Vijesti
7. 5. 2022.

Hrvatska zadržala najviši kreditni rejting u svojoj povijesti - Potvrda pravog smjera & dokaz snažnog gospodarskog oporavka!

PVRH Andrej Plenković: Povjerenje koje uživamo u međunarodnim financijskim krugovima i, kako ocjenjuje svjetska agencija Fitch, pozitivni izgledi budućeg kretanja rejtinga Hrvatske temelje se i na uvjerenju da će naša zemlja 1. siječnja 2023. preuzeti euro kao valutu - s obzirom na to da smo ispunili sve zadane kriterije. Provedbom strukturnih reformi i daljnjim korištenjem europskih sredstava nastavit ćemo s rastom i razvojem - usprkos globalnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Kao i u svim krizama s kojima smo se suočavali, Vlada RH čvrsto stoji iza hrvatskih građana i nacionalne ekonomije.

Najnovija ocjena kreditne agencije Fitch potvrdila je investicijski kreditni rejting Hrvatske razine BBB s pozitivnim izgledima za rast, što je poruka gospodarske stabilnosti Hrvatske u okolnostima suočavanja s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu i inflatornih pritisaka.

Preokrenuli negativni SDP-ov trend!

Za vrijeme ove Vlade RH preokrenut je trend - ističe predsjednik Andrej Plenković:

- U siječnju 2018. Fitch je Hrvatskoj vratio kreditni rejting BB+, potom u lipnju 2019. BBB-. U zadnjoj ocjeni te agencije, od 13. studenog 2021. godine, investicijski rejting podignut je za još jednu stepenicu više, na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast, što je najbolji kreditni rejting u povijesti Hrvatske - kojega smo u najnovijoj ocjeni i zadržali!

Svjetska agencija Fitch povisila investicijski rejting Hrvatske s BBB- na BBB, s pozitivnim izgledima za rast!

Nastavak rasta & zaštita standarda

Ovo je snažan dokaz povjerenja međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga - nastavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - te pokazatelj snažnog gospodarskog oporavka u 2021. i dobrog smjera:

- Provedbom strukturnih reformi i daljnjim  korištenjem europskih sredstava nastavit ćemo poticati gospodarski rast. Kao i u svim krizama s kojima smo se suočili, Vlada snažno stoji iza građana i paketom mjera pomaže ublažiti rast cijena energenata i inflatornih pritisaka.

Predsjednik Andrej Plenković čestitao Međunarodni praznik rada: Unatoč zahtjevnim gospodarskim okolnostima, odlučni smo nastaviti s politikom rasta plaća!!

Eurozona donosi brojne koristi

Pozitivne izglede budućeg kretanja rejtinga RH agencija Fitch temelji i na činjenici da će Hrvatska 1. siječnja 2023. preuzeti euro kao valutu - s obzirom na to da ispunjava kriterije i reformske mjere u okviru ERM II mehanizma. Plenković:

- Članstvo u europodručju donijet će brojne koristi hrvatskim građanima i gospodarstvu, a Hrvatskoj pomoći da bude otpornija na krize.

Hrvatska spremna za euro!

PROGNOZE BOLJE OD NAŠIH VLASTITIH

Agencija Fitch procjenjuje stopu rasta BDP-a Hrvatske u 2022. na 3.3%, što je više od prognoze Ministarstva financija (3%), te u 2023. očekuje ubrzavanje gospodarskog rasta na 3.7% - na što bi trebalo utjecati i povećanje investicija kroz korištenje EU sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

U našem mandatu prosječna neto plaća porasla za 1.810 kuna, a u 7 godina prije za svega - 374! Nastavljamo s gospodarskim rastom & smanjivanjem javnog duga

A A A