Vijesti
21. 3. 2022.

Niže cijene goriva, redovita opskrba plinom, strujom i hranom & cjeloviti paket mjera za zaštitu standarda

Tomislav Ćorić: Bez triju poteza naše Vlade - snižavanja trošarina, ograničavanja marže trgovaca i ukidanja naknade za biogoriva - benzin i dizel bili bi gotovo dvije kune skuplji! LNG terminal je jamstvo da ni građani ni gospodarstvo neće ostati bez plina. U daleko smo boljem položaju nego većina europskih zemalja. I u Bruxellesu, na nedavnom sastanku EU ministara za energetiku, naglasio sam da je opskrba plinom u Hrvatskoj stabilna, sigurna. Osim plina, imat ćemo dovoljne količine i naftnih derivata i struje i hrane.

„U utorak očekujemo znatno pojeftinjenje goriva. Dizel bi po litri trebao koštati malo iznad 12 kuna, benzin ispod 12, a plavi dizel oko 8 kuna“ - najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić u Dnevniku HTV-a:

- No bez triju poteza naše Vlade - snižavanja trošarina, ograničavanja marže trgovaca i ukidanja naknade za biogoriva - goriva bi u utorak bila gotovo dvije kune skuplja nego što će to biti. Samom uredbom kojom se distributeri do kraja godine oslobađaju obveze umješavanja biogoriva (tzv. zelena naknada) dizel i benzin pojeftinit će oko 50 lipa po litri.

I 3. mjera radi regulacije cijene goriva

Kada je Vlada RH na sjednici 7. ožujka donijela dvije mjere radi regulacije cijene goriva (marže i trošarine), najavili smo da ćemo, ako treba, i dodatno reagirati - nastavio je Ćorić:

Dvije nove uredbe radi regulacije cijena goriva: Fiksiranje marži trgovaca & privremeno smanjenje trošarina!

- To smo i učinili prošlog tjedna novom uredbom o biogorivu. Iskoristili smo još jedan alat kako bismo olakšali situaciju našim ljudima. Još jedna je to, mimo našeg otprije donesenog paketa, snažna mjera za zaštitu standarda hrvatskih građana.

LNG terminal - jamstvo opskrbe plinom

Što se tiče plina, poručio je da je LNG terminal apsolutno jamstvo da i građani i gospodarstvo neće ostati bez tog energenta, bez obzira na razvoj događaja na istoku Europe:

- Hrvatska je u daleko boljem položaju nego najveći broj europskih zemalja. Plin iz Rusije sačinjava oko 43% potrošnje na razini Europske unije, no u Hrvatskoj je taj udio znatno manji - samo 22%. Tome, osim terminala na Krku, pridonosi i činjenica da smo ojačali eksploataciju plina na sjevernom Jadranu.

Nebuloze o „ruskom igraču“ najglasnije iznose oni koji su donedavno, u maniri pravih rusofila, najžešće osporavali našu dosljednu politiku spram Ukrajine

I u Bruxellesu, na nedavnom sastanku ministara za energetiku država EU-a - dodao je - naglasio sam da je opskrba plinom u Hrvatskoj stabilna, sigurna.

Cjeloviti paket mjera - vrijedan 5 milijardi kuna

Napomenuo je da će otprije donijeti paket mjera za sprječavanje udara na standard naših građana, vrijedan 5 milijardi kuna, znatno ublažiti „udar“ uslijed očekivanog poskupljenja struje i plina na proljeće:

- Vrijedi ponoviti i da u nas cijena plina za kućanstva, za razliku od drugih država, nije porasla niti će porasti tijekom sezone grijanja. I to iako je plin na svjetskom tržištu poskupio za 30%! Najmanje do 1. travnja ni struja neće poskupjeti.

Manji PDV na hranu, veća pomoći za socijalno ugrožena kućanstva, subvencioniranje cijena plina i struje, jednokratna naknada umirovljenicima...

Dovoljno i naftnih derivata i struje i hrane

Osim plina, Hrvatska će imati dovoljne količine i naftnih derivata i struje - neovisno o nastavku ruske agresije na Ukrajinu:

- I tu stojimo puno, puno bolje od mnogih članica EU-a. Na teritoriju RH proizvodimo 85% svojih potreba za strujom.

Zaključno je naglasio da neće doći do problema ni u opskrbi zemlje hranom:

- Ukrajina jest žitnica Europe, ali hrvatska proizvodnja zadovoljava naše potrebe, a i robne su zalihe izdašne. Hrvatska ne treba strahovati od nestašice.

A A A