Vijesti
31. 3. 2022.

Ublažavanje rasta cijena struje i plina: na snagu stupa 5 milijardi kuna vrijedan paket mjera za zaštitu standarda hrvatskih građana!

(VIDEO) Andrej Plenković na 110. sjednici Vlade RH: Bez naših bi mjera plin, čija se cijena subvencionira, poskupio čak 79% za kućanstva, a sad će do 20%. Posebno brinemo o najugroženijim građanima - kojima je solidarnost najviše potrebna. Povećali smo socijalne transfere s 200 na 400 kuna te proširili opseg i broj korisnika. Više se ne odnose samo na račune za struju, nego i za plin. Umirovljenici će dobiti dodatne jednokratne potpore, a zasebni programi mjera izrađeni su i za poljoprivrednike i ribare. Više smo puta intervenirali i u cijene goriva. Ukinuli smo „zelenu naknadu“, smanjili trošarine i ograničili marže. Bez toga bi benzin i dizel bili oko 2 kune skuplji nego danas, a s obzirom na referentne cijene na mediteranskom tržištu možemo najaviti da će goriva pojeftiniti od utorka.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a, po običaju, osvrnuo se na aktualne teme.

Josip Jović - vječna mu hvala & slava

U povodu obljetnice pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, Andrej Plenković izrazio je duboku zahvalnost hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima i svima koji su dali život za slobodu Hrvatske:

- Na 31. obljetnicu Akcije „Plitvice“ zahvaljujemo svim hrvatskim braniteljima, na čijoj se hrabrosti i žrtvi temelji suvremena Hrvatska! S najdubljim pijetetom prisjećamo se onih koji su dali život za našu slobodu i prvog među njima, poginulog upravo toga „Krvavog Uskrsa“ - hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Neka im je vječna slava i hvala!

31. OBLJETNICA AKCIJE PLITVICE - KRVAVI USKRS '91. Vječni spomen na Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog redarstvenika

Posebna briga o najugroženijima

Iznova je podsjetio da je rast cijena energenata - nafte, plina i struje - jedna od posljedica ruske agresije na Ukrajinu i globalnih previranja. Stoga 1. travnja na snagu stupa svebuhvatni paket mjera za zaštitu hrvatskih građana:

- Želimo našim mjerama, vrijednim skoro 5 milijardi kuna, ublažiti taj udar na građane i gospodarstvo. Vodili smo računa i o onima koji su najugroženiji u našem društvu. Povećali smo iznos socijalnih transfera s 200 na 400 kuna, a oni se odnose sada i na račune za plin, ne više samo za struju. Na taj način brinemo o onim našim sugrađanima kojima je solidarnost najviše potrebna. Sveobuhvatnošću paketa uspjeli smo u najvećoj mogućoj mjeri da se taj udar koji je pred nama u sljedećim mjesecima osjeti što manje na kućne proračune naših građana.

Manji PDV na hranu, veća pomoći za socijalno ugrožena kućanstva, subvencioniranje cijena plina i struje, jednokratna naknada umirovljenicima...

Pravodobne intervencije Vlade

Podsjetio je da je Vlada limitirala rast cijena električne energije na najviše 9,6%, rast cijena plina na najviše do 20%, smanjila stopu PDV-a s 25 na 5% na godinu dana te smanjila PDV na prehrambene proizvode, troškove u poljoprivredi, različite druge potrepštine, kulturne i sportske aktivnosti:

- Isto tako, Vlada je više puta intervenirala i u cijene naftnih derivata, smanjila trošarine, ograničila marže i odrekla se još nekih dodatnih naknada. Poseban program mjera napravljen je za poljoprivrednike i ribare, a umirovljenicima će se uplatiti dodatne jednokratne potpore.

Niže cijene goriva, redovita opskrba plinom, strujom i hranom & cjeloviti paket mjera za zaštitu standarda

O BiH na najvišim razinama EU-a

Plenković je potom izdvojio usvajanje Strateškog kompasa na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu, važnog dokumenta koji u fokus stavlja temu sigurnosti i obrane.

Europsko vijeće potvrdilo Strateški kompas u kojem se izričito navode konstitutivni narodi & pozvalo čelnike u BiH da dovrše izbornu reformu!

Također, osvrnuo se i na zaključke - usvojene na inicijativu Hrvatske - u kojima se pozivaju lideri u BiH, osobito hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka, da ulože dodatni napor kako bi se postigao dogovor o izmjeni Izbornog zakona, čime bi se prekinula dosadašnja praksa u kojoj se Hrvati kao konstitutivan narod osjećaju neravnopravnima:

- Za nas je taj sastanak bio posebno važan jer je na našu inicijativu održana rasprava o situaciji u Bosni i Hercegovini. Sve inicijative koje Hrvatska radi su dobrosusjedske i dobronamjerne, u interesu unaprjeđenja naših odnosa, u interesu obnove povjerenja i savezništva, osobito između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji. Potrebno je pronaći rješenje koje je dobro za sve kako bi BiH funkcionirala na način da su svi u njoj zadovoljni.

Povijesni trenutak

Dodao je da su predstavnici hrvatskih političkih stranaka spremni na daljnje razgovore i da žele postići dogovor:

- Vjerujem da će i lideri bošnjačkih političkih stranaka razumjeti koliko je važan ovaj povijesni trenutak, s obzirom na druge okolnosti u Europi i svijetu, za sigurnost, stabilnost i dobro funkcioniranje Bosne i Hercegovine.

Zaključci Europskog vijeća, doneseni na inicijativu Hrvatske, snažan su poticaj za postizanje dogovora o Izbornom zakonu BiH!

Prijateljstvo i suradnja sa Slovenijom

Predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se i na posjet slovenskog premijera. Istaknuo je kako je u mandatu Janeza Janše došlo do ogromne razlike u odnosima između naših dviju zemalja.

- Slovenija je jedan od naših zagovaratelja za članstvo u Schengenu, eurozoni i OECD-u. Prijateljstvo, suradnja, razumijevanje, smanjivanje tenzija i rješavanje problema, okvir je koji smo postavili i kojeg se držimo. Tgovinska razmjena raste, a u prošloj je godini gotovo milijun i 170 tisuća Slovenaca posjetilo Hrvatsku. U duhu suradnje i partnerstva Hrvatska je nedavno poslala jedan svoj kanader kako bi pomogao u gašenju požara slovenskim vatrogascima u blizini Kranja.

Proširenjem LNG terminala & NE Krško jačamo suradnju sa Slovenijom & energetsku neovisnost!

Naglasio je da je sa slovenskim kolegom razgovarao i o suradnji vezanoj za promet, ali i pomoći hrvatskim i slovenskim ribarima u području gdje još nije postignut dogovor o razgraničenju. Kao najvažnije teme razgovora istaknuo je zajedničke poglede na budućnost, pogotovo u kontekstu energetske krize. To su prvenstveno suradnja u području plina i nuklearne energije.

Partnerstvo s Njemačkom

Od ostalih tema istaknuo je ovotjedni posjet njemačkog gospodarskog izaslanstva i naglasio da je Njemačka najvažniji hrvatski trgovinski partner te da njemačke kompanije žele povećavati svoja ulaganja u Hrvatsku i širiti polje djelovanja.

- Zadržali smo investicijski kreditni rejting i dobru reputaciju na domaćim i međunarodnim financijskim tržištima, ostvarujemo sve ono što je bitno za članstvo u eurozoni. Uz sve poteškoće, naš smjer i cilj je jasan, dobar i koristan za Hrvatsku, naše građane i naše gospodarstvo - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz stabilne izglede!

REDOVITA OPSKRBA, MANJI PDV NA HRANU, DOBRE TURISTIČKE BROJKE, ULAGANJA U VRTIĆE

PPVRH i ministar financija Zdravko Marić:

Nema nestašica u trgovinama, nema poremećaja u opskrbi, nema ni psihoze pojačane kupnje, većih odstupanja u ponašanju potrošača. O tome svjedoče podaci o poreznim prihodima i fiskalizaciji računa, ali i izvješća samih trgovačkih lanaca. Police su pune. Pritom očekujemo da će sutrašnje snižavanje PDV-a na hranu pridonijeti manjim cijenama mnogih proizvoda. Trgovci bi morali sniženu stopu „preliti“ u korist hrvatskih građana.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac:

Prema podacima HNB-a, 2021. ostvarili smo 9 milijardi i 121 milijun eura prihoda od stranih gostiju, tj. 89 % više nego godinu prije! To je ujedno čak 87% ostvarenih prihoda u odnosu na povijesnu, rekordnu 2019. godinu! Kojoj ćemo se, vjerujem, 2022. dodatno približiti, ako ne i više od toga.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs:

Ulažemo 1.6 milijardi kuna u infrastrukturne kapacitete dječjih vrtića kako bi se broj dostupnih mjesta povećao za 22.500! U skladu s našom strategijom, do 2030. sva će djeca u dobi od 3 do 6 godina moći pohađati programe ranog i predškolskog odgoja.

A A A