Vijesti
2. 9. 2022.

RH nastavlja pomagati Hrvate u BiH: Ove godine osigurano 32.5 milijuna kuna za 148 projekata - prvi put i za one poljoprivredne!

KULTURNI CENTAR LJUBUŠKI. U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH svečano su potpisani ugovori o - punim nazivom - financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te državni tajnik SDUHRH-a Zvonko Milas najavili su daljnju podršku Vlade RH našim sunarodnjacima u BiH. Osim toga, u Posušju su otvorili novu osnovnu školu - koju je također sufinancirala RH.

Na svečanosti u Ljubuškom državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je da su u 2022. u Državnom proračunu Republike Hrvatske za programe i projekte od interesa za hrvatski narod u BiH osigurana sredstva u iznosu od 32.5 milijuna kuna:

- Isplanirana su sredstva za 11 iz područja zdravstva, 17 iz znanosti i obrazovanja, 25 iz kulture, 78 iz poljoprivrede i 17 projekata iz ostalih područja. Prvi put su pravne i fizičke osobe mogle prijaviti projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u BiH.

Objavljen Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama radi ostvarenja financijske potpore za 2022. godinu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je bila izaslanica premijera Andreja Plenkovića,  naglasila je da se ovim projektima nastoji poboljšati svakodnevni život Hrvata u BiH:

- Taj proces kontinuirano traje, čime osnažujemo položaj hrvatskog naroda u cijeloj zemlji te čuvamo njegov nacionalni identitet.

Jačanje zajedništva jednog naroda u dvije države

NOVA ŠKOLA U POSUŠJU

Na otvorenju Osnovne škole fra Petra Bakule u Posušju izaslanik premijera Plenkovića bio je pak ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs:

- Vlada RH je izgradnju ovog školskog objekta, koji će pohađati oko 1.400 djece, pomogla s više od milijun kuna u dvije godine. Posušje je jedna od rijetkih sredina u BiH koja ima pozitivan prirodni prirast, zbog čega su prostori dosadašnje škole postali nedovoljni. Otvorenje ove škole rezultat je zajedničkih napora Hrvata u BiH i Hrvatske.

KRIŠTO: Hvala Vladi RH!

Borjana Krišto, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, zahvalila je Vladi RH na pomoći Hrvatima u BiH:

- Ova potpora nije samo financijska, nego i prijateljska. Premijer Plenković i Vlada RH kroz ove projekte šalju poruku da smo jedan narod u dvije države. Naša politička odgovornost jest da nastavimo dosljednu borbu za ostvarenje ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Vjerujem da ćemo se, zajedno, za to i izboriti!

Visoki predstavnik u BiH ima ovlasti ispraviti nepravdu koja se nanosi Hrvatima

A A A