Vijesti
25. 9. 2022.

Hrvati u BiH ne žele ništa ekstra. Hrvati žele i zaslužuju ravnopravnost!

To je jasna politika naše Vlade RH od samog početka. Oni koji tvrde da je prekasno za intervenciju visokog predstavnika u BiH žele održati status quo nakon što su se više od dvije godine pravili da pregovaraju, a radili su sve kako ne bi došlo do dogovora o izbornoj reformi. Nikada nije prekasno popraviti ono što se popraviti može, visoki predstavnik ima priliku ispraviti nepravdu koja se nanosi Hrvatima. Jer, nipošto ne može biti dobro kada jedan narod drugome nameće političke predstavnike, svaki drugi konstitutivni narod bio bi nezadovoljan da je na mjestu Hrvata - poručio je s East Rivera PVRH Andrej Plenković. Intervjuom za Dnevnik HTV-a završio je svoj 4-dnevni posjet SAD-u.

„Sve to govorim kao iskreni prijatelj BiH koji se godinama zauzima za njezin europski put, za dogovor i obnovu povjerenja između Bošnjaka i Hrvata. To je ključ za funkcionalnost i stabilnost zemlje“ - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a u izjavi za medije nakon svog govora na Općoj skupštini UN-a, u kojem je pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti i osigura ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH.

„Moramo ostati ujedinjeni u potpori Ukrajini i osudi ruske agresije! Pozivam visokog predstavnika za BiH da izmijeni nepravedni izborni zakon!“

Andrej Plenković potom je dao intervju za Dnevnik HTV-a, čime je i završio svoj 4-dnevni posjet Sjedinjenim Američkim Državama.

Podrška kandidatima Hrvatskog narodnog sabora BiH

I u razgovoru s novinarkom Brankom Slavicom osvrnuo se, naravno, na pitanje položaja Hrvata u BiH i skorašnje izbore u toj državi:

- Prije svega, očekujem da će veliki broj Hrvata sudjelovati na općim izborima 2. listopada, da će podržati kandidate Hrvatskog narodnog sabora BiH te na taj način osigurati svoju legitimnu zastupljenost u svim tijelima vlasti.

„Pozivamo Hrvate u BiH & sve Hrvate s državljanstvom BiH da u što većem broju iziđu na izbore 2. listopada!“

Ravnopravnost - preduvjet funkcionalne & europske BiH

Bez ravnopravnosti tri konstitutivna naroda - nastavio je hrvatski premijer - BiH će teško funkcionirati na kvalitetan način, ostvarivati reformske ciljeve i ići prema EU-u:

- Budući da su bošnjački lideri činili sve da se ne postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona, preostaje mogućnost da to napravi visoki predstavnik. On za to ima ovlasti, tzv. bonske ovlasti. Njegovi su prethodnici povlačili poteze na štetu hrvatskog naroda u BiH, pa je g. Christian Schmidt u prilici ispraviti barem dio nepravde i omogućiti da Hrvati biraju svoje legitimne političke predstavnike.

Cijeli intervju s predsjednikom Plenkovićem, u kojem je govorio i o važnosti LNG terminala na Krku, možete pogledati na donjem linku:

„Premijer za HRT o globalnim pitanjima te skorim izborima u BiH“

A A A