Vijesti
23. 3. 2022.

Ovo je vrijeme u kojem se od svih aktera traži dodatna ozbiljnost. Apeliram da pridonose sigurnosti zemlje, a ne da se iscrpljuju u beskorisnim nadjačavanjima

(VIDEO) Gordan Jandroković u emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga“: RH, kao članica EU-a i NATO-a, ima snažne saveznike i partnere. Nismo sami! * Dobro je što postoji dijalog, što se premijer Plenković već dva puta sastao s parlamentarnim strankama. Oporba je, u većini, iskazala odgovornost. * Izgradnjom LNG terminala Hrvatska je dugoročno osigurala plin. Ni u opskrbi naftom ne ovisimo o Rusiji - nema nikakvih prijetnji da bismo mogli ostati bez energenata. Vlada je svojim intervencijama uvelike zaštitila standard hrvatskih građana, donijela je cijeli niz mjera kojima se kontroliraju cijene goriva, plina i struje.

S predsjednikom Hrvatskog sabora razgovarala je kolegica Sanja Rabuzin Pavić. Gostovanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke Gordana Jandrokovića:

O KONSENZUALNOJ POTPORI UKRAJINI

Brutalna ruska agresija na Ukrajinu izazvala je - šok. Iz dana u dan čujemo sve gore i gore vijesti, sve je više ubijenih civila. Ruske oružane snage udaraju na Ukrajinu sve žešće. Hrvatski je sabor vrlo brzo, na početku ruske agresije, donio Deklaraciju o Ukrajini, s potporom od 133 zastupnika. Njom je iskazana snažna potpora Ukrajini i nedvosmisleno osuđena agresija. Zastupnici su time i Vladi RH poslali poruku da učini sve što može u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica - što ona i čini.

Konsenzus!

Sabor je pokazao vrlo visoku razinu zajedništva, političke zrelosti i odgovornosti. Mi smo narod koji je prošao svirepu velikosrpsku agresiju '90-ih prošlog stoljeća, stoga imamo i veće razumijevanje za stradanja Ukrajinaca od nekih drugih naroda.

Slike užasa rata bude nam bolna sjećanja na velikosrpsku agresiju. Stoga se hrvatski narod posebno solidarizira s našim prijateljima u Ukrajini

O KONSTRUKTIVNOM DIJALOGU S OPORBOM

Premijer Andrej Plenković dva se puta sastao s oporbenim strankama. Prvi put zbog agresije na Ukrajinu, drugi put zbog pada bespilotne letjelice u Zagrebu. Dobro je što postoji dijalog vladajućih i oporbe, posebno u ovakvim izvanrednim situacijama. Kolege iz oporbe, u većini, pokazali su političku ozbiljnost i odgovornost.

Golemi izazovi koji su pred Hrvatskom, a tu mislim i na porast cijena energenata, zahtijevaju da političke strukture budu na visini zadaće.

O DODATNOJ ODGOVORNOSTI POLITIČARA

Ovo je vrijeme, ponavljam, u kojem se od svih protagonista političkog života traži dodatna ozbiljnost i odgovornost. Apeliram na sve da se posvete radu za javno dobro. Predsjednik RH morao bi više pridonositi zaštiti i sigurnosti zemlje, a mnogo manje beskorisnim nadmetanjima s političkim rivalima. U ovakvim rubnim situacijama građani žele čuti poruke suradnje, žele da svi dijelovi vlasti dišu i razmišljaju jedinstveno.

Prokremljanske izjave? Na svoju žalost, Milanović nije nadležan za to tko će, kada i kako letjeti u hrvatskom zračnom prostoru

O HRVATSKIM SAVEZNICIMA & PARTNERIMA

Hrvatska je kao članica EU-a i NATO-a u znatno boljoj poziciji nego što je bila '90-ih. Sad imamo moćne, snažne saveznike. Nismo sami, što dobiva na dodatnoj težini i zato što su u našem susjedstvu politički i sigurnosni izazovi vrlo veliki. Puno je bolje za jednu državu da ima saveznike, da ima partnere, i da oni mogu kompenzirati ono što ta država ne može učiniti sama.

Nastavljamo zajedničke akcije - saveznici su uz Hrvatsku!

Izjave ruskog veleposlanika u BiH nisu prihvatljive, imaju prizvuk prijetnje. No to je retorika koju, nažalost, predstavnici ruske vlasti koriste zadnjih mjesec dana. Trebamo ostati smireni, znamo gdje pripadamo, znamo tko su naši saveznici.

O USPJEŠNIM VLADINIM MJERAMA

Koliko smo spremni za sve moguće posljedice proširenja sukoba? Što se tiče opskrbe energentima, možemo biti sigurni. Izgradnjom LNG terminala na Krku Hrvatska si je dugoročno osigurala plin i ojačala svoju energetsku poziciju. Ni u opskrbi naftom i naftnim derivatima ne ovisimo o Rusiji. Nema nikakvih prijetnji da bismo mogli ostati bez energenata.

Nebuloze o „ruskom igraču“ najglasnije iznose oni koji su donedavno, u maniri pravih rusofila, najžešće osporavali našu dosljednu politiku spram Ukrajine

Kada pak govorimo o poskupljenjima, Vlada je donijela cijeli niz mjera kojima se kontroliraju cijene nafte, plina i struje. Svojim je intervencijama zaštitila standard hrvatskih građana.

Niže cijene goriva, redovita opskrba plinom, strujom i hranom & cjeloviti paket mjera za zaštitu standarda

O POPUŠTANJU PROTUEPIDEMIJSKIH MJERA

Zdravstveno-zaštitne mjere se ublažavaju. I u Saboru ćemo ih popustiti. Svi će zastupnici ponovno moći biti u glavnoj dvorani, što će olakšati rad. Maske će morati zadržati, ali bit će lijepo vidjeti punu sabornicu.

Zbog znatno bolje epidemiološke situacije popuštamo zdravstveno-zaštitne mjere

A A A