Vijesti
25. 7. 2022.

Iz Mostara: Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati kao konstitutivni narod biti ravnopravni!

PVRH Andrej Plenković: Prema onome što znamo, smjer kojim ide visoki predstavnik Schmidt dobar je i koristan za BiH. Vjerujem da bi takav potez doveo do formiranja predstavničkih tijela, a kasnije i izvršne vlasti. S druge strane, svaka izjava Zorana Milanovića šteti Hrvatima u BiH. Njegove su floskule krajnje beskorisne. Ako je netko u stanju mjesecima besprizorno vrijeđati visokog predstavnika, onda samo udaljava partnere i saveznike od zainteresiranosti za rješavanjem hrvatskog pitanja. Nama je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati kao konstitutivni narod biti ravnopravni. Izborna reforma važna je za funkcionalnost i nastavak europskog puta BiH, čiji je Hrvatska najveći zagovornik. Dajemo punu podršku HDZ-u BiH i HNS-u BiH uoči Općih izbora!

Predsjednik Vlade i HDZ-a posjetu je Bosni i Hercegovini. Prvo je u Mostaru je posjetio Biskupski ordinarijat, gdje se sastao s biskupom Mostarsko-duvanjske i upraviteljem Trebinjsko-mrkanjske biskupije mons. Petrom Palićem i predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem.

- Zajednički nam je prioritet skrb o Hrvatima u BiH te daljnja podrška aktivnostima Katoličke Crkve u BiH - poručio je.

Vlada RH & HBK: Predanost dijalogu Katoličke Crkve i države, daljnja pomoć Ukrajini kao žrtvi agresije & Hrvati u BiH!

ZA ravnopravnost Hrvata

Potom se Plenković u Domu HDZ-a sastao s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Uz položaj Hrvata u BiH i političke aktualnosti, razgovarali su i o zajedničkim projektima koje sufinancira Vlada RH, posebice u kulturi, obrazovanju, znanosti i zdravstvu.

- Došli smo ovdje kao prijatelji Bosne i Hercegovine, kao predstavnici i Vlade i glavne političke stranke u Hrvatskoj, koja vodi brigu o Hrvatima u BiH kao ravnopravnom konstitutivnom narodu. Dinamika razgovora u kontinuitetu zadnjih nekoliko godina ide na korist i Bosne i Hercegovine u cjelini, a posebno hrvatskoga naroda u BiH.

Jačanje zajedništva jednog naroda u dvije države

Potpora europskom putu

Istaknuo je kako su Hrvatska i BiH izrazito vezane susjedne zemlje:

- Hrvatska želi ponoći BiH i u njenim reformskim naporima osobito na putu u Europsku uniju. Glavna smo zemlja koja se zalaže da BiH što prije dobije status kandidata. Podsjećam da smo prije mjesec dana na Europskom vijeću uložili napore da se 14 kriterija suzi na manji broj kako bi ih BiH lakše ispunila.

Europsko vijeće u svojim Zaključcima prvi put izražava spremnost da dodijeli BiH status EU kandidata & traži hitnu provedbu izborne reforme

Naglasio je da će Hrvatska biti jedna od samo 15 država koje su i u NATO-u, i u Europskoj uniji, i u Schengenu, i u eurozoni te da kao takva može puno više pomoći kako Hrvatima u BiH, tako i cijeloj BiH.

Jačanje suradnje i partnerstva

Govoreći o suradnji između dvije zemlje, Plenković je kazao da se ona manifestira i u činjenici da je međusobna robna razmjena sada na razini od 2.5 milijardi eura:

- Hrvatska je drugi ulagač u BiH, gdje su prisutne brojne hrvatske kompanije koje svojim aktivnostima pridonose kreiranju radnih mjesta i gospodarskom rastu. Također, Hrvatska je promptno proteklih dana, kao što to čini svake godine, reagirala na svaki signal u protupožarnoj zaštiti šaljući redovito svoje kanadere koji su gasili požare u BiH.

Želimo što mirnije ozračje uoči izbora

Izrazio je žaljenje što na razini političkih stranaka u Federaciji nije postignut dogovor o ograničenim ustavnim reformama i izbornoj reformi:

- Dijalog između političkih predstavnika najbolji je način da se dođe do prihvatljivih rješenja koja će zadržati duh i slovo Daytonsko-pariškoga i Washingtonskog sporazuma te jačati partnerstvo i povjerenje između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji. Do toga, nažalost, nije došlo, a nisu uspjeli ni pregovori koje su podržavali Europska unija i Sjedinjene Američke Države. Želimo da opće ozračje u Bosni i Hercegovini uoči izbora 2. listopada ove godine bude što mirnije, da bude jedna demokratska debata i rasprava tijekom kampanje.

Poručio je kako je povjerenje među hrvatskim i bošnjačkim političkim strankama preduvjet kvalitetnog funkcioniranja u Federaciji te da na tome treba raditi. Kao temelj svega istaknuo je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.

Schmidtov prijedlog koristan i uravnotežen

Smjer koji je naumio zauzeti visoki predstavnik Christian Schmidt ocijenio je dobrim i korisnim za BiH:

- Smatramo da je prijedlog prilično uravnotežen te da vodi računa o svim konstitutivnim narodima i svim građanima Bosne i Hercegovine. Jedan takav potez doveo bi do kvalitetnijeg funkcioniranja i formiranja predstavničkih tijela nakon izbora. Razotkrivajuće su reakcije bošnjačkoga dijela političkih stranaka na inicijativu visokog predstavnika.

Podržavamo napore za izmjene izbornog zakona u BiH - Time bi zemlja postala funkcionalnija, a narodi ravnopravniji!

Hrvatskoj je - naglasio je Plenković - u interesu stabilna, demokratska i uključiva Bosna i Hercegovina, u kojoj će Hrvati, premda najmalobrojniji konstitutivni narod, biti ravnopravni:

- To je konstanta politike naše Vlade koju ukazujemo svim partnerima u međunarodnoj zajednici. To radimo kao prijatelj, susjed i zemlja koja želi da Bosna i Hercegovina dobro funkcionira, da se ekonomski razvija, da bude socijalno uključiva, a da sve što Hrvatsku i BiH može dodatno povezati, snažimo na dobrobit obiju zemalja.

Svaka Milanovićeva izjava šteti Hrvatima u BiH

Upitan o istupu Zorana Milanovića, koji je njegov posjet Hercegovini nazvao PR-om, Plenković je ponovio da predsjednik stalno čini štetu Hrvatima u BiH:

- Ako je ovo PR, što su onda njegovi boravci u BiH? Koje su to koristi bile od njegovih posjeta? Ako je realizacija projekata poput mosta na Svilaju, mosta u Gradišci, otvaranja radnih mjesta kroz djelovanje hrvatskih kompanija u BiH te izgradnju Pelješkoga mosta PR, onda to dobar PR. A podsjećam da je baš on bio protiv izgradnje Pelješkog mosta.

Milanović je štetočina kakvu Hrvatska nije vidjela, a Pelješki most najbolji primjer koristi hrvatskog članstva u EU!

Poručio je da su Milanovićeve floskule krajnje beskorisne i štetne:

- Njegova aktivnost je dominantno štetna. Ako je netko u stanju tjednima i mjesecima besprizorno vrijeđati visokog predstavnika, onda taj ne želi dobro Hrvatima u BiH. Ocjena je uvijek ista: samo čini štetu, ništa korisno. Svaka njegova izjava šteti Hrvatima u BiH i udaljava sve partnere i saveznike od rješavanja hrvatskoga pitanja. 

Dok naša Vlada odgovorno radi svoj posao u skladu s nacionalnim interesima, štetočina Milanović zloupotrebljava Hrvate u BiH i ruši ugled Hrvatske!

Bolnica, Sveučilište i HNK u Mostaru

Podsjetio je da se sutra otvara Pelješki most, najveći kapitalni i infrastrukturni projekt za Hrvatsku od kada je članica Europske unije:

- I taj će projekt dodatno osnažiti veze između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Rasteretit će protok ljudi i roba kroz Neum, a smanjit će se i gužve tijekom ljetnih mjeseci.

Podsjetio je da je samo ove godine Vlada kroz različite resore investirala preko 500 milijuna kuna, izdvojivši tri temeljna projekta koji su i simboličke važnosti:

- Bolnica u Mostaru, koja predstavlja život i zdravlje, dovršetak Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, koje predstavlja identitet te Sveučilište u Mostaru, koje predstavlja znanje i budućnost.

Ravnopravnost Hrvata preduvjet je funkcionalnosti, stabilnosti & EU puta BiH. To svakodnevno ističem kao istinski prijatelj BiH!

Nakon Mostara, predsjednik Vlade i HDZ-a posjetio je Čitluk, Čapljinu, Stolac i Ravno - gradove u kojima je hrvatska Vlada također podupirala brojne projekte.

Osuda ruske agresije & solidarnost s Ukrajinom

Govoreći o brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, podsjetio je na jasnu poziciju Hrvatske i glede osude Rusije i glede solidarnosti s Ukrajinom:

- Bezrezervno smo i snažno poduprli Ukrajinu u političkom, diplomatskom, humanitarnom, vojnom i tehničkom smislu. U tu se politiku ubraja i podrška Hrvatske finskom i švedskom članstvu u NATO-u, koje su nakon više desetljeća odlučile napustiti politiku neutralnosti u ovakvim okolnostima, strahujući za vlastitu sigurnost, i odabrale članstvo u tom obrambenom savezu i mehanizmu kolektivne sigurnosti.

Posjet Kijevu - državnički potez! Hrvatska najbolje razumije kroz što Ukrajina prolazi kao žrtva svirepe agresije

A A A