Vijesti
21. 10. 2022.

Postigli smo dogovor o zajedničkoj nabavi & nižoj cijeni plina! Milanović? Neka sam objasni svijetu zašto je protiv pomoći Ukrajini

PVRH Andrej Plenković nakon Europskog vijeća u Bruxellesu: S obzirom na to da su cijene odmah pale, možemo reći da je i sama politička poruka EU-a polučila efekt. Tržište je odmah reagiralo pojeftinjenjem plina.* Sve informacije o osnivanju Misije vojne pomoći Ukrajini, o čemu se dugo vremena raspravljalo,  podjednako su iz Bruxellesa išle i Uredu Predsjednika RH. Milanović ne može reći da za to „nije znao“. Odluka je donesena na razini Europske unije i obvezujuća je za sve. Tu nema ničega novog, ničega drukčijeg od politike koju ionako provodimo, pa neće kod nas doći 100.000 vojnika...

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a izrazio je dogovorom čelnika Europske unije o energetskoj krizi, na što je tržište odmah reagiralo smanjenjem cijene plina.

Kremljenkovi izgredi? Nezaobilazno!

Andrej Plenković je izvijestio i da je Hrvatska podržala odluku o osnivanju Misije za vojnu pomoć Ukrajini (European Union Military Assistance Mission Ukraine), koja je donesena na razini Europske unije i obvezujuća je za sve članice. U tom kontekstu, još jednom je osudio Milanovićeve proruske izgrede.

Dok nas Kremljenko sramoti pred svijetom, predsjednik Plenković vodi završne razgovore o ulasku RH u Schengen i eurozonu & proširenju LNG terminala

Donosimo ključne poruke iz Plenkovićeve izjave za medije i njegovih odgovora na pitanja novinara:

Zajednička nabava preko Europske komisije

Postigli smo dobar dogovor! Složili smo se o zajedničkoj nabavi plina za sve države članice preko Europske komisije i osigurali mehanizam koji će omogućiti, na žaljenje špekulanata, niže cijene plina i sigurnu opskrbu. Europska unija - sa svim svojim korisnicima i energetskim kompanijama - može ishoditi povoljnije cijene nego države članice svaka za sebe.

S obzirom na to da su cijene nakon ovog dogovora već pale, možemo reći da je i sama politička poruka s najviše EU razine polučila efekt. Na odluke Europske unije tržište je odmah reagiralo pojeftinjenjem plina.

Hrvatska nije neutralna, nego - solidarna

Hrvatska nije neutralna ili „nesvrstana“, nego je kao članica EU-a i NATO-a solidarna s Ukrajinom te joj može i želi ponuditi neka svoja specifična znanja. Cijela Europska unija, pa tako i Hrvatska, već mjesecima vojno pomaže Ukrajinu i osuđuje Rusiju.

Andrej Plenković zastupnicima Vrhovne rade: Čvrsto stojimo uz vas, na strani pravde i istine! Slava Ukrajini!

U EU-u široki konsenzus o Ukrajini

Rasprava o misiji potpore odvijala se dugo vremena na svim razinama, a sad kreće operacionalizacija. Tu nema ničega novog ili revolucionarnog, pa neće kod nas doći 100.000 vojnika... Tu nema ničega drukčijeg od politike koju provodimo sve vrijeme. Odluka o osnutku misije donesena je na razini Europske unije i obvezujuća je za sve. Proračun misije iznosi oko 100 milijuna eura.

U EU-u vlada široki konsenzus o Ukrajini, među liderima gotovo da i nema više rasprave, svi mislimo i govorimo isto - snažna potpora!

Milanović se pravi grbav

Hrvatska nastavlja sa svojom dosljednom i odgovornom politikom, čvrsto usidrenom u vrijednostima koje dijelimo, s podrškom koju pruža cijelo vrijeme, a Milanović će morati objasniti demokratskom svijetu zašto je protiv pomoći Ukrajini.

Milanović ustrajno štiti interese Kremlja. Glavna je zvijezda u Putinovim medijima, a izoliran u demokratskom svijetu

Uostalom, sve informacije o osnivanju misije podjednako su iz Bruxellesa išle i Uredu Predsjednika Republike i Uredu Predsjednika Vlade RH. Milanović ne može reći da za to „nije znao“.

Sastanak na vrhu Krimske platforme

Najavio sam da ćemo biti domaćini Parlamentarnog summita Krimske platforme u ponedjeljak i utorak, što je također važna poruka podrške Ukrajini kao žrtvi svirepe agresije.

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda!

A A A