Vijesti
5. 7. 2022.

Nastavljamo s dijalogom i radom na ravnomjernom razvoju svih krajeva Lijepe Naše!

PVRH Andrej Plenković predsjedao je u Slunju 12. sastankom Vlade RH sa svim županima i predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina: Važan dio naše politike je da vodimo računa o onim dijelovima zemlje koji objektivno nisu u jednakom položaju spram drugih krajeva Hrvatske. Usprkos paralelnim krizama s kojima bori cijeli svijet, ovo je za nas velika godina isporuke. Sustavno, dugo i ozbiljno radimo, provodimo reforme i sada smo u poziciji da u jednoj godini ulazimo u Schengen i eurozonu te ćemo imati najbolji kreditni rejting u povijesti. To znači da je smjer naše politike dobar, da ide na korist hrvatskim građanima i gospodarstvu. Hrvatska će zahvaljujući navedenim postignućima biti percipirana kao pouzdaniji partner i privlačnija za ulagače, što je važno i za županije, gradove i općine.

Na samom početku Plenković je naglasio da se ovakvim sastancima kreirala platforma za razvoj novih ideja, za informiranje o politikama, zakonskim prijedlozima i projektima, kao i za usuglašavanje stavova središnje vlasti s jedinicama lokalne i područne samouprave: 

 - Biti ovdje dobra je poruka. Dio je naše politike da vodimo računa o onim dijelovima Hrvatske koji objektivno nisu u jednakom položaju kao i neki drugi krajevi Hrvatske koji imaju ili blagodati obale, ili žitnice, ili bolje prometne povezanosti s drugim državama.

Sa županima i (grado)načelnicima o demografiji i mjerama za mlade, gospodarskom rastu, projektima iz NPOO-a & prometnoj infrastrukturi

Stojimo iza hrvatskih građana

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a još jednom je podsjetio da se nalazimo u fazi preklapajućih kriza s obzirom na to da je COVID još uvijek prisutan i zahtijeva oprez, a usporedno nas je zahvatila i velika kriza vezana za rast cijena energenata, hrane i sirovina:

- Sve to utječe na inflatorne pritiske s kojima se svi moramo nositi i koje trebamo rješavati. Ova Vlada ih riješava. Već smo u travnju donijeli paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu i konstantno reagiramo mjerama koje su vezane uz rast cijena energenata.

Zajedno smo osigurali brz oporavak i rast gospodarstva, a članstvo u europodručju i Schengenu donijet će brojne prednosti!

Snažna potpora hrvatskom pristupanju europodručju

Govoreći o ciljevima koje će Hrvatska ostvariti u ovoj godini, Plenković je naglasio da je Europski parlament uvjerljivom većinom izglasao izvješće o uvođenju eura i ulasku Hrvatske u eurozonu:

- Mi radimo dugo, radimo sustavno, ozbiljno donosimo brojne reforme, zakone, mjere, ispunjavamo kriterije i ovo su rezultati: 1. siječnja bit ćemo biti i u europodručju i u Schengenskom prostoru, a oko 15. srpnja imat ćemo po sve tri svjetske agencije najbolji investicijski kreditni rejting u povijesti!

GODINA ISPORUKE: Sve spremno za uvođenje eura, ispunjeni kriteriji za Schengen & najviši kreditni rejting u povijesti!

LNG - šansa za Hrvatsku i susjedne zemlje

U konktekstu energetske krize, Plenković se dotaknuo hrvatskog pametnog ulaganja u LNG terminal na Krku:

- Vlada vodi računa o tome da ova energetska kriza bude i svojevrsna šansa ne samo za Hrvatsku, nego i za susjedne zemlje, jer Jadranskim naftovodom možemo dostaviti više nego dovoljne količine nafte zemljama srednje i istočne Europe.

Povećat ćemo kapacitete LNG terminala s 2.9 na 6.1 milijardi kubnih metara plina - Hrvatska postaje energetsko čvorište za srednju Europu

Agilnost hrvatskog gospodarstva

Na kraju svog izlaganja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a dotaknuo se još nekolicine vrlo bitnih postignuća:

- Zajedno s hrvatskim gospodarstvenicima pokazali smo živost, agilnost i brzinu, jer je gospodarski rast 2021. bio sjajan. 26. srpnja otvorit ćemo Pelješki most - nacionalni, strateški, suverenistički potez koji ova generacija rješava.

SVE PREMA PLANU: Pelješki most bit će otvoren 26. srpnja!

VFO, ENERGENTI I POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA

Između ostalih tema s dnevnog reda sastanka izdvojit ćemo tri: Ministrica Nataša Tramišak predstavila je Višegodišnji financijski okvir (2021.-2027.), ministar Davor Filipović mjere za ublažavanje energetske krize, dok je ministrica Marija Vučković govorila o mjerama pomoći u poljoprivredi i ribarstvu.

Uoči sastanka u Slunju, predsjednik Plenković je posjetio tvrtku VJ-eko u Donjem Taborištu, specijaliziranu za proizvodnju strojeva za razminiranje i za rudnike.

A A A