Vijesti
31. 10. 2022.

U duhu socijalnog partnerstva pronašli smo kvalitetno rješenje za daljnji rast plaća!

PVRH Andrej Plenković nakon 162. sjednice Vlade RH: Postignut je dogovor koji su većinski podržali i članice i članovi sindikata, na čemu im zahvaljujem! Ovi pregovori nisu bili ni predugi ni preteški te su snažan dokaz dobre vjere u kojoj su vođeni. Drago mi je da smo u duhu socijalnog partnerstva pronašli kvalitetno rješenje za daljnji rast plaća. Osnovica će time u mandatu naše Vlade porasti za 33%, odnosno za 1.680kn. Današnje potpisivanje ugovora svjedoči tome da smo uz otvoreni dijalog sa sindikatima potvrdili našu opredijeljenost za jačanje socijalnog partnerstva. Smatramo da je ovakav sporazum ostvario najvažniji cilj, a to je da podržimo radnike koliko je god moguće.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.

Kazao je da je izaslanstvo Vlade uoči blagdana Svih svetih na Mirogoju zapalilo svijeće iskazujući poštovanje prema svim preminulima, a osobito prema hrvatskim braniteljima:

- Želimo da svi u Hrvatskoj sutrašnji dan provedu u miru i obiteljskom zajedništvu u sjećanju na naše najmilije koji, nažalost, više nisu s nama.

Vijenci i svijeće na Mirogoju u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana

Ulazak u Schengen...

Od prošlotjednih aktivnosti koje su dominirale političkim prostorom, izdvojio je uspješno organiziran prvi parlamentarni sastanak na vrhu Međunarodne krimske platforme, koji je održan u Zagrebu.

Još je jednom izrazio zadovoljstvo pozitivnim glasovanjem Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnju politiku Europskog parlamenta o Izvješću izvjestitelja Rangela u vezi ispunjavanja uvjeta za primjenu schengenske pravne stečevine:

- Glasovanje na plenarnoj sjednici očekuje se idućega tjedna, a potom se cijela procedura vraća na razinu Europskoga vijeća, gdje se očekuje konačna potvrda.

 ... i europodručje

Održane su i druge konferencije posvećene ekonomskoj politici u Koprivnici, energetskoj politici u Zagrebu, Dani poljoprivrede u Puli, gdje je otvorena i Opća bolnica.

Dodao je da su Vladine politike pune integracije svih manjina koje žive u Hrvatskoj potvrđene i sastankom s Talijanskom zajednicom u Puli.

Nastavlja se i kampanja o uvođenju eura, središnjim događajem koji je održan u Zagrebu ovo vikenda, a premijer Plenković poručio je kako je dobro ovakvim događajima senzibilizirati građane za uvođenje eura, koje će se odviti za samo dva mjeseca.

Agencija Fitch: Hrvatska je otporna na vanjske šokove i krize

Predsjednik Plenković istaknuo je da je Svjetska agencija za kreditni rejting Fitch zadržala hrvatski kreditni rejting na BBB+ sa stabilnim izgledima:

- Također, agencija je kazala i kako je Hrvatska otporna na vanjske šokove i krize, i to zbog značaja pristupanja europodručju, ali i zbog mjera Vlade koje su pomogle građanima i gospodarstvu te zbog kvalitetnog korištenja europskih sredstava, provođenja reformi iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, kvalitetnog upravljanja proračunom, smanjivanja udjela duga u BDP-u, gospodarskoga rasta, ulaganja u energetsku sigurnost i infrastrukturu te, u konačnici, onog najvažnijeg: osiguranja političke stabilnosti koje omogućuje socijalnu koheziju i regionalni razvoj.

Najbitnija poruka izvješća agencije Fitch, dodao je, jest to da su oni sami revidirali projekcije rasta za 2022. s 3.3 posto BDP-a na čak 6.1 posto.

Kvalitetno rješenje za 240.000 zaposlenika

Izdvojio je i važan dogovor sa sindikatima postignut kroz kvalitetan i otvoren dijalog:

- To je potvrdilo našu opredijeljenost za socijalni dijalog i za jačanje socijalnog partnerstva. Naš cilj je da, što je više moguće, podržimo naše radnike i zaposlenike. Mislim da će od ovakvog rješenja, oko kojeg se u međuvremenu očitovalo članstvo na referendumima sindikalnih organizacija, imati koristi 240 tisuća zaposlenika i njihovih obitelji.

Postignut dogovor Vlade RH & sindikata javnih i državnih službi!

Dodao je da su ove godine s 1. svibnja povećanja iznosila 4 posto, od 1. listopada dodatnih 6 posto, a da je od 1. travnja predviđeno povećanje od još 2 posto:  

- Uz to, božićnica je podignuta s 1500 na 1750 kuna, kao i regres, a dar za djecu sa 600 na 750 kuna, odnosno na 100 eura. Vlada je, kao i uvijek, tu spremna za razgovore, dijalog i pronalaženje rješenja koja su u interesu svih hrvatskih građana, pa onda, naravno, i zaposlenika svih državnih i javnih službi. Mislim da smo to kroz višestruka povećanja osnovice, kroz koeficijente, dodatke i različite druge oblike dokazali u proteklih šest godina.

Vodimo računa o dignitetu Domovinskog rata

Od ostalih tema izdvojio je pitanje reguliranja rada nedjeljom, koje je u javnom savjetovanju, te dva zakona iz domene reforme zdravstva.

Na kraju je zahvalio svima koji su bili uključeni u organizaciju nekoliko važnih obljetnica vezanih za Domovinski rat, od Gospića i obljetnice Vukova pa do obljetnice ključnih bitaka na južnom bojištu:

- Vlada će i dalje voditi računa o dignitetu Domovinskog rata koji je temelj hrvatske države.

A A A