Vijesti
6. 5. 2022.

„Hrvatski povratak Europi“ - U Strasbourgu okrugli stol o dr. Franji Tuđmani

(VIDEO) Čestitamo našim zastupnicima koji su u Europskom parlamentu, u povodu skorašnje 100. obljetnice rođenja utemeljitelja HDZ-a i suvremene hrvatske države, organizirali ovaj lijepi događaj. „Dr. Tuđman vratio je Hrvatsku u krug slobodnih demokratskih nacija, vratio je zapadnoj civilizaciji, Europi i njenim temeljnim vrijednostima. U iznimno složenim okolnostima uspio se izboriti za međunarodno priznanje RH te predvodio hrvatski narod u obrani i oslobođenju od velikosrpskog agresora“ - uglas su poručili sudionici skupa, o kojem je snimljeno posebno izdanje TV emisije „Iz srca Europe“.

Uoči idućeg tjedna kada ćemo kao stranka nizom aktivnosti obilježiti stotu obljetnicu rođenja dr. Franje Tuđmana, HDZ-ovi eurozastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko organizirali su u Strasbourgu, simboličkom središtu ujedinjene Europe, okrugli stol pod nazivom „Franjo Tuđman - hrvatski povratak Europi“.

Osim naši europarlamentaraca, na skupu su sudjelovali i nacionalna potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić, bivši izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Bernd Posselt (CSU), vanjskopolitički novinar HRT-a i bivši Tuđmanov glasnogovornik Tihomir Vinković te povjesničari Ivica Miškulin (Hrvatsko katoličko sveučilište) i Ana Holjevac Tuković (Nacionalni memorijalni centar Domovinskog rata).

RESSLER: Odlučan, ali i odgovoran i uključiv. Zato je i uspio!

Karlo Ressler je naglasio da je Franjo Tuđman dobro razumio da Hrvatska civilizacijski pripada Europi i da nam je mjesto u obitelji slobodnih europskih naroda, a ne u jugoslavenskim državnim savezima:

- Što je najvažnije od svega, znao je kako taj put i ostvariti - odlučnom, ali i odgovornom i uključivom politikom. U vrijeme svirepe velikosrpske agresije na Hrvatsku predvodio je borbu hrvatskog naroda za međunarodno priznanje i opstojnost hrvatske države, njenu obranu i oslobođenje.

IN MEMORIAM: Dr. FRANJO TUĐMAN (10. prosinca 1999. - 10. prosinca 2021.)

Nije bio sklon senzacionalizmu, nije teatralizirao politiku, nije bio od jeftine galame ili niskih uvreda - dodao je Ressler:

- Svoj je posao obavljao mudro, predano, održavajući nužnu razinu političke i javne odgovornosti, uz dugoročnu stratešku viziju i vodeći računa o silnicama vremena. Zato je i uspio!

ZOVKO: Vratio je Hrvatsku u krug slobodnih europskih nacija

Željana Zovko osvrnula se na trnoviti put Hrvatske prema članstvu u EU-u i presudnoj ulozi dr. Tuđmana u povratku zajedničkim europskim vrijednostima:

- Ovim smo skupom htjeli svojim europskim kolegama dodatno predstaviti uspješnu politiku prvog hrvatskog predsjednika, koji se u složenim vanjskopolitičkim okolnostima te u iznimno teškim uvjetima obrane od agresije vojno nadmoćne sile uspio izboriti za neovisnost i međunarodno priznanje Hrvatske te je vratiti u krug slobodnih europskih nacija.

BUŠIĆ: Ostvario je hrvatski san!

Bliska Tuđmanova suradnica Zdravka Bušić, koja je i sama bila eurozastupnica, izrazila je ponos što se 100. obljetnica rođenja utemeljitelja suvremene Hrvatske obilježava i u Europskom parlamentu:

- Tuđman se vrlo rano povezao s nizom kolega hrvatskih intelektualaca i razvio svoju viziju nacionalne pomirbe kako bi san o samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj mogao i ostvariti.

32. OBLJETNICA OSNUTKA HDZ-a: Vijenci i svijeće na grobu prvoga hrvatskog predsjednika - utemeljitelja naše stranke i suvremene Hrvatske

Nitko bolje od nas Hrvata ne zna što je to biti žrtva agresije

Osvrnula se i na brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu, kazavši da je vodeći Ured predsjednika RH Franje Tuđmana svaki dan dobivala informacije s bojišnica i vodila evidenciju stanja na njima:

 - Vrlo emotivno promatram što se događa u toj prijateljskoj zemlji i divim se hrabrosti ukrajinskog naroda koji se bori za svoju zemlju i za svoju slobodu. Hrvatska je na pravoj strani povijesti. Nitko bolje od nas Hrvata ne zna što je to biti žrtva agresije, nitko od nas ne može više poštovati herojstvo ukrajinskih branitelja!

Danas smo svi Ukrajinci! Slava Ukrajini! O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe!

TOMISLAV SOKOL: Povratak Europi i njenim temeljnim vrijednostima

Predsjednik Tuđman uvijek je zagovarao hrvatski put usmjeren ka europskim integracijama te isticao da samostalna i suverena Republika Hrvatska pripada Europi. Svojom državničkom politikom to je i ostvario - vratio je Hrvatsku Europi i njenim temeljnim vrijednostima.

TV EMISIJA POSVEĆENA TUĐMANU

Raspravi na okruglom stolu pridružili su se i europski zastupnici iz različitih država članica, ističući veliki i teški put koji je hrvatski narod, predvođen dr. Tuđmanom, prošao u borbi za slobodu i mir.

U povodu skupa o Franji Tuđmanu, u Europskom parlamentu u Strasbourgu snimljeno je posebno izdanje TV emisije „Iz srca Europe“ (urednik i voditelj Alen Legović), u kojoj su sudjelovali Zdravka Bušić, Karlo Ressler, Sunčana Glavak i Tihomir Vinković. U cijelosti je možete pogledati na donjoj poveznici:

A A A