Vijesti
30. 6. 2022.

Zajedno smo osigurali brz oporavak i rast gospodarstva, a članstvo u europodručju i Schengenu donijet će brojne prednosti!

PVRH Andrej Plenković na dodjeli Zlatne bilance, nagrade za najbolje tvrtke u 2021. godini: Čestitam svim poduzetnicima na ostvarenim rezultatima, pogotovo u ovako izazovnim vremenima! O žilavosti našeg gospodarstva dovoljno govori rast koji je zabilježen u svim relevantnim kategorijama, od dobiti do izvoza. U ovim okolnostima ponovno smo pokazali da država stoji iza svojih građana i svog gospodarstva. To ćemo činiti i dalje - intervenirati kada treba, jer to je jedini način da omogućimo pozitivne trendove u krizi bez presedana.

Sudjelujući na svečanosti dodjele godišnje nagrade „Zlatna bilanca“, predsjednik Vlade RH i HDZ-a obratio se okupljenim gospodarstvenicima te izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima u 2021. godini:

- Vaši rezultati ohrabruju! Sa zadovoljstvom čestitam svim hrvatskim kompanijama koje su u prijelazu s jedinstvene 2020. u 2021. godinu bile agilne, sposobne, poduzetne, otporne, i prilagodljive okolnostima. One će u budućnosti pokazati realnu sliku i snagu hrvatskoga gospodarstva.

Očekujemo nastavak izvrsnih rezultata turističke sezone, a od Nove godine uvođenje eura i pristupanje Schengenu!

Prevladavanje dviju velikih kriza

Plenković je istaknuo da su velike posljedice na globalno gospodarstvo izazvale krize uzrokovane pandemijom i ruskom agresijom na Ukrajinu:

- Pandemija je uzrokovala i pad BDP-a. U 2020. Hrvatska je pala nešto više od 7 posto. Međutim, zahvaljujući angažmanu hrvatskih poduzetnika, radu hrvatskih radnika i mjerama koje je Vlada poduzimala brzo smo skočili na 10,2 posto u 2021. godini.

Napomenuo je da je ruska agresija na Ukrajinu prvenstveno prouzročila tragediju za ukrajinski narod, a onda i negativne učinke na globalno gospodarstvo:

- Ovako velik rast cijena energenata pokazuje koliko je svijet povezan, koliko se zbivanja u jednom dijelu našeg planeta reflektiraju na sve ono što se zbiva u Hrvatskoj i u hrvatskom gospodarstvu i sve to dovodi do inflatornih pritisaka i čini okolnosti još složenijima. 

Limitiranje maloprodajnih cijena goriva. Dizel ne smije koštati više od 13.08, a benzin više od 13.50 kuna po litri!

Hrvatsko gospodarstvo snažnije i otpornije nego prije

Kazao je da rezultati hrvatskog gospodarstva u 2021. ohrabruju, pogotovo zbog cijelog konteksta u kojem se nalazimo:

- Lani su hrvatski poduzetnici, u odnosu na 2020. godinu, ostvarili rast prihoda od 20 posto i rast dobiti od 36 posto, dok su investicije u dugotrajnu imovinu povećane za 20 posto. To jasno pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo, u trenutku kada smo obilježili devetu godinu članstva Hrvatske u Europskoj uniji, snažnije i otpornije nego prije.

Najviši kreditni rejting ikada!

Plenković je nadalje podsjetio kako se efekti članstva u europodručju i Schengenu vide i kroz naš kreditni rejting koji nam daju vodeće svjetske agencije:

Ulazak u europodručje donijet će opipljive koristi za hrvatske građane i gospodarstvo. Niže kamate, a viši životni standard!

- Svjetska agencija za kreditni rejting Moody's, Hrvatskoj će podići rejting za dvije stepenice čime ćemo  prema najvećim svjetskim kreditnim agencijama biti na najvišem investicijskom rejtingu ikad. Podizanjem investicijskog kreditnog rejtinga, ulaskom u ove dvije dublje integracije u EU raste i imidž kompanija kakvog svi gospodarstvenici žele imati.

Najava Moody'sa o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske za čak dvije razine potvrđuje važnost ulaska u eurozonu!

U prosincu idućih 700 milijuna eura

Najavio je i ispunjavanje dodatnih 25 reformi kako bi Hrvatska i u prosincu iz EU primila dodatnih 700 milijuna eura: 

- Učinit ćemo maksimum, to nam je zadaća i za to smo dobili povjerenje. Bit ćemo vam podrška, a sve dugo napravit će vaš entuzijazam, ideje, hrabrost i poduzetnost. Čestitam svim dobitnicima i uvjeren sam da ćemo i u ovoj godini naći rješenje za sve prepreke i izazove koji su pred nama.

Hrvatska iz Europske unije primila dosad najveći pojedinačni iznos bespovratnih sredstava - 700 milijuna eura!

A A A