Vijesti
28. 7. 2022.

Bez ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, nema napretka za BiH - Očekujemo snažniju reakciju visokog predstavnika Schmidta!

(VIDEO) Andrej Plenković na 136. sjednici Vlade RH: Nastavit ćemo se čvrsto zalagati za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH! Očekivali smo više od intervencije visokog predstavnika Schmidta i smatramo da još uvijek postoji prostor za njegovu snažniju reakciju uoči izbora 2. listopada. * Još jednom zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji izgradnje Pelješkog mosta. U godini isporuke, kada pristupamo europodručju i Schengenu, ostvarili smo generacijski projekt i povezali krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje, a to je osobito važno za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije!

U uvodnom dijelu sjednice, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na niz aktualnih zbivanja.

Godina isporuke

Kazao je da je Pelješki most najveći, najznačajniji i najupečatljiviji infrastrukturni projekt:

- Zahvaljujem još jednom svima koji su sudjelovali u realizaciji njegove izgradnje. U godini isporuke, kada pristupamo europodručju i Schengenu, ostvarili smo generacijski projekt i povezali krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje. To je osobito važno za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije. Također, činjenica da je most gradila kineska tvrtkapodigla je odnose Hrvatske i Kine na novu razinu.

Hrvatima u BiH treba vratiti punu ravnopravnost

Govoreći o posjetu Bosni i Hercegovini, gdje je početkom tjedna obišao nekoliko gradova u kojima Vlada podupire brojne projekte, istaknuo je da se zadnjih godina kontinuirano povećavaju sredstva u proračunu za Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Iz Mostara: Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati kao konstitutivni narod biti ravnopravni!

U tom se kontekstu osvrnuo i na odluke visokoga predstavnika Christiana Schmidta vezane uz određene izmjene izbornog zakona u BiH:

- S obzirom na najave koje su bile, očekivali smo da će taj paket biti puno širi i da će na neki način ispraviti pogrešne odluke svojih prethodnika, koje su još prije dvadesetak godina išle nauštrb prava Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda. Očekivali smo da će svojim odlukama vratiti punu ravnopravnost, osobito kada je riječ o odnosima Hrvata i Bošnjaka u predstavničkim tijelima na razini Federacije.

Neprihvatljive prijetnje visokom predstavniku

Predsjednik Plenković komentirao je najavu visokog predstavnika BiH da će za nekoliko tjedana ponovno na stol staviti mogućnost intervencije i izmjena ustava i izbornoga zakona:

- Uvjeren sam da će to biti svojevrsna zadnja brana prije izbora najavljenih za 2. listopada, koja će mudro, odvažno i odlučno popraviti ono što se ranije pokvarilo i propustilo popraviti dogovorom između predstavnika političkih stranaka u Federaciji.

Želimo da visoki predstavnik u BiH nastavi onim dobrim smjerom kojim je bio započeo, ne obazirući se na neprimjerene pritiske iz Sarajeva i Milanovićeve uvrede!

Još je jednom osudio brutalne napade i prijetnje usmjerene prema visokom predstavniku na demonstracijama u Sarajevu koje su, kazao je, očito bile politički orkestrirane:

- Bilo je tamo i teških riječi prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini što je za nas apsolutno neprihvatljivo i izrazito loše za suživot Hrvata i Bošnjaka. Pozivam sve da se suzdrže od takvih izjava jer one neće pridonijeti izgradnji povjerenja već će udaljiti narode u BiH. Hrvatska će se i dalje čvrsto zalagati za jačanje položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda sukladno Daytonskom sporazumu. Bez ravnopravnosti neće biti niti napretka Bosne i Hercegovine niti njene stabilnosti i razvoja.

Smjernice za uštedu energije

Od ostalih tema izdvojio je posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje se realiziraju brojni vrijedni projekti kao dio Vladine politike renesanse hrvatske obale.

Nakon uvodnog dijela, na sjednici Vlade usvojene su smjernice za uštedu energije:

- Važno je da građani budu na vrijeme senzibilizirani o toj temi kako bi se znali ponašati sukladno okvirima koje je prouzročila ova energetska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu.

Vlada prihvatila smjernice za uštedu energije u Hrvatskoj

A A A