Vijesti
1. 4. 2022.

Hrvatska ispunila sve zahtjevne kriterije za uvođenje eura! 2022. bit će godina nastavka gospodarskog rasta!

PVRH Andrej Plenković: RH je provela svih 9 mjera iz Akcijskog plana za ERM2, što znači kako bi se već u lipnju i srpnju mogle donijeti konačne odluke o našem članstvu u eurozoni. Poslali smo još jednu poruku o konzistentnosti naših reformskih napora pri ostvarivanju strateških ciljeva te obavijestili EK da smo u zadanom roku ispunili sve što je zatraženo! Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić: Lani smo ostvarili ponajveću stopa rasta u EU-u, višu od 10%, i cilj nam je da i 2022. budemo iznad europskog prosjeka. Opskrba strujom i plinom? Za razliku od većine drugih zemalja, možemo biti mirni. Zahvaljujući LNG terminalu nismo ovisni o Rusiji.

Vlada RH je usvojila, punim nazivom, Izvješće o provedbi aktivnosti iz Akcijskog plana za sudjelovanje Republike Hrvatske u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) za razdoblje od srpnja 2020. do ožujka 2022. godine.

Vjerodostojnost reformskih napora

Time smo službeno potvrdili - istaknuo je Andrej Plenković - da smo proveli svih devet zadanih mjera u četiri područja:

- 1. Jačanje mehanizama za sprječavanje pranja novca. 2. Jeftinije, jednostavnije i poticajnije poslovno okružje. 3. Poboljšano upravljanje poduzećima u državnom vlasništvu. 4. Osnaživanje stečajnog okvira. Poslali smo još jednu poruku o vjerodostojnosti naših reformskih napora i konzistentnosti pri ostvarivanju strateških ciljeva koje smo si postavili.

Na ljeto odluka o ulasku u europodručje

Obavijestili smo Europsku komisiju - nastavio je hrvatski premijer - da smo u zadanom roku ispunili sve što je zatraženo, proveli sve potrebne mjere i donijeli sve propise:

- To znači kako bi se već sredinom godine, u lipnju i srpnju, na najvišoj razini Europske unije mogle donijeti konačne odluke o članstvu RH u europodručju. Zadržali smo investicijski kreditni rejting i dobru reputaciju na međunarodnim financijskim tržištima, naš smjer je jasan i koristan za Hrvatsku, za naše građane i gospodarstvo.

Uvođenje eura značit će viši kreditni rejting naše zemlje & niže kamate i za građane i za gospodarstvo!

Ministar TOMISLAV ĆORIĆ: Sigurna opskrba energentima & daljnji rast BDP-a

Električna energija i plin? Za razliku od najvećeg broja članica EU-a, Hrvatska može biti mirna. Stanje s opskrbom je - redovito. Zahvaljujući LNG terminalu i povećavanju vlastite proizvodnje nismo ovisni o ruskom plinu.

Uz pomoć Europske komisije želimo povećati kapacitete LNG terminala s 2.6 na 2.9 milijardi kubičnih metara plina

Goriva će opet pojeftiniti

Početak rada riječke rafinerije znači pak da neće biti problema ni s opskrbom naftnim derivatima. S obzirom na kretanje cijena na referentnom mediteranskom tržištu, goriva bi u utorak trebala pojeftiniti, a vrijedi podsjetiti kako bi bez intervencija Vlade RH (ukidanje „zelene naknade“, smanjenje trošarina i limitiranje marži) dizel i benzin bili oko 2 kune skuplji nego danas.

Niže cijene goriva, redovita opskrba plinom, strujom i hranom & cjeloviti paket mjera za zaštitu standarda

Naš paket mjera za zaštitu standarda i nacionalne ekonomije, vrijedan 5 milijardi kn te sveobuhvatniji i snažniji nego u većini europskih država, znatno će ublažiti udar na poslovanje i život građana.

Rekordni gospodarski rast

Lani smo ostvarili jednu od najvećih stopa gospodarskog rasta u EU-u, višu od 10%, i cilj nam je da i ove godine budemo iznad europskog prosjeka. Vjerujemo da će 2022. biti godina daljnjeg rasta.

Rekordni rast BDP-a rezultat je naših snažnih mjera & agilnosti hrvatskog gospodarstva!

Plenković ima mandat

Rekonstrukcija? Premijer Andrej Plenković ima mandat svih tijela HDZ-a i vladajuće koalicije - o opsegu i imenima izvijestit će javnost nakon što donese odluke.

Dobio sam mandat od svih tijela HDZ-a & vladajuće koalicije za rekonstrukciju Vlade RH & nastavak gospodarskog rasta!

A A A