Vijesti
5. 5. 2022.

Hrvatska spremna za euro!

PVRH Andrej Plenković: Uz Schengen, eurozona je strateški prioritet RH. Sabor će ovog mjeseca izglasati Zakon o euru. Uvođenje je u interesu i gospodarstva i građana, pomoći će nam da lakše prebrodimo krizu koja je zahvatila cijeli svijet uslijed ruske agresije na Ukrajinu. PPVRH Zdravko Marić: Od stimuliranja zdrave konkurentnosti do uključivanja udruga civilnog društva, s nizom odredbi štitimo potrošače od 'lovaca u mutnom', od neopravdanog zaokruživanja cijena na više. Glavni su benefiti eura eliminiranje tečajnog i kamatnog rizika te skok kreditnog rejtinga RH za dva ranga, što znači i niže kamate.

„Ulazak u europodručje naš je cilj, ali i obveza koju smo preuzeli referendumom o EU-u i pristupnim ugovorom prihvaćenim u Saboru. Hrvatsko gospodarstvo već sad je visoko eurizirano, pa tako 53% izvoza i 59.3% uvoza obavljamo sa zemljama eurozone, a naši građani u eurima drže čak 76.2% svojih štednih i oročenih depozita“ - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a na 15. sjednici, punim nazivom, Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH

Uvođenje eura značit će viši kreditni rejting naše zemlje & niže kamate i za građane i za gospodarstvo!

Ispunjeni svi zahtjevni kriteriji

U dvije i pol godine od ulaska u Europski tečajni mehanizam II (ERM 2) ispunili smo sve kriterije propisane Akcijskim planom uvođenje eura - nastavio je Andrej Plenković:

- Poticanje poslovnog okružja, bolje upravljanje poduzećima u državnom vlasništvu, jačanje pravnog okvira za sprječavanje pranje novca, smanjenje proračunskog manjka... Stoga danas i možemo službeno predstaviti Nacionalni plan za zamjenu hrvatske kune eurom, kojim ćemo koordinirati cijeli proces. Sustavno smo radili, predano i ustrajno, i sada je pred nama zadnja faza, zadnjih nekoliko mjeseci prije ostvarenja strateškog cilja o ulasku u eurozonu.

Hrvatska ispunila sve zahtjevne kriterije za uvođenje eura! 2022. bit će godina nastavka gospodarskog rasta!

Euro u Hrvatskoj 1. siječnja 2023.

Zakon o euru u drugom je saborskom čitanju, a izglasavanje očekujemo krajem idućeg tjedna - najavio je:

- Konačne odluke o našem članstvu donijet će se na razini Europske unije tijekom lipnja i srpnja, točni tečaj definirat će se u srpnju, a 5. rujna započet će se s isticanjem cijena u kunama i eurima. U konačnici, euro ćemo uvesti 1. siječnja, s rokom od dva tjedna u kojem će se moći plaćati i u kunama i eurima.

Od 5. rujna dvojne cijene. Zamjena kuna u eure bez troška. Nizom mehanizama spriječit ćemo lovce u mutnom!

MOTIV KUNE NA KOVANICI OD 1 EURA

Na sjednici je predstavljen motiv kune koji je na otvorenom natječaju za dizajn odabran za hrvatsku  nacionalnu stranu kovanice od 1 eura:

- Čestitam i zahvaljujem autoru idejnog rješenja i autorima izvedbenog rješenja. Smatram da su dizajni svih kovanica jako dobro izabrani te će po njima Hrvatska biti prepoznatljiva - kazao je predsjednik Plenković.

Autor prvorangiranog idejnog rješenja je student Jagor Šunde. Nagrađen je sa 70.000 kuna, a koautori izvedbenog rješenja, David Čemeljić i Fran Zekan, s 30.000.

VIŠI STANDARD, ELIMINIRANJE TEČAJNOG & KAMATNOG RIZIKA

Čitavi je niz odredbi kojima se negativni efekti uvođenja eura za građane i poslodavce te potencijalno zaokruživanje cijena na više svode na najmanju mjeru, od stimuliranja zdrave konkurentnosti do uključivanja udruga civilnog društva protiv 'lovaca u mutnom' - poručio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u saborskoj raspravi o konačnoj verziji prijedloga Zakona o euru:

- Koristi su znatno veće od potencijalnih šteta. Glavni su benefiti eliminiranje tečajnog i kamatnog rizika, euro će donijeti Hrvatskoj dvije stepenice viši kreditni rejting, što znači i manju premiju rizika. To će omogućiti povoljnije i sigurnije poslovanje, veće investicije i gospodarski rast, povećanje standarda.

Agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz stabilne izglede!

A A A