Vijesti
11. 5. 2022.

U tjednu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika - 20. godišnjica izgradnje Mosta dr. Franje Tuđmana. A uskoro otvaramo i Pelješki most!

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković: „Čestitam Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan njenog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića! Ostvarujemo san o teritorijalnom spajanju Lijepe Naše! Ovo je godina 'isporuke' u kojoj ćemo ispuniti tri strateška cilja - puštanje u promet Pelješkog mosta i finalne odluke o ulasku RH u Schengen i europodručje. Uz nikad izdašnija EU sredstva za razvojno-socijalne projekte, za reforme i investicije, ovo će biti desetljeće nezapamćenog razvojnog iskoraka“. Hrvatski premijer sudjelovao je na obilježavanju dva desetljeća od završetka radova na mostu na Ombli i na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Dubrovniku.

„Most dr. Franja Tuđmana omogućio je stanovnicima Dubrovnika i svima koji u njega dolaze da pri kraju puta vrlo brzo uđu u Grad umjesto da moraju prolaziti kroz Rijeku dubrovačku. Put je skraćen za 10-ak kilometara i za sve koji idu dalje prema Konavlima. Pravi je to arhitektonski biser, ne znate je li ljepši kad ga gledate s kopna, s mora ili iz zraka“ - kazao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na svečanosti u povodu 20. obljetnici izgradnje mosta na Ombli.

Spojena Hrvatska - jednom i zauvijek!

Andrej Plenković je dodao da ćemo ove godine napokon otvoriti i Pelješki most, „koji ne spaja samo Komarnu i Brijestu, već spaja Hrvatsku, naš državni teritorij jednom i zauvijek“:

- To je doista kapitalni, strateški projekt, veliki trenutak za jedan narod - za nas Hrvate! To će značiti i novu kvalitetu života, gospodarskih tokova i turizma na jugu Hrvatske. Ovo je godina 'isporuke' u kojoj očekujemo ispunjenje tri strateška cilja - puštanje u promet Pelješkog mosta te finalne odluke o našem ulasku u Schengen i eurozonu.

Ovog ljeta vozit ćemo se Pelješkim mostom!

Brža realizacija zajedničkih projekata

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine, održane u povodu Dana Dubrovačko-neretvanske županije, izrazio je zadovoljstvo svim realiziranim zajedničkim projektima i još mnogima koji će se realizirati:

- Kroz ulaganja u projekte i politiku ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske naša je Vlada pouzdani partner i čvrsti oslonac DNŽ-u. Izdvojio bih pet temeljnih zajedničkih projekata u ovoj županiji, a svi su sufinancirani europskim sredstvima: Pelješki most s pristupnim cestama, Zračna luka Dubrovnik, aglomeracija Dubrovnik, aglomeracija Metković i Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

Država stoji uz svoje građane i gospodarstvo

Dobro je prisjetiti se, a što neki „zaboravljaju“ - nastavio je predsjednik Plenković - da smo u COVID krizi kroz Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ samo za ovu županiju izdvojili 702 milijuna kuna:

- Time je država pokrila plaće za 32.000 zaposlenika i spasila 6.122 poslodavaca. Dali smo snažnu potporu u trenutku kada je to bilo najvažnije. A tako ćemo i nastaviti! Država stoji uz svoje građane i gospodarstvo!

Mnogi su izazovi pred nama: zaštita standarda, autocesta do Siska, Pelješki most, daljnji rast BDP-a i plaća, obnova uz EU novac, Schengen i eurozona…

Desetljeće nezapamćenog razvojnog iskoraka

Kao što zacijelo znate - dodao je - jučer nam je Europska komisija odobrila isplatu prve rate iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, bespovratnih 5.27 milijardi kuna!

- A prije toga smo već bili dobili predujam od 6.14 mlrd kn! Uz nikad izdašnija europska sredstva za razvojno-socijalne projekte, za reforme i investicije, ovo će biti desetljeće ubrzanog hvatanja koraka sa zemljama koje su imale mogućnost koristiti prednosti EU članstva prije Hrvatske, i koje nisu bile žrtve svirepe agresije. Ovo će biti desetljeće nezapamćenog razvojnog iskoraka!

Odobrena nam je prva rata iz Programa „EU sljedeće generacije“ - 5.27 milijardi kuna!

Važno je to znati u 4. desetljeću hrvatske slobode i demokracije, nekoliko dana uoči 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana. Važno je znati koje nam sve koristi donosi Europska unija - prisnažio je Plenković.

Povratak na rekordne turističke brojke

Na kraju obraćanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a izrazio je očekivanje da će ljetna turistička sezona, prema svim podacima, biti podosta bolja nego 2021. godine:

- Vratit ćemo se na rekordne brojke iz 2019. godine, pulsirati će i život i ekonomija na hrvatskom jugu, i ne samo na njemu. Čestitam vam Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan njenog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića!

Za Uskrs smo ostvarili čak 95% turističkog prometa iz rekordne 2019. godine! Najbolji je to uvod u još jednu odličnu ljetnu sezonu!

A A A