Vijesti
18. 8. 2022.

Očekujemo od visokog predstavnika Schmidta da ispravi pogreške na štetu Hrvata u BiH

MVEP Gordan Grlić Radman: Vjerujemo da će Christian Schmidt svojom odlukom ispraviti jasnu nepravdu prema Hrvatima i time napokon pokrenuti put BiH prema euroatlantskim integracijama. Ako su njihova prava ugrožena, a jesu, onda mi kao odgovorna zemlja te članica EU-a i NATO-a podržavamo reforme koje bi otklonile sve oblike diskriminacije u izbornom procesu kako bi legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda participirali u Domu naroda Federacije BiH i Predsjedništvu BiH.

Od visokog međunarodnog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta očekujemo da ispravi pogreške svojih prethodnika koji su ugrozili poziciju hrvatskog naroda i omogućili njegovo preglasavanje na izborima - jasno je poručio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

- Hrvatska očekuje da će njemački diplomat omogućiti svima trima konstitutivnim narodima onu poziciju koja im je zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom, a izmijenjena je intervencijama u izborni zakon u BiH i u ustave entiteta 2000. i 2002. godine.

Bez ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, nema napretka za BiH - Očekujemo snažniju reakciju visokog predstavnika Schmidta!

To zapravo nije promjena - zaključio je šef hrvatske diplomacije - nego ispravljanje pogreški koje su učinili prijašnji visoki predstavnici:

- Pravedna izborna reforma išla bi u korist stabilnosti i euroatlantskog puta cijele BiH. Svi dobivaju ako se poštuje ravnopravnost konstitutivnih naroda sukladno Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu.

Schmidt zadao rok

Podsjetimo, Schmidt je krajem srpnja nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona i dao rok od šest tjedana hrvatskim i bošnjačkim strankama za dogovor o izbornim prijeporima i načinima funkcioniranja institucija Federacije BiH.

Prema prijedlogu koje je, kako se navodilo, bio pripremio, potrebno je deblokirati BiH kroz izmjene Ustava Federacije BiH i reformu izbornog zakonodavstva te sprječavanje preglasavanja manje brojnih naroda u dijelovima tog entiteta. To se ponajprije odnosi na Hrvate kojima su Bošnjaci u više navrata nametali člana kolektivnog Predsjedništva države i izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Želimo da visoki predstavnik u BiH nastavi onim dobrim smjerom kojim je bio započeo, ne obazirući se na neprimjerene pritiske iz Sarajeva i Milanovićeve uvrede!

A A A