Vijesti
23. 9. 2022.

Svi se radujemo Prebegovu oslobađanju iz ruskog zarobljeništva & povratku u Hrvatsku!

Od prvog dana Vlada RH predano je surađivala s Kijevom na Prebegovu oslobađanju, što je bila tema razgovora i hrvatskog premijera s ukrajinskim državnim vrhom pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. PVRH Andrej Plenković: „Zahvaljujemo vlastima u Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i našoj diplomaciji na uloženim naporima. Hrvatska je na tome radila mjesecima“. Vjekoslav Prebeg: „Hvala saudijskom prijestolonasljedniku Muhamedu bin Salmanu, hvala premijeru Plenkoviću i ministru Grliću Radmanu, hvala ukrajinskom predsjedniku Zelenskom! Puno su toga učinili za mene“.

Tijekom 4-dnevnog posjeta predsjednika Andreja Plenkovića Sjedinjenim Američkim Državama, Vlada RH objavila je lijepu, radosnu vijest:

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg oslobođen je iz ruskog zarobljeništva!

Razgovori još u svibnju u Kijevu

„Vlada RH, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala sa službenim Kijevom na oslobađanju Vjekoslava Prebega, koji je u travnju bio zarobljen u Ukrajini, na njenom privremeno okupiranom teritoriju“ - priopćili su tada iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH:

- Prebegovo oslobađanje bilo je tema razgovora i premijera Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. Ovim putem zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na posredovanju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći.

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda!

Plenković iz New Yorka

Istog je dana Plenković, iz New Yorka, telefonski razgovarao s Prebegom koji je tada, nakon razmjene zarobljenike, još bio u Saudijskoj Arabiji:

- Radujemo se svi što se oslobođeni Prebeg sutra vraća u Hrvatsku! Još jednom zahvaljujemo vlastima u Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima. Hrvatska je na Prebegovu puštanju na slobodu radila mjesecima.

Plenković iz New Yorka: Ključno je zadržati transatlantsko jedinstvo & nastaviti snažno pomagati Ukrajini!

PREBEG: Lijepo je biti kod kuće

I Prebeg se u četvrtak vratio u Hrvatsku! U trenutku objave ovog članka još se nalazio u Kliničkoj bolnici "Dubrava" u Zagrebu.

U intervjuu za Dnevnik HTV-a zahvalio je saudijskom prijestolonasljedniku Muhamedu bin Salmanu, koji je posredovao u razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine te čijim je privatnim  zrakoplovom odvezen iz zarobljeništva:

- Htio bih također zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću na svemu što je činio svih ovih mjeseci za mene. Htio bih zahvaliti i ministru vanjskih poslova RH Gordanu Grliću Radmanu, kao i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Hvala svima!

Predsjednik Zelenski je u suradnji s našim ministrom i premijerom mnogo toga učinio i doveo do toga da napokon budemo oslobođeni iz zarobljeništva - dodao je Prebeg.

Vjekoslav Prebeg ekskluzivno za Dnevnik: Lijepo je biti kod kuće

Vjekoslav Prebeg, podsjetimo, bio je uhićen kod Mariupolja i optužen da je „kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju narodne vlasti“. Prijetila mu je smrtna kazna pred sudom u samoproglašenoj „Narodnoj Republici Donjeck“.

A A A