Vijesti
25. 3. 2022.

Konsenzus o manjem PDV-u na hranu, potvrda ozbiljnosti parlamentarne većine & novi oporbeni - debakl!

Hrvatski sabor jednoglasno je prihvatio prijedlog Vlade RH o smanjenju poreza na dodanu vrijednost. 123 zastupnika glasovala su ZA zakonske izmjene kojima je cilj, kao dio cjelovitog paketa vrijednog 5 milijardi kuna, zaštititi standard hrvatskih građana. Glasovalo se i o protuzakonitoj „inicijativi“ o istražnom povjerenstvu za „moguće nepravilnosti i nezakonite radnje“ u sustavu raspolaganja fondovima EU. Oporba je uspjela prikupiti tek 49 ruku ZA - točno 25 manje nego što ih broji. Nemoć i blamaža.

Porezno rasterećenje od 2.1 milijarde

Jednoglasno usvojenim izmjenama Zakona o PDV-u, porezna stopa se s 25 i 13 smanjuje na 5 posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, svježe meso i kobasice, svježu ribu, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje… Smanjenje se odnosi i na ulaznice za koncerte te sportske i kulturne događaje.

Manji PDV na hranu, veća pomoći za socijalno ugrožena kućanstva, subvencioniranje cijena plina i struje, jednokratna naknada umirovljenicima...

Ujedno se proširuje primjena snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet i briket, a stopa od 5 posto uvodi se na isporuke prirodnog plina u idućih godinu dana. Procjenjuje se da porezno rasterećenje iznosi 2.1 milijardu kuna.

Blamaža oporbe, čvrstoća većine

Što se pak tiče glasovanja o istražnom povjerenstvu, oporbeni politikanti htjeli su opet, prema starome partijskom i nedemokratskom modelu, preuzeti ulogu neovisnih pravosudnih tijela i pravne države. Biti istodobno i „isljednici“ i tužitelji i suci.

Oporba jučer: Pravosudna tijela nisu neovisna, HDZ njima vlada! Oporba danas: Zaštitimo tijela koja rade neovisno - to je borba za vladavinu prava!

Ali, samo se potvrdilo, po tko zna koji put, da na izjašnjavanju petkom sve „velike“ priče i „silne“ najave iz oporbenih redova padaju u - vodu!

S druge strane, vladajuća je većina sa svojih 77 glasova iznova iskazala stabilnost, ozbiljnost i čvrstoću.

A A A