Vijesti
7. 7. 2022.

Povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada, nova zgrada zagrebačke gruntovnice & suočavanje s posljedicama naslijeđenog spora!

(VIDEO) Andrej Plenković na 130. sjednici Vlade RH: Izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama povećava se, među ostalim, najviši iznos naknade koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje sa sadašnjih 5.654 kn na 7.500 kn! * Predmet MOL-Hrvatska pred Arbitražnim sudom jedan je od brojnih naslijeđenih sporova. Od traženih 1,1 mlrd dolara, MOL-u je dodijeljeno 184 milijuna, plus još zatezne kamate. Većina ovih uspjelih MOL-ovih zahtjeva odnosi se na liberalizaciju tržišta plina iz 2014. godine, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. * Dovršena je nova zgrada zagrebačke gruntovnice, projekt Vlade RH i Svjetske banke vrijedan je 100 milijuna kuna. Od 2004. do danas broj neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta smanjen je sa 141.029 na 8.305. Uređene zemljišne knjige preduvjet su gospodarskog napretka i pravne sigurnosti!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirao je, po običaju, aktualne teme.

Zahvala Mariću na predanom radu

Plenković je na početku svog obraćanja zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na njegovu doprinosu radu i uspjesima Vlade:

- U pogledu javnih financija, porezne reforme, u smanjivanju javnoga duga i izlaska iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka, makroekonomskih neravnoteža, vraćanja Hrvatske na razinu investicijskog kreditnog rejtinga te provođenja procesa uvođenja eura u Hrvatskoj. To su zaista velika postignuća.

Zahvaljujem Mariću na predanom radu i velikom doprinosu postignućima Vlade - Novi ministar financija bit će Marko Primorac!

Također, zahvalio mu je i na svemu što je učinio kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i zaželio  uspjeh u daljnjem životu i karijeri:

- Njegov nasljednik, Marko Primorac, izvanredni je profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta. Također je stručnjak za javne financije, poreznu politiku i fiskalnu decentralizaciju.

Poštujemo međunarodne sudove i arbitraže

Predsjednik Plenković komentirao je i odluku arbitražnog suda u predmetu MOL-Hrvatska:  

- Ovo je jedan od brojnih naslijeđenih sporova. Od traženih 1,1 milijarde dolara, MOL-u je dodijeljeno 184 milijuna dolara, plus 1 milijun eura troškova spora. Tu su i zatezne kamate koje se sad precizno računaju, a vjerojatno će biti oko 50 milijuna dolara. Naime, Vlada Ivice Račana krenula je s privatizacijom INA-e 2003. godine kada je potpisan ugovor o prodaji 25 posto plus jedne dionice MOL-u, u Vladi Ive Sanadera sklopljene su prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara i Ugovora o plinskom poslovanju, a Vlada Zorana Milanovića donosila je odluke vezane za liberalizaciju tržišta plina. Većina uspjelih zahtjeva MOL-a odnosi se upravo na liberalizaciju tržišta plina, dakle odluke vlade iz 2014. godine.

Kazao je da Hrvatska kao odgovorna država poštuje međunarodne sudove i arbitraže te da će s pravnim stručnjacima razmotriti eventualne daljnje korake:

- U svakom slučaju odluke o tome će se donositi kasnije i o tome ćemo obavještavati hrvatsku javnost.

Dijalog sa županima dobar za regionalni razvoj

Plenković je također izvijestio o 12. po redu održanom sastanku Vlade i župana, a ta se praksa pokazala kao odlična platforma za razvoj novih ideja te informiranje o politikama, zakonskim prijedlozima i projektima:  

- Prošli smo sve ono što je jako važno za županije, gradove i općine, dogovor o novom partnerskom sporazumu za višegodišnji financijski okvir, energetsku situaciju, potporu poljoprivrednicima, ribarima, i sve ostale teme od zdravstva do linijskog prijevoza.

Nastavljamo s dijalogom i radom na ravnomjernom razvoju svih krajeva Lijepe Naše!

Enormno smanjenje broja zemljišno-knjižnih predmeta

Izvijestio je da je dovršena nova zgrada zagrebačke gruntovnice, projekt Vlade RH i Svjetske banke vrijedan 100 milijuna kuna:

- Od 2004. do danas broj neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta smanjen je sa 141.029 na 8.305. Napredak je enorman. Uređene zemljišne knjige preduvjet su gospodarskog napretka i pravne sigurnosti. Idući koraci su dva trgovačka suda, dva upravna suda i Pravosudna akademija.

Ponovna intervencija u cijene goriva

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je na ponovnu intervenciju u ograničavanju cijene naftnih derivata:

- Napravili smo iskorak i prema malim distributerima. No, naglašavam da je ovo privremena mjera. Uz razumijevanje svega što se događa na tom tržištu, važno je da svi u ovoj krizi damo doprinos da građani i gospodarstvo što lakše prebrode energetsku krizu.

Intervencijom u cijene goriva Vlada pomaže građanima i malim distributerima naftnih derivata

Povećanje naknada za roditelje

Sa sjednice su Hrvatskom saboru upućene izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi novo pravo - plaćeni očinski dopust u trajanju od 10 radnih dana za zaposlene i samozaposlene roditelje za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenje blizanaca, trojki ili istovremeno rođenja više djece.

Povećava se i najviši iznos naknade koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje sa sadašnjih 5.654 kn (170 % proračunske osnovice) na 7.500 kn (225,5 % proračunske osnovice). Također, rasti će i naknada plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao prava na rad s polovicom punog radnog vremena sa sadašnjih 2.328,20 kn (70 % proračunske osnovice) na 3.658 kn (110 % proračunske osnovice).

Nova mjera za 155 tisuća umirovljenika

Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju predlaže se korištenje dijela obiteljske mirovine, uz zadržavanje osobne mirovine, u slučaju smrti supružnika odnosno partnera. Tom će novinom biti obuhvaćeno 155 tisuća korisnika.

Korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine važna novina u hrvatskom mirovinskom sustavu

Vlada nastavlja djelovati na unaprjeđenju položaja i proširivanju materijalnih prava umirovljenika.

A A A