Vijesti
12. 7. 2022.

SADA I SLUŽBENO: Hrvatska 1. siječnja 2023. postaje 20. članica europodručja!

PVRH Andrej Plenković nakon odluke ECOFIN-a: Ostvarili smo veliki strateški cilj Hrvatske! Uvođenje eura učinit će naše gospodarstvo otpornijim, dugoročno povećati standard i donijeti veću sigurnost hrvatskim građanima. Članstvom u europodručju dižemo kredibilitet i reputaciju Hrvatske kako na financijskim tržištima, tako i prema investitorima i agencijama za kreditni rejting! Ministar Zdravko Marić: Ovo je povijesni dan za Hrvatsku! Hrvatski ulazak u eurozonu dobra je vijest za našu zemlju, ali i za čitavo europodručje!

Vijeće za ekonomske i financijske poslove EU-a (ECOFIN) usvojilo je tri konačna pravna akta čime je dovršen postupak donošenja odluka u Vijeću i Hrvatska od 1. siječnja 2023. postaje 20. članica europodručja. Stopa konverzije kune u euro bit će - 1 euro = 7,53450 kuna.

GODINA ISPORUKE: Sve spremno za uvođenje eura, ispunjeni kriteriji za Schengen & najviši kreditni rejting u povijesti!

Ostvarili smo veliki strateški cilj Hrvatske!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a naglasio je kako je dublja integracija Hrvatske u Europsku uniju jasno definiran programski prioritet Vlade i predizborno obećanje HDZ-a:

- Ispunjavali smo sve kriterije, ušli smo u Europski tečajni mehanizam (II), Bankovnu uniju, ispunjavali smo Akcijski plan, poboljšali poslovnu klimu i borbu protiv korupcije, bolje upravljali javnim poduzećima i na kraju donijeli Zakon o uvođenju eura.

Europski parlament dao snažnu potporu hrvatskom pristupanju europodručju!

Povijesni dan

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić ovaj je dan ocijenio povijesnim za Hrvatsku:

- Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Nakon definiranja tečaja konverzije aktivirat će se određene odredbe hrvatskog Zakona o euru, što znači da se kreće najprije s dobrovoljnim, a od 5. rujna i s obveznim dvojnim iskazivanjem cijena u kunama i eurima. Jako je puno neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas i tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija hrvatski je ulazak u europodručje pozitivna vijest. Inflacija već sada jako nagriza životni standard, snažno utječe na pojedine gospodarske tokove i uz sve to treba održati zaposlenost, održati gospodarsku aktivnost i balansirati s našim mjerama kako se ne bi ugrozio daljni rast.

9 GODINA ČLANSTVA: Koristeći prednosti EU-a, nastavljamo podizati životni standard hrvatskih građana i osiguravati bolju budućnost generacijama koje dolaze!

Odgovorna politička odluka

„Hrvatska je uspješno ispunila sve potrebne gospodarske kriterije te će od 1. siječnja 2023. plaćati u eurima“ - istaknuo je češki ministar financija koji predsjeda Ecofinom Zbynek Stanjura te zaključio:

- Čestitam Hrvatskoj na tome što je postala 20. zemlja europodručja. Uvođenje eura nije utrka, već odgovorna politička odluka.

A A A