Vijesti
21. 9. 2022.

Plenković iz New Yorka: Ključno je zadržati transatlantsko jedinstvo & nastaviti snažno pomagati Ukrajini!

Kanadski premijer Justin Trudeau, državni tajnik SAD-a Anthony Blinken, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, slovenski predsjednik Borut Pahor, norveški premijer Jonas Gahr Støre, posebni predstavnik EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčák… to su samo neki od državnika s kojima se PVRH Andrej Plenković susreo na Općoj skupštini UN-a, na kojoj je govor održao američki predsjednik Joe Biden. Teme: daljnja, odlučna i ustrajna pomoć Ukrajini te zajednički odgovor na globalnu krizu izazvanu ruskom agresijom.

„Ukrajina je žrtva svirepe agresije, Ukrajina se brani i ima pravo vratiti pod ustavnopravnu kontrolu teritorij koji joj pripada!“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a iz New Yorka, drugog dana svoga 4-dnevnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama.

„Hrvati više ne trebaju vize za SAD, a mogu slobodno najaviti da je pri samom kraju proces ukidanja dvostrukog oporezivanja“

Čvrsti odgovor Kremlju

Nitko ne precjenjuje, ali i ne podcjenjuje mobilizaciju u Rusiji i prijetnje Moskve nuklearnim oružjem - napomenuo je Andrej Plenković u izjavi za medije nakon što se na 77. sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda na East Riveru obratio predsjednik Joe Biden:

- Američki predsjednik Biden čvrsto je odgovorio Kremlju. Stav Hrvatske od prvog je dana nedvosmislen: Rusija krši međunarodno pravo, Rusija je izvršila ničim opravdanu agresiju na Ukrajinu. Ključno je zadržati transatlantsko jedinstvo i nastaviti snažno pomagati Ukrajini politički, ekonomski, humanitarno i vojno!

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda!

Održati režim sankcija i pritisaka na Rusiju

S druge strane - dodao je hrvatski premijer - potrebno je održati režim sankcija i pritisaka na Rusiju:

- To naglašavam zato što su neki pojedinci malo suzdržani, jer ne artikuliraju tako jasno stajalište kao što to čine članice NATO-a i Europske unije.

Koliko god se zbog interesa Kremlja Milanović tome protivio, Hrvatska neće propustiti priliku da postane energetsko čvorište!

Ponovio je da Hrvatska nudi Ukrajini iskustvo mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja:

- Kada i ako, naravno, Rusija odustane od pripajanja dijelova ukrajinskog teritorija. Dotad je potrebno, kao što već rekoh, nastaviti pomagati Ukrajini na sve moguće načine.

PREBEG OSLOBOĐEN IZ RUSKOG ZAROBLJENIŠTVA

Na kraju, zahvalio je ukrajinskim vlastima, Saudijskoj Arabiji i hrvatskoj diplomaciji koje su odigrale veliku ulogu u oslobađanju hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega iz ruskog zarobljeništva:

- Na njegovom povratku radili smo mjesecima, tiho i ustrajno.

Predsjednik Plenković osobno se čuo s oslobođenim Prebegom.

A A A