Vijesti
26. 10. 2022.

Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

Sa sastanka na vrhu Krimske platforme odaslana je jasna politička poruka - civilizirani demokratski svijet čvrsto stoji uz Ukrajinu! U Zajedničkoj deklaraciji sudionici su izjavili da će nastaviti sa svakom vrstom potpore kako bi se obnovio teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, uz povećanje pritiska na Rusiju da se povuče s privremeno okupiranih područja, uključujući Krim. PHS Gordan Jandroković: „Nećemo posustati u pomoći Ukrajini sve do njene - pobjede!“. Sutradan se predsjednik Vrhovne rade Ruslan Stefanchuk obratio Hrvatskom saboru: „Hvala vam svim srcem, ovo mogu samo hrabri i istinski prijatelji!“.

(PHOTO) Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme okupio je u Zagrebu izaslanstva iz više od 50 zemalja i međunarodnih organizacija. Bio je to, kako je zaključio PHS Gordan Jandroković, najveći međunarodni događaj u povijesti Hrvatskog sabora.

Hrvatska i SAD njeguju prijateljske, partnerske i savezničke odnose & dijele iste vrijednosti slobode, demokracije i zaštite ljudskih prava!

Donosimo ključne poruke iz Jandrokovićeva obraćanja na velebnom skupu i s njegove konferencije za medije na kraju sastanka na vrhu:

Pobjednički duh i ukrajinskog i hrvatskog naroda

Povijest se ponavlja. Krajem prošlog tisućljeća hrvatski narod trpio je strašne udare velikosrpske agresije, a danas, 30 godina poslije, Ukrajina ispašta zbog ruske tiranije.

Pobjednički duh ukrajinskog naroda podsjeća me upravo na duh našeg naroda u velikosrpskoj agresiji. I mi smo svoj ponos, domoljublje, odlučnost i odvažnost tada stavili sučelice vojno nadmoćnom agresoru.

Ako si „neutralan“, onda si na strani agresora!

Duboko smo svjesni razlike između agresora i žrtve - nitko ne bi smio imati dileme na koju stranu treba stati. Hrvatska neće posustati u pomoći Ukrajini na putu prema pobjedi - stojimo joj na raspolaganju sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata i na sve druge načine.

Civilizirani demokratski svijet neće se umoriti

Konačni cilj je jasan - da Rusija napusti sve teritorije koje je okupirala, uključujući Krim. I s ovog skupa šaljemo poruku jedinstva demokratskog svijeta, solidarnosti i snažne potpore Ukrajini, a istodobno osude Putinove anticivilizacijske agresije.

Plenković: Biti na strani Ukrajine moralan je i civilizacijski ispravan čin! Zelenski: Pozivam Vas u posjet Krimu čim ga oslobodimo!

Sa summita je odaslana snažna politička poruka Ukrajincima - mi smo čvrsto uz vas. Jasna je to poruka i predstavnicima Ruske Federacije, agresoru, da se civilizirani demokratski svijet neće umoriti od potpore Ukrajini i da ćemo biti uz nju sve dok ne oslobodi i posljednji centimetar svog teritorija.

Iskazali smo solidarnost s ukrajinskim narodom i spremni smo na tome ustrajati do kraja.

ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA

Na kraju summita donesena je „Zajednička deklaracija sudionika Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme“.

Sudionici su se svojim potpisom obvezali da će nastaviti sa svakom vrstom potpore kako bi se obnovio teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, uz povećanje pritiska i restriktivnih mjera na Rusiju kako bi se povukla s privremeno okupiranih područja.

Zajednička deklaracija sudionika Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme (ENG)

ŠTEFANČUK U HRVATSKOM SABORU

Predsjednik Vrhovne rade (ukrajinskog parlamenta) Ruslan Stefanchuk u srijedu se 26. svibnja, dan nakon summita Krimske platforme, obratio zastupnicama i zastupnicima na Markovu trgu. Zahvalio je Hrvatskoj na sjajnoj organizaciji i domaćinstvu sastanka na vrhu:

- To mogu samo hrabri i istinski prijatelji! Hvala vam i na prihvatu 25.000 izbjeglih Ukrajinaca te humanitarnoj, vojnoj i diplomatskoj pomoći!

Rehabilitacija ukrajinskih branitelja u Hrvatskoj

Zahvalio je i na uspješnoj rehabilitaciji ukrajinskih branitelja u zdravstvenim ustanovama u RH, naglasivši da su Hrvati također bili žrtve nemilosrdne agresije, one velikosrpske:

 - Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Mariupolja i Vukovara, Buče i Škabrnje, Irpinja i Gospića, Harkiva i Dubrovnika, Volnovakhe i Pakraca, Hostomela i Osijeka!

Slava Ukrajini, slava Hrvatskoj!

Ruski teroristički režim

Istaknuo je da ruski teroristički režim, u nemogućnosti da pobijedi, ciljano razara ukrajinsku infrastrukturu i civilne objekte:

- Stoga će nam biti potrebni vaši stručnjaci i hrvatsko iskustvo i u poslijeratnoj obnovi, nakon što oslobodimo svoju zemlju! Još jednom zahvaljujem na potpori i pozivam vas da nam nastavite pomagati na EU i NATO putu!

JANDROKOVIĆEVE BILATERALE

Nakon bogatog programa u ponedjeljak, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i utorak je 25. svibnja, na sami dan summita, održao brojne bilateralne sastanke:

Predsjednica Parlamenta Savezne Republike Njemačke (Bundestaga) Bärbel Bas.

Predsjednik Velike nacionalne skupštine Republika Turska Mustafa Sentop.

Predsjednik Senata Parlamenta Republika Poljske Tomasz Grodzki.

Predsjednica Nacionalnog vijeća Savezne skupštine Švicarske Konfederacije Irene Kälin.

Predsjednik Interparlamentarne unije Duarte Pacheco.

Predsjednica Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Markéta Pekarova Adamova.

 

A A A