Vijesti
27. 8. 2022.

Rast BDP-a od 7.7% snažna je potvrda ekonomske politike naše Vlade & uspješnosti njenih mjera za zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta!

Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a: Posebno raduje to što je ovaj rast - koji je inače drugi najveći u cijeloj Europskoj uniji - plod zamaha ne samo osobne potrošnje, nego i svih komponenti BDP-a. Među ostalim, Hrvatska je ostvarila realni godišnji rast izvoza roba i usluga od čak 41.9 %! Nakon ovako odličnih pokazatelja, koji se s obzirom na sjajnu turističku sezonu mogu samo nastaviti u 3. kvartalu, s pravom se očekuje da će BDP i na razini cijele 2022. biti puno puno veći od prvotnih projekcija i onog što je najavila sama Vlada RH.

I predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Petar Šimić (na slici 2. slijeva) oglasio se u povodu lijepe vijesti koja je stigla iz Državnog zavoda za statistiku - da je bruto domaći proizvod RH u 2. kvartalu 2022. porastao 7.7% u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U 2. kvartalu 2022. imamo rast BDP-a od 7.7%. To je 2. najveći rast u cijelom EU-u, gotovo dvostruko veći od europskog prosjeka!

Priopćenje ZPO-a prenosimo u cijelosti:

U dobrom smjeru!

Ubrzani rast hrvatskog BDP-a od 7.7% u drugom kvartalu 2022. snažna je potvrda ekonomske politike naše Vlade RH, predvođene premijerom Andrejem Plenkovićem, i uspješnosti njenih mjera za zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta.

Posebno raduje to što je ovaj rast - koji je inače drugi najveći u cijeloj Europskoj uniji - plod zamaha ne samo osobne potrošnje, nego i svih komponenti BDP-a. Među ostalim, Hrvatska je u 2. tromjesečju ostvarila realni godišnji rast izvoz roba i usluga od čak 41.9 %!

Najveća zaposlenost od 2008. & najmanja nezaposlenost od samostalnosti!

Iznad najboljih očekivanja

Nakon ovako odličnih pokazatelja, koji se s obzirom na sjajnu turističku sezonu mogu samo nastaviti u 3. kvartalu ove godine, s pravom se očekuje da će BDP i na razini cijele 2022. biti puno puno veći od prvotnih projekcija i onog što je najavila sama Vlada RH.

Sve su to rezultati - vrijedi podcrtati i iznova naglasiti - kontinuiranog rada naše Vlade u sinergiji s hrvatskim gospodarstvenicima, u dijalogu s kojima se finalizira i cjeloviti paket zaštitnih mjera kako bi se ublažile posljedice globalne energetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Sposobnost da prebrodimo i ovu krizu

Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a sigurna je da će Vlada RH - unatoč mnogobrojnim izazovima s kojima smo suočeni, ali i podmetanjima nedobronamjernih politikanata - ponovno pomoći i građanima i gospodarstvu i civilnom društvu te iskazati i dokazati sposobnost da prebrodimo i ovu krizu.

Naša će Vlada to učiniti kao i uvijek do sada, kao i u slučaju pandemije COVID-a 19, kada je zahvaljujući odlučnoj intervenciji države više od 700.000 radnih mjesta očuvano u privatnom sektoru u Hrvatskoj.

Europska komisija odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom - Dobivamo 9 milijardi eura za daljnje hvatanje koraka s razvijenijim članicama EU-a!

Preporučene mjere štednje energenata

Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a na kraju poziva sve aktere, od kućanstava do javnih institucija i poduzetnika, da poštujući preporučene mjere štednje energenata daju svoj doprinos izlasku iz ove krize koja, nažalost, pogađa cijeli svijet.

A A A