Vijesti
2. 6. 2022.

Ulazak u europodručje donijet će opipljive koristi za hrvatske građane i gospodarstvo. Niže kamate, a viši životni standard!

PVRH Plenković: RH je jedina od 7 ocjenjivanih država EU-a ispunila svih 5 uvjeta za članstvo. To je potvrda da odgovorno upravljamo javnim financijama i vodimo zemlju u dobrom smjeru. Ulazimo u klub gospodarski najjačih europskih država i druge najsnažnije valute na svijetu, što će nam dodatno podići kreditni rejting i učvrstiti nacionalnu ekonomiju. Potpredsjednik EK Dombrovskis: Čestitam na uistinu impresivnom postignuću! Pristupanjem eurozoni poslat će se snažni signal stranim ulagačima. I izdašna sredstva iz NPOO-a te iz Programa RePowerEU itekako će pomoći da se Hrvatska uspješno suoči s ekonomskim i institucionalnim izazovima.

„Na početku našeg 1. mandata 2016. godine postavili smo dva strateška cilja dublje europske integracije - pristupanje europodručju i Schengenu - i oba ćemo uskoro ostvariti!“ - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon što se u Banskim dvorima sastao s izvršnim potpredsjednikom Europske Komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisom Dombrovskisom:

- Isplatio se naš mukotrpni, sustavni rad! Ovdje nema nikakvog 'popusta' ili 'gledanja kroz prste'. Pristupanje eurozoni zarađeno je i zasluženo reformskim procesima i naporima koje smo uložili.

Europska komisija odobrila Hrvatskoj pristupanje eurozoni! Naša Vlada ostvaruje jedan od strateških ciljeva!

Istodobno i u Schengen!

Andrej Plenković je napomenuo da je cilj da Hrvatska s 1. siječnjem iduće godine uđe ne samo u europodručje, nego i u Schengen:

- I to će se tako i dogoditi! Punu potporu imamo i od njemačkog kancelara Olafa Scholza. Očekujemo da Francuska, kao predsjedateljica Vijeća EU-a, ovog mjeseca na dnevni red stavi odluku o pristupanju Hrvatske Schengenskom prostoru.

Iz Berlina: Njemačka snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje! Ta oba strateška cilja želimo ostvariti - istodobno!

Pošteni prelazak na euro

Predsjednik Plenković još jednom je najavio da će se od 5. rujna cijene u Hrvatskoj iskazivati dvojno, u kunama i eurima, dok će se u prva dva tjedna iduće godine, nakon službenog uvođenja eura, moći koristiti obje valute:

- Ključno je to da sami prelazak na euro bude pošten, a ne da ga raznorazni lovci u mutnom iskoriste kao izliku za neopravdana poskupljenja. Stoga smo razradili potrebne zaštitne mehanizme: resorno Ministarstvo financija i udruge za zaštitu potrošača posebno će pratiti stanje sa cijenama.

Hrvatska spremna za euro!

Pozivam medije da to isto čine! Monitoring treba biti detaljan, precizan i oštar. Sve eventualne profitere trebat će javno prozvati, jasno imenovati - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

DOMBROVSKIS: Povijesni trenutak za Hrvatsku

Čestitam Hrvatskoj, Vladi RH i premijeru Plenkoviću na uistinu impresivnom postignuću! Ispunila ste zahtjevne kriterije, sve do jednog. Pridruživanje eurozoni donijet će opipljive koristi, pozitivno utjecati na gospodarski rast i životni standard hrvatskih građana te poslati snažni signal stranim investitorima.

I izdašna sredstva za reforme i razvojno-socijalne projekte iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) te za proširenje energetskih kapaciteta iz EU programa RePowerEU itekako će pomoći da se RH uspješno suoči s ekonomskim i institucionalnim izazovima.

Važan dan i za Europsku uniju

Osim za Hrvatsku, ovaj ulazak u europodručje važan je i za cijelu Europsku uniju, posebno u okolnostima svirepe ruske agresije na Ukrajinu, koja prijeti sigurnosti cijelog kontinenta. Europske su vrijednosti na kušnji - i upravo zato trebamo odgovoriti snažno i solidarno!

U ime Europske komisije mogu istaknuti da smo ovdje kako bismo vam pomogli. Mi vas podupiremo i nastavit ćemo vas podupirati.

Europska komisija službeno produžila rok za korištenje europskih sredstava za sanaciju štete od potresa u Zagrebu!

A A A