Vijesti
12. 5. 2022.

Kad Europska unija uvodi energetske sankcije protiv Rusije, suradnja je potrebnija Mađarskoj nego Hrvatskoj - koja ima LNG terminal!

Plenković: Promijenjena arhitektura svijeta otvara Hrvatskoj nove prilike. Dobili smo stratešku energetsku dimenziju kao 'hub' za naftu i plin, za opskrbu srednje i istočne Europe. Nastavljamo investirati u naftovode, plinovode i proširenje kapaciteta terminala na Krku. Za razliku od nas, mnoge zemlje ovise o ruskom plinu, neke i stopostotno… Božinović: Nikakve pretenzije danas ne mogu proći. Hrvatski teritorij je - neupitan! U tom smislu nema ni najmanje dvojbe.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH osudilo je izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana o 'oduzetom moru', istaknuvši da takve tvrdnje nepotrebno narušavaju međudržavne odnose, te pozvalo mađarskog veleposlanika u Zagrebu na razgovor. Ujedno je i hrvatski veleposlanik u Budimpešti zatražio službeno objašnjenje.

U međuvremenu, slučaj su komentirali hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović te šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

PLENKOVIĆ: Neprimjerena, netočna i neozbiljna izjava

Ta je izjava neprimjerena i netočna. Nije dobra, ne može pridonijeti pozitivnoj atmosferi. Ni prva, a vjerojatno ni posljednja koju je izrekao, no teritorijalni integritet RH nije ugrožen, a mi ćemo i dalje voditi ozbiljnu i odgovornu politiku prema svim susjedima.

Izjava je i - neozbiljna. Kad Europska unija uvodi energetske sankcije protiv Rusije, suradnja između dviju država potrebnija je Budimpešti nego Zagrebu, potrebnija je Mađarskoj nego Hrvatskoj - koja ima LNG terminal. Da ga nismo izgradili, i mi bismo danas imali problema s opskrbom plinom za naše građane i gospodarstvo. Za razliku od nas, mnoge zemlje ovise o ruskom plinu, neke i stopostotno…

Od svoje godišnje potrošnje plina, RH čak 57% namiruje preko LNG terminala. Više nismo energetski ovisni o autokratskom ruskom režimu!

Promijenjena arhitektura svijeta otvara nam nove prilike. Hrvatska je na europskoj razini dobila novu stratešku energetsku dimenziju kao 'hub' za naftu i plin, za opskrbu srednje i istočne Europe. Nastavljamo investirati u naftovode, plinovode i proširenje kapaciteta terminala na Krku.

BOŽINOVIĆ: Nikakve teritorijalne pretenzije danas ne mogu proći!

Nikakve pretenzije danas ne mogu proći, bez obzira na verbalne poruke koje netko koristi za unutarnje potrebe. I ubuduće ćemo odlučno odbacivati svaku aluziju na bilo kakve pretenzije.

Hrvatski teritorij je - neupitan! U tom smislu nema ni najmanje dvojbe. Hrvatska je neovisna država koja štiti svoj teritorij i suverenitet.

GRLIĆ RADMAN: Ne pridonosi dobrosusjedstvu

Hrvatsko more nikad nije bilo mađarsko more, mađarskom kolegi Peteru Szijjartu održao sam o tome malu lekciju iz povijesti.

Takve izjave premijera Orbana, koji i inače osebujno nastupa, ne pridonose dobrosusjedstvu. Odbacujemo ih u kakvom god kontekstu bile izrečene.

Posjet Kijevu - državnički potez! Hrvatska najbolje razumije kroz što Ukrajina prolazi kao žrtva svirepe agresije

A A A