Vijesti
9. 4. 2022.

Zajedništvo u pomoći Ukrajini, energetska neovisnost, jačanje obrambenih sposobnosti & izborna reforma u BiH

Konferencija predsjednika parlamenata država EU-a u Brdu kod Kranja. Gordan Jandroković u više je navrata istaknuo da Hrvati, koji su i sami bili žrtve svirepe agresije, istinski suosjećaju s prijateljskim ukrajinskim narodom. Kako na panelima, tako i na mnogim bilateralnim sastancima, upozorio je na potrebu donošenja pravednog Izbornog zakona koji će osigurati ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH i stabilnost zemlje. Izdvojivši ključnu ulogu parlamenata kao čuvara demokracije, naglasio je važnost odgovornosti svih nositelja vlasti uslijed porasta populizma. Također, kolegicama i kolegama zahvalio je na potpori ulasku RH u Schengen, eurozonu i OECD.

Tijekom 10. sjednice Hrvatskog sabora - započete sredinom siječnja, a zaključene 8. travnja - PHS Gordan Jandroković sudjelovao je na dvodnevnoj Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Europske unije u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Konferenciju su otvorili predsjednik Nacionalne skupštine Republike Slovenije Igor Zorčič i predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Slovenije Alojz Kovšca te predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

1. DAN: Uloga parlamenta u izazovnim okolnostima

Tema prvog panela konferencije bila je uloga parlamenata u izgradnji održivosti u demokratskom upravljanju. U svom obraćanju, predsjednik Hrvatskog sabora fokusirao se na izazove funkcioniranja parlamenata u novim okolnostima te njihovim zadaćama u modernom društvu.

Govoreći o nužnosti prilagodbe novim uvjetima, naglasio je važnost usklađenog djelovanja parlamenata i izvršne vlasti te učinkovitog političkog odlučivanja:

- Živimo u najizazovnijem vremenu od Drugog svjetskog rata. Nakon svjetske globalne krize uzrokovane koronavirusom, rat bjesni u Europi. Brutalna agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja prijetnju Europi i globalnoj sigurnosti. Stoga jedan od glavnih izazova za parlamente u vrijeme izvanrednih okolnosti jest kako ispuniti svoju ulogu čuvara demokracije izgrađene na načelima pluralizma, a istodobno biti podrška vladi odgovornoj za donošenje brzih i teških odluka.

Upozorio je na važnost odgovornosti svih nositelja vlasti zbog porasta populizma pojedinih aktera, dezinformacija i lažnih vijesti te njihovog utjecaja na društvo.

Ovo je vrijeme u kojem se od svih aktera traži dodatna ozbiljnost. Apeliram da pridonose sigurnosti zemlje, a ne da se iscrpljuju u beskorisnim nadjačavanjima

2. DAN: EU kao jamstvo stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta

Drugog dana Konferencije, Jandroković je održao govor na panelu „Europska unija kao jamstvo stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji“. Izvijestio je kolege o Deklaraciji o Ukrajini kojom je Hrvatski sabor najoštrije osudio brutalnu i ničim izazvanu agresiju Rusije na suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Ukrajine.

Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini sa 133 glasa za i 1 suzdržanim

Iskazao je punu potporu Ukrajini te istaknuo da hrvatski narod suosjeća s ukrajinskim narodom zbog sjećanja na agresiju i razaranja Vukovara i ostalih hrvatskih gradova tijekom Domovinskog rata. Nadalje, naglasio je važnost jedinstvenog stava zemalja članica Europske unije prema krizi u Ukrajini i pozvao na jačanje energetske neovisnosti i obrambenih sposobnosti.

Slike užasa rata bude nam bolna sjećanja na velikosrpsku agresiju. Stoga se hrvatski narod posebno solidarizira s našim prijateljima u Ukrajini

Ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH

Istaknuo je pritom važnost stabilnog, funkcionalnog i prosperitetnog susjedstva, kao i orijentacije Europske unije na to područje:

- Hrvatska daje čvrstu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine temeljenima na principima jednakopravnosti i konstitutivnosti triju naroda.

Zaključci Europskog vijeća, doneseni na inicijativu Hrvatske, snažan su poticaj za postizanje dogovora o Izbornom zakonu BiH!

U kontekstu njihove legitimne zastupljenosti u političkim institucijama BiH, upozorio je na nužnost pravednog Izbornog zakona koji će osigurati jednaka politička prava za sva tri konstitutivna naroda. Podcrtao je stabilnost Bosne i Hercegovine kao ključne za stabilnost jugoistoka Europe.

Završno, Jandroković je istaknuo važnost vraćanja u fokus proširenja Europske unije te daljnjeg razvoja europske sigurnosti i obrane za desetljeće pred nama. Kao bitan korak u tom smjeru naveo je usvajanje dokumenta „Strateški kompas EU“.

Europsko vijeće potvrdilo Strateški kompas u kojem se izričito navode konstitutivni narodi & pozvalo čelnike u BiH da dovrše izbornu reformu!

Uz brojne čelnike europskih parlamenata, konferenciji se video-vezom priključio i predsjednik ukrajinske Verhovne Rade Ruslan Stefanchuk.

BILATERALNI SASTANCI: Potpora Ukrajini, jačanje gospodarske suradnje & europska perspektiva BiH

Na marginama Konferencije, predsjednik Hrvatskog sabora održao je bilateralne sastanke s predsjednicom Zastupničkom doma parlamenta Kraljevine Španjolske Meritxell Batet, predsjednikom Narodne skupštine Republike Slovenije Igorom Zorčičem, predsjednikom parlamenta Republike Estonije Jürijem Ratasom i predsjednicom Zastupničkog doma parlamenta Češke Republike Markétom Pekarovom Adamovom.

Na sastancima su potvrđeni kvalitetni bilateralni odnosi i izražene želje za daljnjim jačanjem gospodarske suradnje. Uz zajednički stav o Ukrajini, posljedicama ruske agresije i humanitarnoj krizi koju je izazvala, predsjednici parlamenata istaknuli su nužnost jedinstva unutar Europske unije i NATO-a.

Jandroković je s koleg(ic)ama, dakako, razgovarao i o potrebi za jačanjem energetske neovisnosti.

Uz pomoć Europske komisije želimo povećati kapacitete LNG terminala s 2.6 na 2.9 milijardi kubičnih metara plina

Predsjednik Hrvatskog sabora posebno je istaknuo temu hrvatskog susjedstva, s velikim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu te važnost zaštite jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda. Govorio je o nužnom postizanju političke stabilnosti i funkcionalnosti države radi europske perspektive i ravnopravnog položaja hrvatskoga naroda. Također, zahvalio je na potpori ulasku Hrvatske u Schengen, eurozonu i OECD.

Poziv na službeni posjet Španjolskoj

U povodu ovogodišnjeg obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Španjolske, Meritxell Batet uputila je poziv Gordanu Jandrokoviću za službenim posjetom Kraljevini Španjolskoj i organizacijom zajedničkog međuparlamentarnog foruma, što je predsjednik Hrvatskog sabora sa zadovoljstvom prihvatio.

A A A