Vijesti
21. 3. 2022.

Zadovoljni zajedničkim akcijama sa saveznicima, zadržavanjem investicijskog kreditnog rejtinga & pojeftinjenjem goriva

(VIDEO) Andrej Plenković o sjednici nacionalnog vodstva HDZ-a: Obrambena suradnja sa SAD-om i Francuskom - poruka sigurnosti! * Znatno su pale cijene benzina i dizela. Smanjili smo trošarine, ograničili marže, ukinuli naknadu za biogorivo - Vlada će i dalje štititi standard hrvatskih građana! * Ocjena svjetske agencije Standard & Poor's? RH ispunjava uvjete za ulazak u eurozonu i Schengen. * Spremni smo za sve scenarije. Sustav prihvata ukrajinskih izbjeglica dobro funkcionira, učinit ćemo maksimum kako bismo im pomogli, a u tome ćemo zacijelo imati i financijsku podršku EU-a.

Nakon redovite sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova HDZ-a, predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Saveznici - sigurna Hrvatska

Razmotrili smo zajedničke akcije koje u cilju sigurnosti Hrvatske provodimo s našim saveznicima i partnerima - s Francuskom i SAD-om, s NATO-om i Europskom unijom.

Nastavljamo zajedničke akcije - saveznici su uz Hrvatsku!

Znatno manje cijene goriva

Govorili smo i o maloprodajnim cijenama goriva, koje će u utorak znatno pasti zahvaljujući i mjerama Vlade RH za zaštitu standarda hrvatskih građana. Dizel bi trebao koštati 12.03, benzin 11.84, a plavi dizel 8.14 kuna.

Niže cijene goriva, redovita opskrba plinom, strujom i hranom & cjeloviti paket mjera za zaštitu standarda

Smanjili smo trošarine, ograničili marže, ukinuli tzv. zelenu naknadu - učinili smo maksimum kako bi se ublažio teret poskupljenja goriva. Uslijed niza kriza koje su pogodile zemlju postali smo „intervencionistička vlada“, no nema nam druge jer u ovakvim tektonskim promjenama država mora ispuniti svoju ulogu.

Poruka povjerenja i ohrabrenja

Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je svjetska agencija Standard & Poor's, unatoč globalnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, zadržala kreditni rejting RH na investicijskoj razini. Ispunjavamo sve uvjete za ulazak u Schengen i europodručje.

Agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz stabilne izglede!

Prihvat ukrajinskih izbjeglica

Još jednom smo iskazali punu solidarnost s Ukrajinom, žrtvom brutalne agresije, te razgovarali o prihvatu i zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica. Dosad ih je u našu zemlju stiglo više od 8.600, uglavnom žene i djeca. Hrvatska će učiniti sve u svojoj moći kako bi im pomogla, a u tome ćemo zasigurno imati i financijsku podršku EU-a.

Uz Ukrajinu su sve zemlje članice Europske unije!

Sustav dobro funkcionira, već trećeg dana nakon početka agresije formirali smo radnu skupinu koja koordinira proces zbrinjavanja, a u nju su svi uključeni - od ministarstava preko Civilne zaštite do Hrvatskog Crvenog križa.

Spremni smo za sve scenarije

U srijedu ću, kao premijer, sazvati sastanak sa županima kako bi Vlada RH - u suradnji s njima - još učinkovitije provodila aktivnosti na terenu te Ukrajincima koji su morali napustiti svoje domove osigurala kvalitetnu zdravstvenu skrb, socijalnu zaštitu, integraciju u tržište rada, uključivanje u predškolski odgoj i školsku nastavu…

Prijatelji Ukrajinci, dobro došli u Hrvatsku!

Hrvatska ima bolno iskustvo agresije i golemo iskustvo s prihvatom i prognanika i izbjeglica iz BiH, spremni smo za sve scenarije.

Legenda Vukovara

Na početku sastanka, još jednom smo izrazili sućut obitelji zbog smrti dr. Vesne Bosanac, ratne i poslijeratne ravnateljice vukovarske bolnice. Bila je legenda Vukovara i njegove obrane, simbol požrtvovnosti i otpora Grada Heroja velikosrpskom agresoru.

Sućut predsjednika Andreja Plenkovića u povodu smrti doktorice Vesne Bosanac - jednog od simbola obrane Grada Heroja

A A A