Vijesti
18. 9. 2022.

Pozivamo Hrvate u BiH & sve Hrvate s državljanstvom BiH da u što većem broju iziđu na izbore 2. listopada!

(PHOTO) MVEP Gordan Grlić Radman iz Orašja: Bio bi povijesni paradoks da Hrvati, čiji su vojnici bili presudni da BiH danas uopće postoji kao suverena država, prepuste drugima da odlučuju o njihovoj sudbini. ZA stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda i očuvanje njegove konstitutivnosti! Kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto: Hrvati svojom većinskom voljom trebaju odlučivati tko će ih predstavljati. Zahvaljujemo premijeru Plenkoviću jer je pitanje hrvatskog naroda u BiH podigao na najvišu razinu u EU-u i otvorio ga u svim međunarodnim institucijama.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, tijekom posjeta Bosanskoj Posavini pozvao je Hrvate koji žive u BiH i sve Hrvate s državljanstvom BiH na masovni izlazak na Opće izbore u toj državi 2. listopada.

ZA stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda i očuvanje njegove konstitutivnosti! - poručio je šef hrvatske diplomacije!

Legitimni, a ne nametnuti politički predstavnici!

Dodao je kako bi bio povijesni paradoks da hrvatski narod, čiji su vojnici bili presudni da BiH danas uopće postoji kao suverena država, prepusti drugima da odlučuju o njegovoj sudbini.

- Postoji opasnost da Bošnjaci ponovno preglasaju Hrvate na izborima za člana Predsjedništva BiH i Doma naroda Federacije BiH. Tako bi mogli iz vlasti izbaciti najvažnije hrvatske stranke, okupljene u Hrvatskom narodnom saboru BiH (HNS), za koje glasuje golema većina naših sunarodnjaka. BiH je domovina i hrvatskog naroda, Hrvati moraju imati svoje legitimne, a ne nametnute političke predstavnike!

Vjerujem u snagu zajedništva!

Kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto poručila je da hrvatski narod svojom većinskom voljom treba odlučivati tko će ga predstavljati:

- Upravo je zbog toga HNS odlučio ići s jednom, zajedničkom kandidatkinjom, kako se naši glasovi ne bi rasipali u korist tzv. građanskih, a u biti bošnjačkih, unitarističkih opcija. Vjerujem u snagu zajedništva, čvrsto sam uvjerena da naša borba za bolju, pravedniju i sigurniju BiH nije uzaludna!

Visoki predstavnik u BiH ima ovlasti ispraviti nepravdu koja se nanosi Hrvatima

Odvažna, ustrajna potpora Hrvatima u BiH

Krišto je zahvalila premijeru Andreju Plenkoviću jer je pitanje položaja hrvatskog naroda u BiH podigao na najvišu razinu u EU-u i otvorio ga u svim međunarodnim institucijama:

- Zahvaljujemo Vladi RH i zato što odvažno i ustrajno podupire projekte i programe od posebnog interesa za Hrvate u BiH, u svim dijelovima BiH.

RH nastavlja pomagati Hrvate u BiH: Ove godine osigurano 32.5 milijuna kuna za 148 projekata - prvi put i za one poljoprivredne!

Banožić, Vučković, Milas, Bušić, Medved…

Uz MVEP-a Grlića Radmana, koji je predvodio izaslanstvo Vlade RH, u Bosanskoj Posavini bili su i ministar obrane Mario Banožić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, a pridružili su im se i zastupnici iz Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta (Zdravka Bušić, Željana Zovko, Karlo Ressler…). 

Zajedno s kandidatima Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem, sudjelovali su na otvaranju Muzeja Franjevačkog samostana u Tolisi „Vrata Bosne“ (Općina Orašje), obišli lokaciju budućeg Konzulata RH u Orašju, gdje su bili i na „Susretu Hercegovine u Posavini“, te još posjetili općine Domaljevac-Šamac i Odžak.

Istog dana navečer, zajednička kandidatkinja HNS-a Borjana Krišto nazočila je, u društvu s potpredsjednikom Vlade RH Tomom Medvedom, otvaranju 57. Vinkovačkih jeseni.

A A A