Vijesti
20. 6. 2022.

Povećat ćemo kapacitete LNG terminala s 2.9 na 6.1 milijardi kubnih metara plina - Hrvatska postaje energetsko čvorište za srednju Europu

Summit Inicijative triju mora. PVRH Andrej Plenković iz Rige: Nećemo propustiti priliku koja nam se nudi u izmijenjenim geostrateškim i sigurnosnim okolnostima! Vlada RH predlaže 11 projekata koji bi se (su)financirali kroz Three Seas Initiative (3SI): uz nadogradnju terminala na Krku, tu su i dovršetak koridora 5C, tj. autoceste od Mađarske preko RH i BiH sve do Ploča, naftni i plinski terminal u Luci Ploče, unaprjeđenje željezničke mreže, riječnih kanala, digitalne infrastrukture… Stoga raduje to što je državni tajnik SAD-a Antony Blinken obećao veliko američki ulaganje u investicijski fond ove inicijative - koja je nakon ruske agresije na Ukrajinu dobila na još većoj važnosti.

„Proširenjem kapaciteta LNG terminala, koje sam i najavio u svom obraćanju u Rigi, znatno ćemo premašiti potrebe za plinom naših kućanstava i gospodarstva te omogućiti da Hrvatska preraste u hub za Sloveniju, BiH i Mađarsku, da postane oslonac za energetsku neovisnost Europske unije“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon summita Inicijative triju mora.

Priliku koja joj se nudi Hrvatska neće propustiti! Postat ćemo ključna točka za opskrbu srednje Europe naftom & plinom!

40% turista & više od trećine našeg izvoza

„Na područje 11 država između Baltika, Jadrana i Crnog mora otpada više od trećine hrvatskog izvoza, a s njega nam dolazi 40% turista“ - istaknuo je pritom Andrej Plenković:

- Taj krug zemalja politički je i ekonomski vrlo važan za RH, a one su i dio našeg srednjoeuropskog identiteta. Uostalom, na Poslovnom forumu Inicijative Triju mora, koji se u Rigi održao paralelno sa sastankom na vrhu, sudjelovali su mnogi hrvatski gospodarstvenici, mnoge naše tvrtke poput Končara, Luke Rijeka, Plinacroa... U okviru 3SI želimo im otvoriti poslovne prilike i privući nova ulaganja.

S latvijskim predsjednikom …

U skladu s rečenim, premijer Plenković se na temu osnaživanja gospodarske suradnje i energetske diversifikacije sastao i sa svojim domaćinom - latvijskim predsjednikom Egilsom Levitsem:

- Cijenimo neupitnu podršku koju Latvija pruža našem ulasku u Schengen i eurozonu, a razgovarali smo i o europskom putu Ukrajine i Bosne i Hercegovine te pitanju ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

… i potpredsjednikom Googlea

Premijer Andrej Plenković sastao se i s potpredsjednikom Googlea Karanom Bhatiom te hrvatskim gospodarstvenicima koji su sudjelovali na Poslovnom forumu.

Video porukom summitu su se obratili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ministar vanjskih poslova SAD-a (državni tajnik) Antony Blinken.

INICIJATIVA TRIJU MORA

Inicijativa triju mora politička je platforma 12 zemalja članica EU-a iz srednje i istočne Europe, smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora. Pokrenuta je 2015. na prijedlog tadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i njenog poljskog kolege Andrzeja Dude. 3SI podržavaju i u njoj sudjeluju i EU, i Njemačka, i SAD.

Dvanaest članica Inicijative sačinjavaju gotovo trećinu Europske unije i dom su za oko 112 milijuna ljudi. Prvi sastanak na vrhu 3SI održan je 2016. u Dubrovniku. Uslijedili su susreti u Varšavi, Bukureštu, Ljubljani, Tallinnu i Sofiji, a nakon Rige idući summit održat će se u Rumunjskoj.

Investicijski fond za energetske, digitalne i prometne projekte

U sklopu Inicijative postoji Investicijski fond, trenutačno vrijedan 928 milijuna eura, koji je namijenjen sufinanciranju projekata iz područja energetske, digitalne i prometne infrastrukture.

Sudeći po Blinkenovoj najavi o novome velikom ulaganju preko Američke korporacije za međunarodno razvojno financiranje (DFC), fond će nakon Rige daleko premašiti vrijednost od milijarde eura.

Koliko god se zbog interesa Kremlja Milanović tome protivio, Hrvatska neće propustiti priliku da postane energetsko čvorište!

A A A