Vijesti
1. 9. 2022.

Visoki predstavnik u BiH ima ovlasti ispraviti nepravdu koja se nanosi Hrvatima

PVRH Andrej Plenković: Kad je već od samih bošnjačkih političara jasno deklarirano da kod njih nije bilo dobre vjere da se postigne dogovor o izbornoj reformi, g. Christian Schmidt ima tu posljednju mogućnost da prije izbora u listopadu popravi ono što je propušteno. To bi pridonijelo stabilnosti zemlje, njenom europskom putu, reformama i dobrom osjećaju svih kojima je BiH domovina i koji žele da funkcionira na principu jedna država, dva entiteta i tri u potpunosti ravnopravna konstitutivna naroda.

Na 145. sjednici Vlade RH premijer Andrej Plenković osvrnuo i na 17. Strateški forum na Bledu, na kojem se - osim sa slovenskim premijerom Robertom Golobom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen - sastao i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu stvarno ravnopravna

ZA istinsku ravnopravnost sva 3 konstitutivna naroda

Na sastanku sa Schmidtom uoči općih izbora u BiH - naglasio je predsjednik Plenković u svom uvodnom obraćanju na sjednici - „još jednom sam se snažno založio za to da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu istinski ravnopravna“:

- Ravnopravna kada je riječ i o zakonskom okviru i o ozračju na izborima. Upravo visoki predstavnik svojim ovlastima može popraviti ono što je propušteno u pregovorima političkih stranaka u BiH, pregovorima koji su trajali više od dvije i pol godine, ali bez uspjeha.

Očekujemo od visokog predstavnika Schmidta da ispravi pogreške na štetu Hrvata u BiH

Bošnjaci nisu htjeli dogovor

Kada je već od samih bošnjačkih političkih stranaka jasno deklarirano da kod njih nije bilo dobre vjere da se dogovor postigne, visoki predstavnik Christian Schmidt ima tu posljednju mogućnost popraviti situaciju prije izbora u listopadu - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- To bi pridonijelo stabilnosti zemlje, njenom europskom putu, reformama i dobrom osjećaju svih kojima je BiH domovina i koji žele da funkcionira na principu jedna država, dva entiteta i tri u potpunosti ravnopravna konstitutivna naroda.

A A A