Vijesti
27. 7. 2022.

SPEKTAKULARNO OTVORENJE PELJEŠKOG MOSTA: Ostvarili smo stoljetni san - Hrvatska je konačno spojena!

(PHOTO) Ponos! Radost! Zahvalnost! Nakon tri stoljeća, ovaj svehrvatski projekt konačno je spojio hrvatski jug s ostatkom Lijepe Naše! PVRH Andrej Plenković: Uspjeli smo zajedno. Ostvarili smo hrvatski san! Spajanje našega juga s ostatkom zemlje potez je u ravni ključnih trenutaka koje su nam priuštili branitelji kada se oslobađala Hrvatska. Koristeći naš osnaženi međunarodni položaj i članstvo u Europskoj uniji realizirali smo ovaj prekrasni projekt na najbolji i najučinkovitiji način. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali. Ovo je povijesni dan za Lijepu Našu!

Spojene su Brijesta i Komarna! Spojena je Dubrovačko-neretvanska županija! Spojena je Hrvatska! Spojena je Europska unija! Pelješki most je kapitalni, strateški projekt koji će kao trajno naslijeđe ostati generacijama koje dolaze. Ovaj velebni, povijesni pothvat šalje poruku snage i ponosa, svehrvatskog jedinstva i vizije, razvoja i bolje budućnosti! Stoga zajedno nastavimo graditi bolju, uspješniju i sretniju Hrvatsku!

Na svečanom otvorenju mosta prigodni govor održao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković:

Povijesni dan!

Drage Hrvatice i Hrvati, uzvanici, gosti, prijatelji, ovo je povijesni dan za Hrvatsku! Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti jer smo ostvarili državni, strateški, svehrvatski i nadstranački projekt! Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pridonijeli realizaciji spajanja hrvatskog teritorija, spajanja juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje. Ponosni smo što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki cilj!

Otvaramo Pelješki most na ponos i radost svakog hrvatskog čovjeka u Domovini i svijetu!

Moderni suverenizam

Ovaj pothvat u ravni je onih ključnih trenutaka kada su hrvatski branitelji oslobađali Hrvatsku. Potez generacije koji dolazi u trenutku kada smo znali iskoristiti ono za što smo se zalagali proteklih 30 godina. Ovaj smo projekt realizirali skladno u pogledu političke volje i odlučnosti da ga realiziramo, skladno u arhitektonskom, građevinskom i izvedbenom pogledu i skladno u smislu korištenja članstva u Europskoj uniji na najbolji i najučinkovitiji način na načelu modernog suverenizma, koristeći naš osnaženi položaj.

Ključne odluke za izgradnju Pelješkog mosta donosile su se u zadnjih 6 godina - To je svehrvatski projekt koji ujedinjuje, spaja i daje nadu u bolje sutra!

Razvoj Hrvatske

Činjenica da su u Pelješki most svoj doprinos ugradili i naši partneri unutar EU, znači da smo dio kluba najrazvijenijih zemalja i da to znamo cijeniti. Ovaj nas je projekt na fascinantan način povezao s Kinom. Budimo sretni da će oni koji će koristiti ovaj most dati svoj doprinos ekonomskom razvoju Hrvatske, boljoj prometnoj povezanosti, boljim prihodima od turizma, a iznad svega, kvalitetnijem životu svih ljudi koji žive u južnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Ostvarili smo hrvatski san!

U godini isporuke pristupamo Schengenu, uvodimo euro, otvaramo Pelješki most & osiguravamo brz oporavak i gospodarski rast!

VELIČANSTVENO OTVORENJE MOSTA

Uz cijeli državni vrh, svečanosti su - uz brojne građane - nazočili i gotovo svi ministri u Vladi, župani, saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, bivši visoki dužnosnici i političari te predstavnici gospodarske i akademske zajednice.

Prvi pilon mosta od jutra je bio otvoren za građane. Prvo su njime prošetale dubrovačke mažoretkinje, a zatim su uslijedile trkačka utrka i maraton lađa. Iznad mosta preletjela su Krila Oluje. Potom je održan i bogati glazbeno-scenski program. Na svečanoj ceremoniji nastupila je, među ostalima, korčulanska Moreška. Otpjevane su hrvatska himna i Himna slobodi. Mostom su se prvo provezli bajkeri, hrvatski branitelji iz I. i IV. gardijske brigade, a na kraju - kada su popraćeni grandioznim vatrometom njime prošli bolid našeg proslavljenog automobilista Nike Pulića i Nevera Mate Rimca, Pelješki most je i službeno - otvoren!

A A A