Vijesti
20. 5. 2022.

Europska komisija službeno produžila rok za korištenje europskih sredstava za sanaciju štete od potresa u Zagrebu!

PVRH Andrej Plenković & povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju Johannes Hahn. Hrvatskoj će sredstva Fonda solidarnosti EU-a (EUSF) biti na raspolaganju do kraja lipnja 2023. godine. Hahn je još jednom izrazio snažnu potporu našem pristupanju Schengenu i europodručju, ocijenivši da Hrvatska ispunjava sve kriterije za članstvo. Razgovaralo se i o globalnoj energetskoj krizi te potrebi izborne reforme u BiH kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda, što je i temeljni uvjet za funkcionalnu i stabilnu BiH.

Nastavno na dogovor koji su u veljači postigli premijer Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, EK je jučer donijela i službenu odluku da se Hrvatskoj produži rok za korištenje sredstava EUSF-a za sanaciju štete od potresa u Zagrebu do kraja lipnja 2023. godine, što je uslijed progresivne štete usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini.

Plenković se izborio da Hrvatska može sve do lipnja 2023. koristiti europski novac za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu!

Ubrzana obnova

Zahvalivši Europskoj komisiji na prihvaćanju argumentacije koju je iznijela Vlada RH, predsjednik Plenković je - zajedno s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom - izvijestio povjerenika Hahna o poduzetim koracima za ubrzanje korištenja sredstava iz EUSF-a kako bi se dodijeljena alokacija uspješno izvršila u roku.

Jamčim da ćemo znatno ubrzati obnovu, da ćemo do kraja ljeta otvoriti više stotina gradilišta!

Potpora dubljim europskim integracijama

Na sastanku u Banskim dvorima razgovaralo se i o planovima Hrvatske za pridruživanje europodručju i schengenskom prostoru, što povjerenik Hahn i EK snažno podupiru - ocjenjujući da RH ispunjava sve kriterije za članstvo.

Hrvatska spremna za euro!

Gospodarski rast & smanjenje javnog duga

Hrvatski premijer i europski povjerenik Hahn osvrnuli su se i na daljnju pomoć i solidarnost EU-a prema Ukrajini, energetsku krizu, kao i gospodarsku i financijsku situaciju u Hrvatskoj.

300 milijardi € vrijedan plan „RePower EU“ uključuje ulaganja u proširenje LNG terminala & plinovoda i naftovoda u Hrvatskoj!

Plenković je kazao da, nakon snažnog oporavka u 2021. godini, Hrvatska i u 2022. i 2023. nastavlja ići u smjeru gospodarskog rasta, smanjivanja javnog duga te financijske stabilnosti, što su potvrdile u svojim izvješćima i međunarodne agencije za dodjelu kreditnog rejtinga.

Unatoč globalnoj krizi, u Hrvatskoj nastavak gospodarskog rasta, ali i daljnje smanjivanje javnog duga - uz ubrzano povlačenje EU sredstava!

Ravnopravnost Hrvata u BiH

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković razgovarao je s povjerenikom Johannesom Hahnom i o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na BiH te potrebu izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda - što je i temeljni uvjet za funkcionalnu i stabilnu BiH.

Potreban je dodatni angažman EU-a kako bi se postigao konsenzus o izmjenama izbornog zakona u BiH

A A A