Vijesti
29. 8. 2022.

Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu stvarno ravnopravna

Na Bledu s Christianom Schmidtom. PVRH Andrej Plenković: „Vlada RH podupire nastojanja visokog međunarodnog predstavnika da Bosnu i Hercegovinu učini funkcionalnijom i stabilnijom zemljom“. MVEP Gordan Grlić Radman: „Očekujemo da iskoristi svoje bonske ovlasti za izmjenu izbornog zakona. Pravedna izborna reforma jedini je način da se osigura jednakopravnost Hrvata u BiH“.

Osim sa slovenskim premijerom Robertom Golobom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se na 17. Strateškom forumu na Bledu i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

RH i Slovenija prijateljske su zemlje, razvijamo dobrosusjedske odnose, ali arbitražna presuda za nas ne - postoji! Pitanje granice rješavat ćemo s vremenom

Učiniti BiH funkcionalnijom i stabilnijom

Andrej Plenković istaknuo je u objavi na svim Twitteru da „Vlada RH podupire nastojanja visokog predstavnika da BiH učini funkcionalnijom i stabilnijom zemljom, u kojoj Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu stvarno ravnopravna“.

Očekujemo od visokog predstavnika Schmidta da ispravi pogreške na štetu Hrvata u BiH

Pravedna izborna reforma

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, koji je sudjelovao na sastanku s Christianom Schmidtom o situaciji u BiH uoči općih izbora, rekao je da Hrvatska od visokog međunarodnog predstavnika „očekuje da iskoristi svoje bonske ovlasti za izmjenu izbornog zakona“:

- Pravedna izborna reforma jedini je način da se osigura jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

Primitivni Milanović vodi zlonamjernu politiku koja Hrvatskoj i Hrvatima u BiH donosi samo - štetu!

Spriječiti „domino efekt” ruske agresije

Šef hrvatske diplomacije - koji je na Bledu govorio i na panelu pod nazivom ''How many challenges for Europe?' - napomenuo je, u kontekstu sigurnosnog stanja u BiH, da proširenje mora biti prisutnije u europskoj vanjskopolitičkoj agendi:

- Europa mora spriječiti bilo kakve eskalacije na Zapadnom Balkanu i „domino efekt” ukrajinskog sukoba. Europa mora nastaviti iskazivati solidarnost s Ukrajinom jer ruska agresija predstavlja rizik za demokraciju i europske vrijednosti.

A A A