Vijesti
24. 5. 2022.

Iz Davosa: Nakon niza ekonomskih postignuća, ulazak u europodručje dodatno će osnažiti hrvatsko gospodarstvo!

U 6. BRZINI! Andrej Plenković na dvodnevnom Svjetskom gospodarskom forumu, na kojem su se poslije dvije godine zastoja uslijed pandemije ponovno okupili državnici, gospodarstvenici, opinion makeri, znanstvenici… Prvog dana sastao se s predsjednicom Europske središnje banke Christineom Lagarde te joj zahvalio na podršci našem ulasku u eurozonu. Ona mu je pak čestitala na izlasku RH iz makroekonomskih neravnoteža. Razgovarao je i s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom te s premijerima Crne Gore, Lihtenštajna i Gruzije. Čestitao je Kolindi Grabar-Kitarović kojoj je poljski predsjednik Andrzej Duda dodijelio odličje „Bijeli orao“ za zasluge u Inicijativi Tri mora.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a prvog dana Godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum - WEF) u švicarskom Davosu najprije je sudjelovao na Neformalnom sastanku svjetskih gospodarskih lidera na temu „Revitalizacija Transatlantskog saveza“, na kojem je bio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Globalna sigurnost & osuda ruske agresije

„Transatlantsko partnerstvo važno je za globalnu sigurnost i jačanje gospodarske suradnje. Jedinstveni smo u osudi ruske agresije na Ukrajinu, koja danas brani slobodu i vrijednosti Europe!“ - poručio je Andrej Plenković.

Dok RH ima najveći broj zaposlenih u povijesti & uz pomoć EU-a postaje strateška zemlja za opskrbu energentima, Milanović nas želi sukobiti sa zapadnim saveznicima!

Potom je - zajedno s premijerima Španjolske, Grčke, Austrije, Belgije i Luxembourga te izvršnim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom i povjerenikom EK za gospodarstvo Paolom Gentilonijem - sudjelovao u raspravi na temu „Globalna uloga Europe“.

Uz Plenkovića u Davosu boravi ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Energetska kriza & inflatorni pritisci

U izjavi za medije predsjednik Plenković je kazao da je Davos prigoda da svi zajedno analiziraju svijet u bitno izmijenjenim okolnostima. U tom smislu istaknuo je dugo trajanje pandemije COVID-a 19, kao i brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu:

- Ona je uzrokovala ne samo humanitarnu tragediju za ukrajinski narod, nego i veliku krizu za okolne zemlje uslijed vala izbjeglica. Prouzročila je i rast cijena energenata, sirovina, građevinskog materijala, hrane. Energetska kriza prelijeva se na inflatorne pritiske u Europi i svijetu.

300 milijardi € vrijedan plan „RePower EU“ uključuje ulaganja u proširenje LNG terminala & plinovoda i naftovoda u Hrvatskoj!

Glavni tajnik OECD-a & trojica premijera

Od sastanaka, Plenković je izdvojio onaj s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom:

- Uz Schengen i europodručje, prioritet nam je ulazak u OECD, što će osnažiti našu nacionalnu ekonomiju i međunarodni položaj Hrvatske.

4. desetljeće hrvatske samostalnosti bit će razdoblje ubrzanog razvoja, ulaska u Schengen i eurozonu & pristupanja OECD-u!

Susreo se i s premijerom Gruzije Iraklijem Garibashvilijem, s kojim je razgovarao o reakcijama na aplikaciju za članstvo te zemlje u Europskoj uniji, te s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem i premijerom Lihtenštajna Danielom Rischom (sigurnosna pitanja, gospodarska suradnja).

Visoko odličje Kolindi Grabar-Kitarović

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je i na svečanosti dodjele poljskoga državnog odličja „Bijeli orao“ bivšoj predsjednici RH za zasluge u Inicijativi Tri mora i doprinos u razvijanju odnosa Hrvatske i Poljske:

- Čestitam Kolindi Grabar-Kitarović kojoj je poljski predsjednik Andrzej Duda dodijelio visoko odličje! Hrvatska nastavlja sudjelovati u Inicijativi Tri mora, koja je važna za energetsku diversifikaciju i suradnju zemalja srednje i istočne Europe!

Hrvatska se LNG terminalom upisala na energetsku kartu svijeta i dala veliki doprinos Inicijativi triju mora!

Uvođenje eura & sastanak s Lagarde

Na kraju izrazito sadržajnog dana, Andrej Plenković se sastao i s predsjednicom Europske središnje banke (ECB) Christineom Lagarde, kojoj je zahvalio na podršci za pridruživanje europodručju:

- Izlazak iz makroekonomskih neravnoteža, kao i ocjene agencija za kreditni rejting potvrđuju da je Hrvatska gospodarski i financijski stabilna. Članstvo u europodručju osnažit će naše gospodarstvo!

Izlazak Hrvatske iz procedure makroekonomskih neravnoteža potvrda je ozbiljne politike naše Vlade u ovih 6 godina!

Predsjednica ECB-a poručila je da Hrvatska nastavlja svoj europski put:

- Drago mi je što bi, prema svim kriterijima, Hrvatska ubrzo trebala postati 20. članica EU-a koja je uvela euro. Čestitam Hrvatskoj i premijeru Plenkoviću na novom napretku, na nedavnom izlasku iz procedure makroekonomskih neravnoteža!

Hrvatska spremna za euro!

A A A