Vijesti
29. 9. 2022.

Hrvatskim građanima, gospodarstvu & javnom sektoru osigurali smo mirnu jesen i zimu

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 153. sjednici Vlade RH: Sveobuhvatne mjere vrijedne 21 milijardu kuna, pojeftinjenje goriva, popunjenost plinskog skladišta Okoli, rast BDP-a iznad svih očekivanja… U okolnostima globalne energetske krize, kod nas više nema onog početnog ozračja neizvjesnosti i zabrinutosti. Spriječili smo socijalnu frakturu, a svojim zaštitnim paketom, jednim od najsnažnijih u cijelom EU-u, omogućili da i vrtići, škole, bolnice, domovi, mirno uđu u sezonu grijanja. Uz prijašnji, proljetni paket, težak 5 milijardi, ukupna pomoć građanima i gospodarstvu iznosi 6% BDP-a RH.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne događaje.

Snažni gospodarski rast

Od gospodarskih tema Andrej Plenković je izdvojio procjenu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2022. na 6.5%:

- To je gotovo dvostruko više nego u EBRD-ovoj analizi iz svibnja, kada su nam predviđali 'samo' 3.5%. Hrvatska je sada, uz Sloveniju, najbrže rastuća država u srednjoj i istočnoj Europi.

Novih 700 milijuna eura bespovratnih sredstava za daljnji razvoj Hrvatske, dizel jeftiniji 59 lipa po litri & povećanje minimalne plaće

I ovo je potvrda da je naša Vlada zadržala fokus na onome bitnom, a to je dobrobit Hrvatske i hrvatskih ljudi - dodao je.

Niže cijene goriva

U ponedjeljak je Vlada na telefonskoj sjednici ponovno smanjila cijene benzina i dizela, dok je cijena plavog dizela fiksirana od prije.

Premijer Plenković je poručio da je Vlada time još jednom djelovala u prilog hrvatskih građana i poduzetnika:

- To ćemo činiti i dalje!

Od sutra smanjenje cijena benzinskog i dizelskog goriva

Skladište plina Okoli na 90%

Što se tiče energetike, istaknuo je da je popunjenost Podzemnog skladišta plina Okoli dosegla 90%:

- I to smo uspjeli daleko, daleko prije 1. studenog, tj. roka iz preporuke Europske komisije. Prisjetimo se koliko su neki „dušobrižnici“ neutemeljeno prozivali Vladu i strašili građane da „neće biti dovoljno prirodnog plina“ za sezonu grijanja.

3 Vladine odluke: 1. Sav plin koji proizvodi INA ostaje u RH. 2. Limitira se prodajna cijena domaćeg plina. 3. INA mora maksimalno povećati proizvodnju plina

Najavio je da ministar Davor Filipović odlazi u Bruxelles na još jedan izvanredni sastanak ministara energetike, na kojem će zagovarati hrvatsko stajalište o globalnom ili barem zajedničkom europskom rješenju o limitiranju cijena plina.

Donijeli mir, otklonili zabrinutost

Govoreći o Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, kazao je da su članovi i članice Vlade argumentirano odgovarali na pitanja zastupnika i zastupnica:

- Posebni naglasak stavljen je na Vladin paket pomoći vrijedan 21 milijardu kuna i na realizaciju Vladinih ciljeva. U okolnostima globalne energetske krize, kod nas više nema onog početnog ozračja neizvjesnosti i zabrinutosti. Spriječili smo socijalnu frakturu, a svojim zaštitnim paketom, jednim od najsnažnijih u cijelom EU-u, omogućili da i vrtići, škole, bolnice, domovi, mirno uđu u sezonu grijanja.

Dok „progresivni“ SDP isključuje tisuće članova, ova „opasna“ Vlada podiže zaposlenost i plaće, a u Ini se bori s posljedicama loših odluka iz prijašnjih mandata!

Uz prijašnji, proljetni paket, težak 5 milijardi kuna, ukupna pomoć građanima i gospodarstvu iznosi 6% BDP-a RH - podcrtao je predsjednik Plenković.

Nepokolebljiva potpora Hrvatima u BiH

Osvrnuo se i na predizborni skup u Livnu na kojem je podržao kandidate Hrvatskog narodnog sabora na općim izborima u BiH 2. listopada:

- Želimo da Hrvati imaju legitimne predstavnike na svim razinama vlasti u BiH. Zauzimanje za njihovu ravnopravnost, to je konstanta naše politike. Nismo se tog problema sjetili prije godinu dana, nego na njemu radimo stalno, godinama, temeljito, sustavno, tražeći partnere i saveznike. A Hrvatska to čini kao susjed i prijatelj BiH, kao država koja se najviše zalaže za njen europski i reformski put.

Posjet Sjedinjenim Američkim Državama

Podsjetio je i na svoj uspješni četverodnevni posjet SAD-u.

Moramo ostati ujedinjeni u potpori Ukrajini i osudi ruske agresije! Pozivam visokog predstavnika za BiH da izmijeni nepravedni izborni zakon!

U New Yorku je govorio na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, održao niz bilateralnih sastanaka, a u Pittsburghu je posjetio Hrvatsku bratsku zajednicu te na Sveučilištu Harvard održao predavanje o stajalištu Hrvatske o globalnim zbivanjima.

Iz Pittsburgha: Hrvatska bratska zajednica generacijama čuva našu nacionalnu tradiciju i identitet & povezuje RH i SAD!

Promjena modela upravljanja Ine

Prokomentirao je i sjednicu Nadzornog odbora Ine, koji je primio na znanje ostavke mađarskih članova Uprave, uključujući i predsjednika Uprave, a na prijedlog Vlade opozvao članove Uprave iz RH te imenovao nove.

Naglasio je da su bivši članovi Uprave, sukladno odluci NO-a, otišli bez otpremnina, kako je to i tražila Vlada RH:

- Novi članovi Uprave imaju zadaću odmah intenzivno pristupiti radu na promjeni modela korporativnog upravljanja kako se ovakve afere više ne bi ponovile, a i kako bi se općenito unaprijedilo upravljanje.

Dan hrvatske policije

Na kraju uvodnog obraćannja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković čestitao je hrvatskim policajkama i policajcima Dan hrvatske policije i blagdan njihovog zaštitnika svetog Mihovila, zahvalivši im na doprinosu sigurnosti hrvatskih građana u svim mogućim aspektima.

A A A