Vijesti
27. 5. 2022.

LIJEPA VIJEST: U 1. kvartalu 2022. gospodarski rast od čak 7% u odnosu na isto lanjsko razdoblje!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 121. sjednici Vlade RH: Naša nacionalna ekonomija već 4. tromjesečje zaredom ubrzano raste nakon COVID krize. Uistinu su to ohrabrujući podaci uoči još jedne - sigurni smo! - odlične turističke sezone. Ujedno je to i nova potvrda rada naše Vlade RH - korištenjem rekordnih europskih sredstava za koja smo se izborili i provedbom reformi nastavljamo poticati razvoj Hrvatske! Raduje i činjenica da se navedeni rast u 1. kvartalu, kako napominju iz Državnog zavoda za statistiku, temelji na povećanju svih sastavnica BDP-a RH, i osobne potrošnje i izvoza i prometa industrije i investicija!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

 

 

Zaštitit ćemo naše pilote

Na samom početku uvodnog govora, Andrej Plenković osvrnuo se na sastanak s hrvatskim vojnim pilotima iz Oluje, koji je održan neposredno prije sjednice Vlade RH:

- Zaštitit ćemo naše pilote - kao što smo to učinili i prošle godine kada je Tužiteljstvo BiH pokušalo pokrenuti optužnicu protiv generala pobjedničke Hrvatske vojske za Bljesak! Za to imamo mehanizme. Nećemo dopustiti da se dovodi u pitanje legitimnost Oluje i pravednog, obrambenog Domovinskog rata, koji su temelji suvremene Hrvatske. Srbijanske „optužnice“ protiv časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva još nismo zaprimili.

Odbili smo zamolnicu Tužiteljstva BiH. Štitimo nacionalne interese & legitimitet Bljeska i pravednoga Domovinskog rata!

Istaknuo je da ovakav potez Srbije, toliko godina poslije Oluje, nipošto ne pridonosi boljitku međusobnih odnosa - što je u Davosu naglasio i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću:

- Vodimo politiku normalizacije odnosa i rješavanja otvorenih pitanja, ali i poštovanja povijesne istine o Hrvatskoj kao žrtvi velikosrpske agresije i nužnosti procesuiranja ratnih zločina. 

Suosjećanje s američkim prijateljima

Premijer Plenković je u ime Vlade i cijele Hrvatske još jednom izrazio sućut američkom narodu za strašni zločin u Uvaldeu, u Teksasu:

- U tom je stravičnom, šokantnom događaju život izgubilo devetnaestero djece i dvije nastavnice. I o tome sam jučer razgovarao s Jakeom Sullivanom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena.

Hrvatska vojska - jamac sigurnosti

U povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, zahvalio je svim pripadnicima HV-a na njihovoj odanosti i služenju Domovini:

- Hrvatska vojska jamac je sigurnosti hrvatske države. Nastavljamo s jačanjem obrambenih sposobnosti RH i modernizacijom HV-a!

Pomoć za sanaciju šteta od olujnog nevremena

Osvrnuo se i na veliku štetu nastalu nakon olujnog nevremena u četiri županije - Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj:

- Pokrit ćemo troškove obnavljanja poljoprivrednog potencijala. Hvala ministrici poljoprivrede Mariji Vučković koja je jučer posjetila Varaždinsku županiju. Čim se procijene štete, pomoći ćemo pogođenim sugrađanima.

Vučković najavila državnu pomoć poljoprivrednicima čiji su nasadi i objekti stradali u nevremenu

Rapidni gospodarski rast …

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo objavom Državnog zavoda za statistiku da je BDP Hrvatske u prvom tromjesečju porastao 7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine:

- Uistinu su to ohrabrujući podaci uoči još jedne - sigurni smo! - odlične turističke sezone. Naša nacionalna ekonomija već 4. tromjesečje zaredom ubrzano raste nakon COVID krize. Raduje i činjenica da se navedeni rast temelji na povećanju svih sastavnica BDP-a RH, i osobne potrošnje i izvoza i prometa industrije i investicija!

Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža! A prisjetimo se samo u kojem smo ekonomskom ponoru i kreditnom 'smeću' bili za vrijeme SDP-a…

… & izlazak iz makroekonomskih neravnoteža

Komentirao je i odluku Europske komisije o izlasku Hrvatske iz procedure makroekonomskih neravnoteža:

- Postigli smo to odgovornim vođenjem javnih financija i rapidnim smanjivanjem javnog duga. Korak smo bliže članstvu u europodručju. Sve su to nove potvrde rada naše Vlade - korištenjem rekordnih europskih sredstava za koja smo se izborili i provedbom reformi nastavljamo poticati razvoj Hrvatske!

Izlazak Hrvatske iz procedure makroekonomskih neravnoteža potvrda je ozbiljne politike naše Vlade u ovih 6 godina!

Ubrzanje procesa obnove

Tijekom nedavnog boravka u Hrvatskoj povjerenik Europske komisije Johannes Hahn posjetio je i Banovinu, zajedno je s ministrom Ivanom Paladinom. Plenković:

- Europska komisija sad je i formalno donijela odluku o produženju roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti. Svi ministri te jedinice lokalne i područne samouprave s pogođenih područja imaju zadaću dodatno ubrzati proces obnove.

Europska komisija službeno produžila rok za korištenje europskih sredstava za sanaciju štete od potresa u Zagrebu!

3 desetljeća Hrvatske poštanske banke

Premijer Plenković čestitao je Hrvatskoj poštanskoj banci na 30. obljetnici poslovanja:

- Uz snažnu potporu hrvatske Vlade, HPB je akvizicijom Sberbanka postao 6. najveća banka u Hrvatskoj. Na tome im čestitam!

Žurna reakcija Vlade RH: Hrvatska poštanska banka preuzela Sberbank! Zaštitili smo štediše - naše građane i poduzetnike!

30. svibnja - jedini i pravi Dan državnosti

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH na kraju svog uvodnog obraćanja najavio je proslavu Dana državnosti:

- Među ostalim, Dan državnosti dostojanstveno ćemo obilježiti svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te konferencijom "Naslijeđe generacija - 30 godina međunarodnog diplomatskog priznanja Hrvatske" u Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Dan državnosti - 30. svibnja! 18. studenog - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata & Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje!

A A A