 70 hrvatskih vojnika za NATO akcije!

Na potvrdu u Hrvatski sabor upućujemo Odluku o slanju do 70 hrvatskih vojnika 2022. i 2023. u Mađarsku, uz mogućnost rotacije, u sklopu Programa ojačane budnosti NATO-a.

Ministar unutarnjih poslova DAVOR BOŽINOVIĆ: Žurna pomoć Moldovi!

Kao izraz solidarnosti, a s obzirom na priljev izbjeglica iz Ukrajine i složeno sigurnosno okružje, Hrvatska šalje Republici Moldovi žurnu pomoć u obliku robe i opreme u vrijednosti od 1.8 milijun kuna. Pomoć je osigurana iz zaliha Ravnateljstva civilne zaštite.

Ministar financija ZDRAVKO MARIĆ: Zakon o uvođenju eura kao službene valute

Zaštita potrošača, zabrana neopravdanog povećanja cijena i transparentnost postupka - to su temeljna načela Zakona o uvođenju eura, koji je danas Vlada uputila u prvo čitanje u Sabor. Počevši od 5. rujna, poslovni će subjekti biti dužni dvojno iskazivati cijene, u eurima i kunama, na čitljiv i lako uočljiv način te uz jasno istaknut fiksni tečaj konverzije. U Bruxellesu se finalne odluke o našem ulasku u eurozonu očekuju sredinom godine, a formalno članstvo od 1. siječnja 2023. godine.

A A A