Vijesti
15. 10. 2022.

„Suđenje“ hrvatskim pilotima u Srbiji za nas ne postoji. U toj farsi nećemo sudjelovati!

U povodu češkog predsjedanja Vijećem Europske unije, PVRH Andrej Plenković održao je redoviti polugodišnji sastanak s veleposlanicima zemalja članica EU-a u RH. „Ni piloti ni hrvatska država neće biti statisti, a kamoli glumci u tom politički orkestriranom procesu. * Mnoge države se raspituju za detalje našeg paketa zaštitnih mjera. Uvidjeli su da smo našli dobar način da pomognemo građanima i gospodarstvu. * Razgovarali smo i o skorašnjem članstvu u europodručju i Schengenu te o energetskoj krizi. Hrvatska traži da EU iznađe zajedničko rješenje za problem poskupljenja plina“.

U izjavi za medije nakon sastanka, predsjednik Vlade RH i HDZ-a izvijestio je da je s veleposlanicima razgovarao o skorašnjem parlamentarnom samitu Krimske platforme u Zagrebu, jednom od najvećih političkih skupova u povijesti Hrvatske:

- Krim je Ukrajina! Pritom smo, naravno, razmotrili i sigurnosna pitanja te energetsku krizu. Hrvatska traži da Europska unija iznađe zajedničko rješenje za problem poskupljenja plina.

Kao i u COVID krizi, zajednički proračun treba biti sidro solidarnosti Europske unije

Rast snažniji i od najoptimističnijih prognoza

Također, Andrej Plenković im je predstavio paket zaštitnih mjera naše Vlade, vrijedan nezapamćenu 21 milijardu kuna:

- Mnogi se raspituju za detalje jer su uvidjeli da smo našli dobar način da pomognemo građanima i gospodarstvu. Hrvatska je uspjela konsolidirati situaciju. Naš gospodarski rast u 2022. bit će snažniji i od najoptimističnijih prognoza.

Nova prognoza MMF-a: Hrvatska će ove godine više nego udvostručiti gospodarski rast u odnosu na prijašnje procjene!

Ispunjenje strateških ciljeva

Razgovarali smo - nastavio je - i o skorašnjem članstvu Hrvatske u europodručju i Schengenu, od 1. siječnja:

- Postupak je u samoj završnici. Uza sve benefite o kojima smo često govorili, to će privući nove ulagače i još veći broj stranih turista u Lijepu Našu.

Hrvatska je u potpunosti spremna za Schengen!

Beograd? Neće proći

Premijer Plenković poručio je i da za RH „suđenje“ hrvatskim pilotima u Srbiji ne postoji:

- U toj farsi nećemo sudjelovati! Ni piloti ni hrvatska država neće biti statisti, a kamoli glumci u tom politički orkestriranom „procesu“. Beograd sam donese zakon kojim, protivno međunarodnom pravu, proširi svoju jurisdikciju za djela koja su na teritoriju izvan Srbije navodno počinili ljudi koji nisu srbijanski državljani. Za nas to, ponavljam, jednostavno ne postoji.

Malenica o odgađanju ročišta u Beogradu: Hrvatska će zaštititi hrvatske pilote i Domovinski rat

A A A