Vijesti
18. 3. 2022.

Nastavljamo zajedničke akcije - saveznici su uz Hrvatsku!

Andrej Plenković o sastanku s oporbom: Vjerujem da su dobili korisna saznanja koja će im pomoći da zauzimaju ispravna stajališta. Jer, bilo je tu i neodgovornog ponašanja i neozbiljnih izjava. Predočio sam im da je neupitno utvrđeno da je dron bio prilagođen za nošenje oružja. Nosio je bombu. Preleti Rafalea i naših MIG-ova te dolazak američkih F-16 važna su poruka sigurnosti, ne samo kao pomoć u kontroli zračnog prostora. Zahvaljujući odlukama Vlade RH o zamjeni zastarjele sovjetske tehnologije onom zapadnom, osnažit ćemo obrambene sposobnosti. Ojačat ćemo i PZO, o čemu razgovaramo i sa SAD-om kao strateškim partnerom.

Nakon prvog sastanka u Banskim dvorima krajem veljače, predsjednik Vlade RH i HDZ-a nastavio je dijalog s parlamentarnom oporbom o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, mjerama za zaštitu standarda hrvatskih građana te prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica.

Konsenzus!

Danas su, naravno, razgovarali i o dosad utvrđenim činjenicama o padu naoružane letjelice u Zagrebu i o potrebi - kako Andrej Plenković sam ističe - bolje razmjene informacija među NATO saveznicama.

Plenković: Svi moramo biti budni, dron je mogao pasti na bilo koji drugi glavni grad. Sánchez: To se moglo dogoditi i Madridu, solidarni smo s Hrvatskom!

PLENKOVIĆ: Važnost što šireg političkog konsenzusa

Donosimo ključne naglaske s konferencije za medije koju je hrvatski premijer održao nakon sastanka:

I oporba na pravoj strani povijesti

Vjerujem da su kolege iz oporbe dobili korisna saznanja koja će im pomoći da zauzimaju ispravna stajališta u političkim raspravama i u procjeni ozbiljnosti situacije. Ponudio sam im da ovakve sastanke održavamo kada procijene da je to važno.

Sve aktivnosti vezane za posljedice ruske agresije na Ukrajinu naša Vlada nastoji poduzimati uz što veći konsenzus o smjeru djelovanja Hrvatske - koja je na pravoj strani povijesti.

Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini sa 133 glasa za i 1 suzdržanim

Bomba, tu nema nikakvih dilema

Ali, bilo je tu, nažalost, i neozbiljnih izjava pojedinih aktera, neodgovornog ponašanja, pa sam oporbenim čelnicima predočio da je nedvojbeno, pouzdano utvrđeno da je dron, koji inače služi za izviđanje, bio prilagođen za nošenje oružja. Nosio je bombu, tu nema nikakvih dilema. Pronađeni su i upaljač i geleri bombe, o čemu ćemo više kada završi istraga.

Istraga je pokazala da je besposadna letjelica bila naoružana - Treba utvrditi kako je i zašto ona došla u Hrvatsku!

Glavni cilj istrage jest utvrditi je li dron do nas dospio greškom, sabotažom ili namjerom. Još se ne zna ni to odakle je lansiran, znamo samo točku na kojoj su ga prvi put uočili rumunjski radari. Korisne podatke dobit ćemo kako iz "crne kutije" te naoružane letjelice, tako i od EU i NATO partnera.

Kao da slušamo nekog dužnosnika Kremlja

Podjednako su bile smiješne i teze o „PR-u, showu na presici usred preleta“. Ne običavam davati izjave nakon redovitih susreta parlamentarne većine, no u tom sam trenutku - u cilju eliminiranja informacijskog kaosa - odlučio stati pred novinare jer sam na samom sastanku pročitao netočnu tvrdnju glavnog tajnika NATO o „nenaoružanoj letjelici“.

Dok Francuska i SAD šalju borbene avione da pomognu u zaštiti hrvatskog neba, Štetočina s Pantovčaka tjera naše saveznike?!

Neodgovorno ponašanje nekih aktera

Zajednički preleti francuskih Rafalea i naših MIG-ova, kao i dolazak američkih aviona F-16, važna su poruka sigurnosti, poruka da su saveznici uz nas, i to ne samo kao pomoć u kontroli hrvatskoga zračnog prostora.

Prokremljanske izjave? Na svoju žalost, Milanović nije nadležan za to tko će, kada i kako letjeti u hrvatskom zračnom prostoru

U tijeku je, primjerice, šira NATO operacija „Plemeniti štit“, zrakoplovi se kontinuirano podižu s nosača aviona „Charles de Gaulle“ te nadlijeću Bugarsku, Rumunjsku, BiH, Hrvatsku... što samo pokazuje koliko je situacija ozbiljna. Nastavit ćemo, unatoč neodgovornog ponašanja nekih aktera, zajedničke akcije sa saveznicima!

Preletima Rafalea šaljemo poruku sigurnosti našim građanima, ali i poruku solidarnosti & strateškog partnerstva

Razgovori sa SAD-om o jačanju PZO-a

Zahvaljujući odlukama upravo naše Vlade o nabavi Rafalea te zamjeni zastarjele sovjetske tehnologije onom zapadnom i modernom, osnažit će se obrambene sposobnosti Hrvatske. Ojačat ćemo i Protuzračnu obranu (PZO), o čemu vodimo razgovore i sa SAD-om kao strateškim partnerom. Dotad - saveznici su nam spremni pomoći.

A A A