Vijesti
9. 3. 2022.

Manji PDV na hranu, veća pomoći za socijalno ugrožena kućanstva, subvencioniranje cijena plina i struje, jednokratna naknada umirovljenicima...

(VIDEO) Andrej Plenković na 107. sjednici Vlade RH: Ocjena misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o impresivnom gospodarskom oporavku Hrvatske potvrda je da smo dobro vodili ekonomsku politiku i odgovorno upravljali COVID krizom. Na tom tragu, danas donosimo sve provedbene akte potrebne za operacionalizaciju našega cjelovitog paketa za zaštitu standarda hrvatskih ljudi, vrijednog gotovo 5 milijardi kuna. Mjere pomoći i građanima i gospodarstvu uslijed očekivanog porasta cijena energenata stupaju na snagu 1. travnja. Pritom smo zasebnom uredbom, smanjivši prihode države od trošarina i limitiravši marže distributerima, ublažili i poskupljenje naftnih derivata, čije su cijene eksplodirale na globalnom tržištu.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Novi ministar Paladina

Pozdravio je novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladinu, kojem je netom prije početka Vladine sjednice Hrvatski sabor izglasao povjerenje:

- Čestitam mu u ime cijele Vlade i želim mu uspjeh u obavljanju ove odgovorne dužnosti, a osobito glede ključnoga pitanja, a to je dinamiziranje procesa obnove Zagreba i Banovine.

Ivan Paladina - ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine!

Međunarodni dan žena

Andrej Plenković se osvrnuo i na jučer obilježeni Međunarodni dan žena:

- Posebno su nam ovih dana u mislima žene u Ukrajini čija su temeljna prava i sigurnost ugroženi u ovim teškim okolnostima brutalne ruske agresije. Obilježavamo postignuća žena, njihovu hrabrost i odlučnost u stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta.

Andrej Plenković: Zahvaljujem ženama zato što hrvatsko društvo čine naprednijim, humanijim & boljim!

Zajedno gradimo uspješno i zdravo društvo

Poručio je da je to ujedno i prilika da sagledamo položaj žena u hrvatskom društvu. „Postigli smo veliki napredak, ali smo i dalje suočeni s nizom izazova“:

- Prije svega mislim na neravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada te posebno na psihičko i fizičko nasilje nad ženama, na predrasude koje do njega dovode. Zato želim naglasiti da je ravnopravnost žena i muškaraca pravo i temeljna vrednota Ustava RH i našega zakonodavnog okvira. Ravnopravnost znači jednaki status, jednake mogućnosti, jednaku nagradu za ostvarene rezultate, dostojanstvo i poštovanje.

Sloboda od nasilja je pravo, a nasilje nad ženama neprihvatljivi zločin koji zaslužuje svaku osudu i najstrožu kaznu

Naglasio je da je Vlada usmjerena na zaštitu prava i sloboda žena te odlučna u osudi i borbi protiv svakog oblika diskriminacije i nasilja:

- Želimo, a mislim da i mijenjamo stvari na bolje te stvaramo društvo u kojem su žene i muškarci ravnopravni u svim područjima života - počevši od privatnog života i obitelji do politike, znanosti, gospodarstva i kulture. To je preduvjet modernog, uspješnog i zdravog društva, kakvog zajednički gradimo.

Rast od 10.4% nadmašio očekivanja i prognoze

Osvrnuo se i na Misiju Međunarodnoga monetarnog fonda u okviru redovite konzultacije u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a. Istaknuo je da su na kraju posjeta objavljeni vrlo važni zaključci:

- MMF je konstatirao da smo u 2021. ostvarili impresivni gospodarski oporavak od pandemije, što potvrđuje dobri smjer kojim je Vlada vodila ekonomsku politiku te upravljala posljedicama krize uzrokovane pandemijom COVID-a. Također, MMF je potvrdio da je gospodarski rast od 10.4% u 2021. znatno nadmašio prijašnja očekivanja i prognoze, a da se gospodarska aktivnost u cijelosti vratila na razine iz 2019. godine.

Rekordni rast BDP-a rezultat je naših snažnih mjera & agilnosti hrvatskog gospodarstva!

Mjere korisne za građane

Predsjednik Plenković podsjetio je da je Vlada prije tri tjedna objavila plan za ublažavanje rasta cijena energenata i sprječavanje udara na standard građana, naglasivši da su sve mjere pripremljene cjelovito i sveobuhvatno te da nema resora koji u tome nije sudjelovao:

- Paket vrijedan 4.8 milijardi kuna stupa na snagu 1. travnja te ćemo tako na izravan način pomoći svim našim građanima, našem gospodarstvu, našim najugroženijim sugrađanima, umirovljenicima, poljoprivrednicima i ribarima.

4.8 milijardi kuna vrijedan paket mjera za sprječavanje udara na standard hrvatskih građana i na gospodarstvo!

U skladu s europskim smjernicama EK

„U kombinaciji s mjerom ograničavanja rasta cijena benzina i dizela napravili smo mehanizam s kojim ćemo moći kalibrirati u ovom trenutku krajnje nepredvidljivu situaciju na globalnom tržištu“ - podcrtao je predsjednik Vlade i HDZ-a te nastavio:

- Cijeli je taj paket u potpunosti na tragu smjernica koje je predstavila Europska komisija, a kojima se potvrđuje mogućnost reguliranja cijena u iznimnim okolnostima i utvrđuje da države članice mogu preraspodijeliti prihode od visoke dobiti u energetskom sektoru i trgovanja emisijama potrošačima. Možemo slobodno reći da smo anticipirali ovaj okvir koji je EK jučer usvojila i preporučila.

Dvije nove uredbe radi regulacije cijena goriva: Fiksiranje marži trgovaca & privremeno smanjenje trošarina!

Napomenuo je da je i time potvrđeno da su Vladine politike i mjere u potpunosti uključene u sve što se zbiva globalno te da su odluke korisne za građane i prilagođene najboljim mogućim rješenjima koja se nude u Europskoj uniji.

ZDRAVKO MARIĆ: Vrijednost poreznih rasterećenja - 2.1 milijarde kuna!

PDV spuštamo na 5% za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, svježe meso i kobasice, ribu, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje… Također, proširujemo primjenu snižene stope PDV-a od 13% na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, na ogrjevno drvo, pelet, briket, sječku i menstrualne potrepštine. Vrijednost poreznih rasterećenja procjenjuje se na 2.1 milijarde kuna. Osim toga, država će isplatiti jednokratnu novčanu naknadu u rasponu od 400 do 1.200 kuna za umirovljenike čija mjesečna primanja ne prelaze 4.000 kuna.

TOMISLAV ĆORIĆ: Subvencioniranje cijene plina!

Vlada će kućanstvima subvencionirati dio cijene plina, i to izravno na računu potporom od 10 lipa po kilovatsatu (kWh), a za male poduzetnike od 15 lipa. Mjera je „teška“ 1.2 milijarde kuna. Također, status ugroženih kupaca proširuje se na korisnike nacionalne naknade za starije osobe i korisnike naknade za nezaposlene hrvatske branitelje, civilne stradalnike iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

JOSIP ALADROVIĆ: Udvostručujemo naknadu ugroženih kupaca energenata!

Radi sufinanciranja troškova struje, mjesečna naknada za ugroženog kupca energenata povećava se s 200 na 400 kuna, a njen se opseg proširuje i na plin i toplinsku energiju. Uz to, osigurana su - mimo ovog paketa - sredstva radi ublažavanja udara rasta cijena energenata i za pružatelje socijalnih usluga smještaja, organiziranog stanovanja te pomoći u kući.

A A A