Vijesti
24. 9. 2022.

Moramo ostati ujedinjeni u potpori Ukrajini i osudi ruske agresije! Pozivam visokog predstavnika za BiH da izmijeni nepravedni izborni zakon!

Iz New Yorka. PVRH Andrej Plenković na Općoj skupštini UN-a: Hrvatski narod zna što znači biti napadnut, zna što je bilo potrebno da obrani svoju domovinu. Stoga od početka pruža snažnu podršku Ukrajini. Na raskrižju demokracije i autoritarnih režima, naš izbor mora ostati jasan. Budućim generacijama dugujemo da budemo na pravoj strani povijesti. * Hrvati u BiH ne traže usluge, traže samo jednakost. Budući da su bošnjački lideri priznali da nemaju istinske namjere postići dogovor o izbornoj reformi, jedini je način da visoki predstavnik iskoristi svoje ovlasti. Stabilnost BiH nije samo u hrvatskom, već i u europskom i svjetskom interesu, posebno u svjetlu ruske agresije.

U obraćanju na 77. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku predsjednik Vlade RH i HDZ-a još jednom je čvrsto stao uz Ukrajinu, žrtvu svirepe ruske agresije, ali i uz Hrvate u Bosni i Hercegovini.

 

 

Na East Riveru, na svjetskoj političkoj pozornici, pozvao je visokog predstavnika za BiH da izmijeni nepravedni izborni zakon koji omogućuje da Bošnjaci preglasavaju Hrvate.

Visoki predstavnik u BiH ima ovlasti ispraviti nepravdu koja se nanosi Hrvatima

Donosimo ključne poruke iz govora Andreja Plenkovića:

Hrvati znaju što znači biti žrtva agresije

Hrvatski narod zna što znači biti napadnut, zna što znači biti žrtva agresije, zna što je bilo potrebno da obrani svoju domovinu i oslobodi okupirani dio svog teritorija.

Stoga smo mi Hrvati od prvog dana pružili snažnu potporu Ukrajini. Iskazujemo političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu solidarnost s Ukrajinom.

Ukrajina se borbi i za naše civilizacijske vrijednosti

U ovim izazovnim vremenima Hrvatska ostaje čvrsti pobornik međunarodnog poretka utemeljenog na pravu - moramo ostati ujedinjeni u pomaganju Ukrajini i u osudi ruske agresije. Međunarodna suradnja nema alternative, ne možemo prihvatiti ucjene i biti taoci zbog hrane i energije.

Plenković iz New Yorka: Ključno je zadržati transatlantsko jedinstvo & nastaviti snažno pomagati Ukrajini!

Na raskrižju demokracije i autoritarnih režima, naš izbor mora ostati - jasan. Budućim generacijama dugujemo da budemo na pravoj strani povijesti i da stojimo uz Ukrajinu u njezinoj borbi za vlastitu egzistenciju, ali i za civilizacijske vrijednosti koje dijelimo.

Globalna rješenja i za energetsku krizu

Potrebna su nam, međutim, globalna rješenja i za krize koje je ruska invazija prouzročila, za reorganizaciju dobavnih energetskih lanaca i za problem poskupljenja plina. Nije prihvatljivo da se manji broj špekulanata bogati namećući pretjerane cijene.

Pridonoseći energetskoj sigurnosti, Vlada RH povećat će kapacitete LNG terminala na Krku s 2.9 na 6.1 milijardi kubičnih metara plina.

Iz New Yorka: Hrvatska će postati europski centar za opskrbu plinom

Hrvati traže samo jednakost & ravnopravnost

Hrvati u BiH, kao konstitutivni narod, ne traže usluge, traže samo jednakost i ravnopravnost. Traže da se poštuje Daytonski sporazum i da sami biraju svoje legitimne političke predstavnike.

Pozivamo Hrvate u BiH & sve Hrvate s državljanstvom BiH da u što većem broju iziđu na izbore 2. listopada!

Budući da su bošnjački lideri javno priznali da nemaju istinske namjere postići dogovor o izbornoj reformi, jedini je način da visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt iskoristi svoje ovlasti.

Stabilnost, sigurnost, funkcionalnost, demokratski razvoj i euroatlantski put BiH nisu samo u hrvatskom, već i u europskom i svjetskom interesu, posebno u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Govor predsjednika Andreja Plenkovića u cijelosti možete pročitati na donjem linku:

Svijet se trajno promijenio. Obvežimo se na suradnju za dobrobit naše zajedničke budućnosti!

A A A