Vijesti
8. 5. 2022.

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda!

(VIDEO & PHOTO) PVRH Plenković iz Kijeva: Nitko bolnije od Hrvatske ne zna što to znači biti žrtva agresije, nitko više od nas ne može poštovati hrabrost ukrajinskih branitelja! I danas su Hrvati na pravoj strani povijesti i europskih vrijednosti! Poručio sam predsjedniku Zelenskom da čvrsto stojimo i da ćemo čvrsto stajati uz prijateljsku Ukrajinu, da ćemo joj nastaviti pomagati i podupirati njezin EU put“. Osim što se sastao s ukrajinskim državnim vrhom, hrvatski premijer obišao je Buču i Irpinj, mjesta stravičnih zločina ruske vojske, te podigao našu državnu zastavu na ponovno otvorenom Veleposlanstvu RH u Kijevu.

„Nastavljamo pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju izbjeglica. Ovim posjetom uoči Dana Europe, Hrvatska još jednom izražava solidarnost s ukrajinskim narodom, žrtvom svirepe ruske agresije“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Kijevu.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

Hrvatska zastava ponovno se vijori u Kijevu

Uz premijera Andreja Plenkovića, u posjet Ukrajini na Dan pobjede u II. svjetskom ratu (8. svibnja) te uoči Dana Europe (9. svibnja) stigao je i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Dočekala ih je naša veleposlanica Anica Djamić, koja se vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH nakon što je privremeno obnašala svoju dužnost iz Lavova.

Predsjednik Plenković podigao je našu državnu zastavu na ponovno otvorenom Veleposlanstvu RH u glavnom gradu Ukrajine. „Još jedan znak podrške i solidarnosti!“.

Prošle godine dva puta u Ukrajini

Prije ruske vojne invazije, Plenković je u prosincu 2021. boravio u službenom posjetu Ukrajini, kada je s predsjednikom Volodimirom Zelenskim potpisao Zajedničku izjavu o europskoj perspektivi Ukrajine.

Vlada RH čvrsto podupire kandidacijski status Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji!

Lani u kolovozu sudjelovao je pak na summitu Krimske platforme - zajedno s ostalim europskim liderima. Krim je Ukrajina!

Ukrajina nije sama! Da, Hrvatska joj nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava!

Stefančuk, Šmihal & Zelenski

Danas se u Kijevu sastao s cijelim ukrajinskim državnim vrhom - predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom, premijerom Denisom Šmihalom i predsjednikom Volodimirom Zelenskim.  Domaćini su ga detaljno upoznali s posljedicama ruske agresije - golemim razaranjima i civilnim žrtvama.

Razgovaralo se o daljnjoj pomoći Ukrajini i njenom europskom putu, čije ubrzanje Hrvatska podržava.

Donosimo ključne naglaske iz izjave predsjednika Vlade RH i HDZ-a s konferencije za medije koju je održao zajedno s ukrajinskim Zelenskim:

Na pravoj strani povijesti!

Ukrajinci herojski brane svoju zemlju, svoj dom, svoj teritorij, svoje obitelji od brojnijeg neprijatelja. Hrvatska bolno zna kako je to biti žrtva agresije, stoga ćemo nastaviti politički, diplomatski, financijski, tehnički i na svaki drugi način pomagati prijateljski ukrajinski narod te pružati potporu u zbrinjavanju izbjeglica - unesrećenih ljudi koji su morali napustiti svoje domove.

Rusija je uvelike podcijenila hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda, ali i snagu europskog zajedništva

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda i njegovim europskim težnjama! Borite se za slobodu ne samo svoje zemlje, nego i za civilizacijske vrijednosti koje dijelimo. Nitko više od nas Hrvata ne može poštovati hrabrost ukrajinskih branitelja! I danas smo na pravoj strani povijesti!

Podrška ubrzanju europskog puta

S vašim sam europskim težnjama bio dobro upoznat i prije nego što sam postao premijer - kao voditelj Izaslanstva Europskog parlamenta za Ukrajinu i voditelj Promatračkog izaslanstva EP-a za izbore u Ukrajini 2014. godine.

Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini sa 133 glasa za i 1 suzdržanim

Pozdravljam uspjeh Ukrajine, koja je tako brzo odgovorila na upitnik Europske unije što ga je predsjedniku Zelenskom uručila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Prvi je to korak na putu neke zemlje aspirantice za stjecanje statusa kandidata. Bit ćemo na vašoj strani i u idućim koracima.

Iskustvo poslijeratne obnove, razminiranja & mirne reintegracije

Razmotrili smo i pitanje energetske suradnje dviju država, ali i razmjenu iskustava iz procesa poslijeratne obnove, razminiranja RH te mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Ta iskustva spremni smo podijeliti s Ukrajinom, možete uvijek računati na našu punu potporu.

Potvrđujemo prijateljske odnose između dva naroda & dvije zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet & cjelovitost Ukrajine!

Hrvatska je podržala pet prijašnjih paketa sankcija protiv Rusije, a podržat ćemo i ovaj novi, šesti, koji se trenutačno razrađuje.

NA MJESTIMA STRAHOTNIH RUSKIH ZLOČINA

Nakon sastanaka s državnim vrhom u Kijevu, premijer Plenković posjetio je Buču i Irpinj, u kojima su tijekom ruske agresije počinjeni strahoviti zločini te su uništeni mnogobrojni civilni objekti:

- Žalimo zbog svih nevinih žrtava, zbog ubijenih civila, poginulih žena i djece, razorenih kuća, zbog svih Ukrajinaca koji su morali napustiti svoje domove. U mislima smo s obiteljima žrtava. Hrvatska daje punu podršku međunarodnim istragama o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

A A A