Vijesti
3. 11. 2022.

Uzurpator Željko Komšić neprestano vodi politiku protiv Hrvatske i hrvatskog naroda u BiH

PVRH Andrej Plenković iz Berlina: „Komšićeve prijetnje zbog mogućeg sudjelovanja HV-a u mirovnoj misiji 'Althea' i napad na visokog predstavnika na Vijeću sigurnosti UN-a pokazuju da u Sarajevu još nema političke volje da BiH skladno funkcionira, na temelju ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i Ustava BiH. Komšićev antihrvatski narativ uistinu je iritantan, on ni najmanje ne pridonosi stabilnosti BiH“. Mario Kapulica: „Komšić je opet pokazao svoju netrpeljivost i prema Hrvatima u BiH i prema RH. No uvjereni smo da više nikad neće moći hrvatskom narodu preoteti mjesto u Predsjedništvu BiH“.

Na sastanku na vrhu Berlinskog procesa nije bilo riječi samo o europskom putu zapadnog Balkana i energetskoj suradnji.

Podupiremo europsku perspektivu zapadnog Balkana - U dugoročnom je interesu Hrvatske imati sigurno, stabilno i demokratsko susjedstvo

Kao i na svakome međunarodnom forumu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvorio je pitanje pune ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Novi izgredi bosanskih unitarista

U svim bilateralnim susretima osudio je istup veleposlanika BiH pri Ujedinjenim narodima Svena Alkalaja, koji je pred Vijećem sigurnosti UN-a osuo drvlje i kamenje na visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta zbog nedavnih izmjena izbornog zakona - izmjena koje su osigurale da legitimni predstavnici hrvatskog naroda sudjeluju u izvršnoj vlasti u BiH.

Čestitke Hrvatskom narodnom saboru BiH na plebiscitarnoj pobjedi među Hrvatima & podrška intervenciji visokog predstavnika

Andrej Plenković također je oštro kritizirao Željka Komšića - koji je u posebnom pismu glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu poručio da će se svim sredstvima suprotstaviti mogućem sudjelovanju pripadnika HV-a u mirovnoj misiji u BiH „Althea“. Jer da je „vojnom i političkom vodstvu Hrvatske presuđeno kao dijelu udruženog zločinačkog pothvata".

PLENKOVIĆ: Schmidt pridonio stabilnosti BiH

Donosimo ključne poruke iz Plenkovićeve izjave za medije:

ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata, Srba i Bošnjaka

Oba istupa apsolutno su neprimjerena. Napad na visokog predstavnika pokazuje da u Sarajevu nema političke volje da BiH funkcionira skladno. Odluke g. Christiana Schmidta pridonijele su stabilnosti BiH i normalnom putu formiranja vlasti nakon izbora.

Schmidtove odluke veliki su uspjeh naše Vlade! Milanović & Most? Pomogli su Komšiću & činili sve da visoki predstavnik NE intervenira u korist Hrvata!

Hrvatska se, ponovit ću po tko zna koji put, zauzima za stvarnu ravnopravnost Hrvata, Srba i Bošnjaka kao konstitutivnih naroda, sukladno Daytonsko-pariškom sporazumu i Ustavu BiH.

Prijevarni izborni proces

A Komšić? On stalno ima antihrvatski narativ, što dovodi do apsurdne situacije da netko tko, na papiru, predstavlja Hrvate u Predsjedništvu neprestano vodi politiku protiv Hrvatske i hrvatskog naroda u BiH.

Za njega su u golemoj većini glasovali Bošnjaci u krajevima gdje je najmanje Hrvata, u Goraždu, Kalesiji, Tuzli, Zenici… Taj prijevarni izborni proces u potpunosti je neprihvatljiv, to ruši temelje povjerenja i normalnog funkcioniranja.

Hrvatska - konstruktivni akter

Hrvatska je izrazila spremnost biti dio mirovne operacije „Althea“. Hrvatska je supotpisnik Daytona, zahvaljujući Hrvatskoj došlo je do oslobađanja teritorija u BiH i, u konačnici, do mira.

Prema tome, Hrvatska je tu itekako konstruktivni akter - 27 godina poslije mira ne vidim nijednu prepreku za sudjelovanje hrvatskih časnika u bilo kojem obliku te operacije, operacije čiji su ciljevi sigurnost, stabilnost i dobro funkcioniranje BiH.

Komšićev antihrvatski narativ uistinu je iritantan, time ni najmanje ne pridonosi BiH.

KAPULICA: Komšić „zaboravlja“ koliko je Hrvatska pomogla BiH i Bošnjacima

Na novi Komšićev protuhrvatski ispad osvrnuo se i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica (nakon sjednice Šireg predsjedništva ZUFT-a):

- Fokusirani smo na rješavanje pitanja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. RH je znatno pridonijela očuvanju BiH, od izlaska na referendum Hrvata u BiH na poziv predsjednika Tuđmana, preko međunarodnog priznanja BiH, do pomoći tijekom rata. Stotine tisuća Bošnjaka bilo je zbrinuto u Hrvatskoj, djeca su se školovala, a bolesnici i ranjenici liječili. Žao nam je što tu činjenicu svjesno „zaboravljaju“ neki bošnjački lideri, ali i Željko Komšić.

Posljednji uzurpator

Komentirao je, naravno, Komšićevu suludu konstrukciju kako bi Hrvatska, sudjelujući u zajedničkim NATO misijama, zapravo „vojno nastojala etnički čistiti BiH“:

- Iznova je pokazao svoju netrpeljivost i prema Hrvatima u BiH i prema Hrvatskoj. Uvjereni smo da je on posljednji uzurpator pozicije legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH i da se to više neće ponoviti!

A A A