Vijesti
3. 10. 2022.

Čestitke Hrvatskom narodnom saboru BiH na plebiscitarnoj pobjedi među Hrvatima & podrška intervenciji visokog predstavnika

Andrej Plenković: Odluke g. Christiana Schmidta osigurat će politički opstanak Hrvata te legitimnu zastupljenost u Domu naroda i Vladi Federacije BiH. U tome smo ga sve vrijeme podržavali. Sada je potrebno nastaviti razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost hrvatskog naroda i u Predsjedništvu BiH. Dragan Čović: Ostvarili smo najbolji rezultat ikada, bez Hrvata neće se moći uspostaviti vlast u BiH! Neizmjerno smo zahvalni premijeru Plenkoviću na nemjerljivom doprinosu u borbi za prava našeg naroda - pozdravljamo odluke visokog predstavnika! Bošnjaci su, nažalost, opet nametnuli Komšića, što je ne samo nepravedno, nego i štetno za BiH, za njenu funkcionalnost i EU put.

PLENKOVIĆ: O pravima Hrvata u BiH razgovaramo sa svima u međunarodnoj zajednici

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a pozdravio je intervenciju visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon:

- U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH.

Moramo ostati ujedinjeni u potpori Ukrajini i osudi ruske agresije! Pozivam visokog predstavnika za BiH da izmijeni nepravedni izborni zakon!

Ravnopravnost - preduvjet prosperiteta i stabilnosti

Čestitajući predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) i HDZ-a BiH Draganu Čoviću na izbornim rezultatima „svih istinskih kandidata hrvatskog naroda“, Andrej Plenković je napomenuo da je sada potrebno da se nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu BiH:

- Kandidatkinja HNS-a Borjana Krišto dobila je uvjerljivu podršku hrvatskih birača, no opet svjedočimo da su Bošnjaci preglasali Hrvate - što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda.

Bez istinske ravnopravnosti hrvatskog naroda nema stabilne & europske BiH!

ČOVIĆ: Bez Hrvata neće se moći voditi politika u BiH!

Prvi čovjek HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio je da se bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda neće moći uspostaviti vlast i voditi politika u BiH:

- Ostvarili smo najbolji rezultat ikada, uvjerljivo smo, plebiscitarno pobijedili među Hrvatima. Neizmjerno smo zahvalni premijeru Andreju Plenkoviću na nemjerljivom doprinosu i kontinuiranoj podršci u borbi za istinsku ravnopravnost i ustavnu poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Hrvati u BiH ne žele ništa ekstra. Hrvati žele i zaslužuju ravnopravnost!

Pregovori o dodatnim izmjenama Izbornog zakona

Pozdravio je odluke visokog predstavnika, s kojim se i osobno čuo, i zatražio razgovore o dodatnim izmjenama nepravednog Izbornog zakona:

- Bošnjaci su, nažalost, preglasavanjem ponovno nametnuli Komšića, čovjeka koji neće zastupati interese Hrvata. To je ne samo duboko nepravedno, nego i štetno za državu BiH, za njenu funkcionalnost i europski put.

Presudio je izborni inženjering četiri puta brojnijih Bošnjaka, no gđa Borjana Krišto, koja je dobila više glasova nego ja na prošlim izborima, s pravom se može osjećati pobjednicom! - zaključio je Čović.

KRIŠTO: Osjećam se kao pobjednica!

Kandidatkinja HNS-a za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto istaknula je da je hrvatski narod, u povijesnom trenutku, iskazao političku odgovornost i zajedništvo:

- Stranke okupljene u HNS-u slavile su u svim županijama s hrvatskom većinom. Ovo je pobjeda hrvatskog naroda u BiH!

Bez obzira na finalni rezultat, bez obzira na to što su Bošnjaci opet uzurpirali poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, osjećam se kao stvarna pobjednica, kao pobjednica hrvatskog naroda! - poručila je Krišto

A A A