Vijesti
8. 11. 2022.

Izlazak iz komunizma, euroatlantizam, eurozona & Schengen, jasna potpora Ukrajini - Rumunjska i Hrvatska imaju iste ideje o tome gdje pripadaju!

(PHOTO) PHS Gordan Jandroković u govoru u rumunjskom parlamentu: Izgradili smo iskreno prijateljstvo, dijelimo mnoge sličnosti, od borbe za višestranačku demokraciju do napora koje smo bili spremni uložiti za ulazak u NATO i EU. Zajedno pružamo i snažnu podršku ukrajinskom narodu, žrtvi brutalne agresije. Čvrsto vjerujem da će uz prijatelje poput Hrvatske i Rumunjske Ukrajina dobiti rat! Uspješnu suradnju dodatno učvršćuju Hrvati koji su ovdje nastanjeni još od 14. stoljeća, što ih čini jednom od naših najstarijih manjina u svijetu!

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u službenom je posjetu Rumunjskoj. U Bukureštu je održao niz bilateralnih sastanaka:

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske Ion-Marcel Ciolacu

Predsjednik rumunjske Vlade Nicolae Ionel Ciucă

V.d. predsjednica Senata Parlamenta Rumunjske Alina-Ștefania Gorghiu

Izlazak iz komunizma, EU, NATO …

U sklopu službenog posjeta održao je i govor u Zastupničkom domu Parlamenta Rumunjske, u kojem je pred zastupnicama i zastupnicima istaknuo čvrste i prijateljske odnose Rumunjske i Hrvatske:

- Hrvatski i rumunjski politički put ima brojne sličnosti, od tranzicije iz komunizma u demokraciju do dodatnih napora koje smo bili spremni uložiti za ulazak u NATO i Europsku uniju. Podsjećam da je Hrvatska na samitu upravo u Bukureštu, ovdje u rumunjskom parlamentu, 2008. dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u. Sa sigurnošću mogu reći da smo uspjeli izgraditi iskreno, čvrsto i, vjerujem, dugovječno prijateljstvo.

… Eurozona, Schengen & OECD

Danas je cilj obje zemlje pristupiti Schengenu, europodručju i OECD-u - nastavio je Jandroković:

- Naše zemlje očito imaju slične ideje o tome gdje pripadaju.

Istodobni ulazak 1. siječnja u Schengen i eurozonu Hrvatskoj donosi globalni politički i ekonomski kredibilitet & kvalitetniji život!

Zajednička potpora Ukrajini

Naglasio je važnost nastavka snažne podrške Ukrajini i iskazivanja solidarnosti s ukrajinskim narodom, žrtvom brutalne ruske agresije:

- Čvrsto vjerujem da će uz prijatelje poput Hrvatske i Rumunjske Ukrajina dobiti rat! Ruska nas vojna invazija podsjeća da se sloboda ne smije uzimati zdravo za gotovo, čega je hrvatski narod itekako svjestan zbog žrtava podnesenih u obrani države od velikosrpske agresije. Duboko razumijemo ukrajinsku borbu za slobodu i osjećamo posebnu senzibilnost za patnje ukrajinskog naroda.

Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

„Obrasci ruskog agresora podsjećaju Hrvate na iste okrutne obrasce koje je Slobodan Milošević koristio prije 30 godina: od informacijske manipulacije do vojne agresije, od izbjegličke krize do programiranih i masovnih ratnih zločina“ - podcrtao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Od stoljeća četrnaestog

„Našu uspješnu suradnju unutar EU-a i NATO-a dodatno učvršćuju Hrvati koji su u Rumunjskoj nastanjeni još od 14. stoljeća, što ih čini jednom od naših najstarijih manjinskih zajednica u svijetu“ - zaključio je Gordan Jandroković svoje obraćanje u rumunjskom parlamentu:

- Drago mi je da je jedan od parlamentaraca u Zastupničkom domu i predstavnik hrvatske zajednice Slobodan Ghera, predsjednik stranke „Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj“. RH je vrlo zahvalna Rumunjskoj na tretmanu hrvatske nacionalne manjine.

U HRVATSKIM SELIMA U RUMUNJSKOJ

Službeni posjet Jandroković će zaključiti susretom upravo s pripadnicima hrvatske zajednice u selima Karaševu (Carasova), Klokotiću (Clocotici) i Lupaku (Lupac) na zapadu zemlje, u rumunjskom dijelu Banata.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske procjenjuje da u Rumunjskoj živi oko šest tisuća pripadnika hrvatske nacionalne manjine (Krašovani ili karaševski Hrvati), dok se na popisu stanovništva iz 2011. Hrvatima izjasnilo 5.408 stanovnika Rumunjske.

A A A