Vijesti
1. 7. 2022.

9 GODINA ČLANSTVA: Koristeći prednosti EU-a, nastavljamo podizati životni standard hrvatskih građana i osiguravati bolju budućnost generacijama koje dolaze!

1. srpnja 2013. godine Hrvatska je postala punopravna članica Europske unije, čime je ostvaren jedan od glavnih hrvatskih vanjskopolitičkih ciljeva. Koristi toga članstva danas su itekako vidljive. U plusu smo više od 50 milijardi kuna! Toliko smo, naime, do sada više dobili iz europskog proračuna nego što smo u nj uplatili. Zahvaljujući EU fondovima, izgrađen je LNG terminal na Krku, kojim smo osigurali energetsku neovisnost i sigurnu opskrbu plinom! Ovoga mjeseca u promet će biti pušten Most Pelješac - kapitalni EU projekt kojim ostvarujemo strateški cilj o teritorijalnom spajanju juga Lijepe Naše s ostatkom Hrvatske! Sinergijom EU mjera i nacionalnih napora očuvali smo 700.000 radnih mjesta i spasili 130.000 poduzeća u COVID krizi! A to su samo neki od primjera.

Provođenje reformi & korištenje EU sredstava

Hrvatska je lani avansno dobila 818 milijuna € iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a zbog iznimno brzog ostvarivanja predviđenih reformi, uskoro ćemo dobiti i 1. ratu od čak 700 milijuna € bespovratnih EU sredstava! 

Hrvatska iz Europske unije primila dosad najveći pojedinačni iznos bespovratnih sredstava - 700 milijuna eura!

Europodručje, Schengen & OECD

Nakon što je ispunila sve potrebne kriterije, Hrvatska se u desetoj godini EU članstva nalazi nadomak pristupanju europodručju i Schengenu. Tako ćemo, ponajviše zahvaljujući naporima naše Vlade, ispuniti dva strateška cilja dublje europske integracije! 

Zajedno smo osigurali brz oporavak i rast gospodarstva, a članstvo u europodručju i Schengenu donijet će brojne prednosti!

Također, ostvaren je i napredak u pregovorima za članstvo u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Naš međunarodni položaj nikada nije bio čvršći, a utjecaj veći! 

Ekonomska postignuća & sigurnost

BDP nakon krize kontinuirano raste, kao i kreditni rejting. Zaposlenost je na rekordno visokoj razini, a povećavaju se plaće i mirovine. Nabavljamo i višenamjenske borbene avione Rafale, kao jamstvo sigurnosti naše države i hrvatskog naroda.

Najava Moody'sa o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske za čak dvije razine potvrđuje važnost ulaska u eurozonu!

Moderni hrvatski suverenizam

Uz potporu hrvatskog naroda i jasnu viziju, nastavljamo provoditi politiku modernog suverenizma i kapitalizirati EU članstvo na dobrobit svih naših građana!

Moderni hrvatski suverenizam naš dug prema dr. Franji Tuđmanu

A A A