Vijesti
2. 3. 2022.

Vlada RH čvrsto podupire kandidacijski status Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji!

(PHOTO) Hrvatski premijer Plenković i ukrajinski predsjednik Zelenskij još su u prosincu u Kijevu potpisali Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine - podsjetio je glasnogovornik Banskih dvora Marko Milić i prije nego što je Europski parlament golemom većinom glasova usvojio rezoluciju kojom poziva EU institucije i zemlje članice da se Ukrajini da status kandidata. Sunčana Glavak: „Da!“ Ukrajini u europskoj obitelji, „Da!“ Bosni i Hercegovini - kada budu ravnopravna sva tri naroda!

Nakon što se Volodimir Zelenskij, stalno prekidan snažnim pljeskom i ovacijama, videovezom obratio na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, eurozastupnici su sa 637 glasova ZA, 26 suzdržanih 13 protiv usvojili rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje ruska invazija na Ukrajinu te zahtijeva prekid agresije - da Rusija bezuvjetno povuče sve vojne snage s teritorija Ukrajine.

Još snažnije i šire sankcije za Rusiju

Uz ostalo, zatražene su šire restriktivne mjere za Rusiju ("bez ikakvih izuzeća uzrokovanih sektorskim ili nacionalnim interesima"), a pozivaju se europske institucije i zemlje članice EU-a da Ukrajini daju status kandidata za ulazak u Uniju i da nastave raditi na integraciji te zemlje u jedinstveno EU tržište.

Eurozastupnici u rezoluciji, također, izražavaju podršku ruskim građanima koji su proteklih dana izašli na ulice, osuđuju uhićenje tisuća mirnih prosvjednika, a ruske vlasti pozivaju na njihovo hitno puštanje na slobodu. Ukazuje se i na djelovanje Putinova režima na zapadnom Balkanu i upozorava da Moskva radi protiv stabilnosti regije.

Hrvatska je na strani napadnute, demokratske & suverene Ukrajine - Na strani pravde, ljudskih vrijednosti & slobode!

Zelenskij: EU će s nama biti puno jača!

- Vjerujem da danas svima pokazujemo to što jesmo. EU će s nama biti puno jača, to je sigurno. Bez vas, Ukrajina će biti usamljena. Dokažite da ste s nama, da nas nećete napustiti. Dokažite da ste doista Europljani i tada će život pobijediti smrt, a svjetlo tamu. Ukrajina se danas bori ne samo protiv ruske agresije, nego i da postane ravnopravna članica Europe. Slava Ukrajini! - poručio je ukrajinski čelnik u obraćanju EP-u, dan nakon što je službeno zatražio primanje Ukrajine u EU.

Ukrajinci, Hrvatska je uz vas! Hrvatska je na pravoj strani povijesti!

#StandWithUkraine

Nakon glasovanja, europarlamentarci su se okupili ispred zgrade EP-a kako bi još jednom iskazali podršku Ukrajini i solidarnost s ukrajinskim narodom - žrtvom svirepe agresije. Mnogi od njih nosili su majice s ukrajinskom zastavom i natpisom #StandWithUkraine te plavo-žute šalove ili vrpce.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja se također obratila EP-u, istaknula je da je ruska invazija na Ukrajinu ujedinila Europsku uniju i NATO:

- Ako je Putin želio podijeliti EU, oslabiti NATO i razbiti međunarodnu zajednicu, postigao je upravo suprotno.

Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini sa 133 glasa za i 1 suzdržanim

Predsjednica EP-a Roberta Metsola najavila je pak da će predstavnicima ruskih vlasti od sada biti zabranjen ulazak u Europski parlament:

- Agresorima i ratnim huškačima nije mjesto u domu demokracije. Nećemo žmiriti dok se Ukrajinci za naše vrijednosti na ulicama bore s Putinovim ratnim strojem! Podržat ćemo nadležnost Međunarodnog kaznenog suda i istragu ratnih zločina u Ukrajini. Tražit ćemo Putinovu odgovornost, kao i Lukašenkovu!

REZOLUCIJA UN-a

I Opća skupština Ujedinjenih naroda u New Yorku, dan nakon Europskog parlamenta, donijela je rezoluciju u kojoj "traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini" i "osuđuje odluku Rusije da podigne stupanj pripravnosti svojih nuklearnih snaga".

U rezoluciji pod nazivom "Agresija na Ukrajinu", također, potvrđuje se "privrženost UN-a suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, zajedno s njenim teritorijalnim vodama".

Samo 5 zemalja protiv

141 zemlja glasovala je ZA rezoluciju, 5 je bilo protiv, a 35 se suzdržalo (među njima Kina). Ishod glasovanja dočekan je burnim pljeskom. Protiv su bile Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Sirija.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergij Kislicja osudio je netom prije, za govornicom UN-a, genocid koji Rusi provode u njegovoj zemlji, pozivajući međunarodnu zajednicu da ne dopusti da se ponovi „ono što je učinio Hitler“.

“DA!” UKRAJINI & BiH U EUROPSKOJ OBITELJI!

Naša eurozastupnica Sunčana Glavak komentirala je za N1 rezoluciju o Ukrajini koju je usvojio Europski parlament:

- Propisano je u članku 2. rezolucije da se krene s pridruživanjem Ukrajine Europskoj Uniji. To neće utjecati na put drugih zemalja prema članstvu u Uniji, prije svega mislim na BIH. I jučer je premijer Plenković bio jasan: "DA" Bosni i Hercegovini - kada budu ravnopravna sva tri naroda!

Punu podrška Ukrajini & snažna osuda ruske agresije! ZA izbornu reformu & europsku perspektivu BiH!

A A A