Vijesti
10. 5. 2022.

Posjet Kijevu - državnički potez! Hrvatska najbolje razumije kroz što Ukrajina prolazi kao žrtva svirepe agresije

MVEP Gordan Grlić Radman u Dnevniku HTV-a: Htjeli smo posjetiti tu prijateljsku zemlju upravo 8. svibnja, na Dan pobjede nad nacizmom i fašizmom. Jer, nečuveno je da u 21. stoljeću jedna zemlja tako brutalno krši međunarodno pravo napadajući drugu državu, suverenu i neovisnu. Hrvati najbolje razumiju i hrabrost i ponos ukrajinskog naroda u borbi za očuvanje nacionalnog identiteta. Nastavit ćemo joj pomagati Ukrajini na sve raspoložive načine i zauzimati se za njen europski put. Irpinj i Buča? Zastrašujući prizori, stravični zločini!

Izdvajamo ključne poruke šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana s gostovanja u središnjoj informativnoj emisiji HTV-a:

Posjet planiran upravo za Dan pobjede

Posjet Ukrajini bio je apsolutno državnički potez predsjednika Andreja Plenkovića! Otprije se dogovarao njegov dolazak u Kijev, ali htjeli smo posjetiti tu prijateljsku zemlju upravo 8. svibnja, na Dan pobjede nad nacizmom i fašizmom u 2. svjetskom ratu. Jer, nečuveno je da u 21. stoljeću jedna zemlja tako brutalno krši međunarodno pravo napadajući drugu državu, suverenu i neovisnu. Posjetom je Hrvatska još jednom poslala snažnu poruku Ukrajini o međusobnom savezništvu.

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda!

Prošli smo agresiju – razumijemo ukrajinski narod

Hrvatska je jedina članica EU-a koja je bila žrtva svirepe agresije kakvu danas proživljava ukrajinski narod. Stoga i najbolje razumijemo kroz što Ukrajinci prolaze i koliko trpe, ali i koliko su hrabri i ponosni u borbi za očuvanje vlastitoga nacionalnog identiteta.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

Zato ćemo nastaviti pomagati Ukrajini na sve raspoložive načine i zauzimati se za njen europski put. Hrvatskoj je članstvo u EU-u donijelo dodatnu zaštitu, sigurnost i prilike za rast i razvoj - zato moramo poticati proces proširenja EU-a.

Zastrašujući zločini ruske vojske

Osim što smo razgovarali s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihaljom i predsjednikom Visoke Rade Ruslanom Stefančukom, posjetili smo i sa zemljom sravnjene gradove Buču i Irpinj. Stravično! U Buči je likvidirano oko 400 civila, koji su bačeni u masovnu grobnicu.

A A A